Syyllisyyden tunne

Syyllisyyden tunne kertoo sinulle, oletko toiminut oikein vai väärin. Se on tärkeä tunne. Sen tarkoitus on ohjata käyttäytymistäsi oikeaan suuntaan. Syyllisyys saattaa kuitenkin pahimmillaan kuluttaa voimiasi aivan suotta.

Tässä postauksessa kerron, milloin syyllisyys on sinua kasvattava voimavara, milloin se sekoittuu toiseen tunteeseen ja milloin syyllisyyden poteminen on aivan turhaa.

Syyllisyyden tunne: tunnistatko nämä 3 eri tilannetta?

Kaikki tunteet ovat hyödyllisiä. Niiden tehtävä on ohjata sinua ja auttaa sinua selviytymään elämässä.

Kaikilla tunteilla, myös syyllisyyden tunteella on myös kääntöpuolensa. Tunne on hyvä renki, mutta huono isäntä, jos annat tunteen määrätä, miten toimit sen sijaan, että sinä päätät ja tunne on ainoastaan tukenasi.

Pelkän tunteen vallassa järki katoaa. Tosin niin käy myös kokonaan ilman tunteita.

Hyvä syyllisyys

Hyvä tai terve syyllisyyden tunne herää, kun tunnistat, että olet toiminut väärin. Syyllisyyden tunne on poliisi oman mielesi sisällä. Se kertoo, mikä on omassa yhteisössäsi hyväksyttävää käyttäytymistä ja mikä ei.

Jos unohdit ruokakauppaan lähtiessäsi ottaa mukaan kauppakassin, saatat tuntea syyllisyyttä, kun joudut ostamaan ostoksillesi muovikassin. Syyllisyyden tunne muistuttaa sinua, että otat seuraavalla kerralla kauppakassin mukaan ja säästät luontoa tarpeettomalta muovilta.

Syyllisyys ei ota kantaa, oletko hyvä tai huono. Kauppakassin unohtaminen ei tee sinusta huonoa ihmistä. Jos koet, että syyllisyys saa sinut tuntemaan itsesi huonoksi, kuuntelet syyllisyyden tunteen sijaan häpeän tunnetta.

Häpeä liittyy siihen, mitä olet. Syyllisyys ottaa kantaa ainoastaan siihen, mitä teet. Opettele erottamaan nämä kaksi tunnetta toisistaan. Niillä on erilainen tehtävä!

Vahingollinen syyllisyys

Hyödyllinen syyllisyyden tunne kannustaa sinua ottamaan vastuun tekemisistäsi. Kun otat syyllisyyden tunteen vastaan, pystyt selvittämään tekosi seurauksia, hyvittämään tekosi ja pyytämään anteeksi siltä ihmiseltä, jota olet kohdellut väärin.

Sinua vahingoittava syyllisyyden tunne sekoittuu usein häpeän tunteeseen.

Jos syyllisyyden tunne sekoittuu häpeään, sinun voi olla vaikea myöntää itsellesi, että olet toiminut väärin toista kohtaan. Häpeä saa sinut käpertymään itseesi. Se estää sinua tunnistamasta omia kasvun paikkojasi. 

Kun pystyt käsittelemään syyllisyyden tunteen, vahvistut. Jos tunne sekoittuu häpeään, saatat sen sijaan ajautua vatvomaan tapahtunutta ja sortua syyttelemään tapahtuneesta itseäsi, muita tai olosuhteita. Mahdollisuudelle katua ja oppia jotakin uutta itsestäsi ei jää tilaa.

Saatat tuntea syyllisyyttä, että perjantaina työpäivän jälkeen rojahdat sohvalle katselemaan viihdesarjoja sen sijaan, että olisit lähtenyt ulkoilemaan. Syyttelet itseäsi laiskuudesta ja saamattomuudesta. Tunnet itsesi surkimukseksi.

Sen sijaan, että olisit käsitelllyt syyllisyyden tunteesi, olet antanut vallan häpeän tunteelle. Sinulta on sekoittunut se, mitä olet tehnyt (tai jättänyt tekemättä) ja se, mitä olet. 

Jos olisit tunnistanut tunteen syyllisyyden tunteeksi, olisit ottanut vastuun valinnastasi. Tiesit, että sinulle olisi tehnyt hyvää pistäytyä työviikon päätteeksi ulkoilmaan, mutta valitsit sohvan. Terve syyllisyys saa sinut ottamaan vastuun valinnastasi. Päätät ehkä, ettet jämähdä siihen yökukkumaan, vaan menet aikaisin nukkumaan ja teet heti seuraavana aamuna reippaan aamulenkin.

Hyvä syyllisyys auttaa sinua tunnistamaan omat virheesi. Omien virheiden kautta voit kasvaa vain, kun kadut omaa toimintaasi ja sinussa herää aito halu toimia seuraavalla kerralla toisin.

Terve syyllisyys kannustaa sinua hyvittämään tekosi ja pyytämään anteeksi, jos toimit väärin toista ihmistä kohtaan. Anteeksipyyntö ei ole nöyristelyä. Se on katumusta omasta töppäilystä yhdistettynä aitoon pyrkimykseen muuttaa omaa toimintaa tulevaisuudessa.

Lue myös >> Jos tunnet jatkuvaa syyllisyyttä, taustalla saattaa olla syyllistämisen kulttuuri

Tarpeeton syyllisyys

On tarpeetonta jäädä vellomaan syyllisyyden tunteeseen siksi, että olet töppäillyt. Sinulla on oikeus oppia virheistäsi. Et ole täydellinen eikä sinusta sellaista koskaan tule. Riittää, kun tiedät, että teit parhaasi siinä hetkessä, sillä osaamisella, ymmärryksellä ja niillä voimavaroilla, jotka sinulla juuri sillä hetkellä oli.

Kaikkeen tekemiseen liittyy myös vastuu ja valtuudet. Kun tunnet syyllisyyttä, mieti, mitkä asiat oikeasti ovat sinun vastuullasi ja mihin kaikkeen sinulla on valtuudet.

syyllisyyden tunne ja vastuu

On tarpeetonta kantaa raskasta syyllisyyden taakkaa asioista, jotka eivät kuulu sinun vastuullesi tai mihin sinulla ei edes ole valtuuksia. Rakennat itsellesi tarpeetonta kuormaa, jos pyrit ottamaan vastuun asioista, jotka kuuluvat aivan toisen ihmisen vastuulle. 

Tärkein velvollisuutesi on kantaa vastuu itsestäsi. Vain sinä tiedät, mihin voimavarasi riittävät. Oman jaksamisesi ja osaamisesi puitteissa voit olla avuksi toiselle. Siitä ei tarvitse tuntea syyllisyyttä, jos et jaksa tai osaa enempää, vaikka koet, että sinulta sitä odotettaisiin. 

Elämäsi on yhtä arvokas kuin kenen tahansa toisen ihmisen elämä. Sinulla on oikeus huolehtia itsestäsi hyvällä omalla tunnolla. Sinulla on oikeus olla vajavainen.

Maailmassa on paljon vääryyttä ja epäoikeudenmukaisuutta. Ei ole yksin sinun tehtäväsi poistaa se kaikki. Riittää, että teet oman osuutesi. Et pysty enempään ja se on ihan ok. Kukaan ei ole kaikkivoipainen.

Aiheesta lisää: Mitä, jos toinen suuttuu? – Etkö uskalla sanoa ei? 

Ystävysty syyllisyyden tunteen kanssa

Kun tunnet syyllisyyttä, hengitä syvään ja pysähdy pohtimaan, mikä tunteen aiheutti. Liittyykö tunne siihen, mitä teet vai siihen, millaiseksi koet itsesi? Muista, että syyllisyys liittyy siihen, mitä teet. Erota se häpeästä, joka liittyy siihen, mitä olet.

Opettele tunnistamaan, mistä asioista oikeasti olet vastuussa. Olet ensisijaisesti vastuussa itsestäsi. Toisen ihmisen asiat kuuluvat toisen ihmisen vastuulle.

Kun tunnistit, että tämä on terve syyllisyyden tunne, mieti, mitä tästä tilanteesta voit oppia. Kenties opit jopa tuntemaan kiitollisuutta, että sait tilaisuuden kasvaa ihmisenä.

PS. Jaa ystävälle, jonka harteita tarpeeton syyllisuuden tunne painaa.


Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: