Menikö loma ohi?

Lomalta palaaja saa usein vastailla kysymykseen, miten loma meni? Tai oliko hyvä loma? Oletko tullut kysäisseeksi itse itseltäsi, miten loma meni? Oletko vastannut itsellesi rehellisesti? Saitko lomalta, mitä odotit vai menikö loma ohi huomaamattasi?

Miten loma meni? – Vai menikö loma ohi huomaamattasi?

Vietin vuosia sitten viikon mittaisen kesäloman, jolle olin kasannut kotihommia, jotka vain olivat kerääntyneet arkena nurkkiin odottamaan tekemistä. Olin alkuviikon innoissani, että sain luettua lukematta jääneitä lehtiä, siivottua jääkaapin, sulatettua pakastimen ja järjesteltyä pöydälle kertyneen paperipinon pois.

Tunsin itseni tehokkaaksi, aikaansaavaksi ja ennen kaikkea kunnolliseksi! Tunsin helpotusta, kun asia kerrallaan tuli hoidettua pois vaivaamasta. Jokin kuitenkin kaihersi koko ajan.

Kun lomaa oli enää kaksi päivää jäljellä, katseeni osui pöydällä Dostojevskin Karamazovin veljeksiin, jonka olin siihen kirjahyllystä lomaa varten nostanut. Se on paksu kirja, jonka lukemista olin vuodesta toiseen säästellyt Sitä Erityistä Lomaa varten, kun minulla olisi niin paljon aikaa, että voisin keskittyä ihan vain sen lukemiseen. Menikö loma ohi tänäkin vuonna niin, että kirja jää odottamaan?

Lomasuunnitelmia voi muuttaa kesken loman

Siinä hetkessä tajusin, ettei sellaista lomaa tai aikaa koskaan tule itsestään. Elämässä tulee aina olemaan pesemättömiä ikkunoita, reikiintyneitä sukkia ja irronneita pyyhkeiden ripustuslenkkejä.

Tiskit eivät hoidu tiskaamatta eivätkä pyykit pyykkäämättä. Lattia pysyy puhtaana vain, kun otat ja tartut säännöllisesti imuriin. Asiat eivät hoidu itsestään.

Aikaa tekemiselle, joka tuottaa mielihyvää on sitäkin erikseen otettava. Sekään ei järjesty itsestään. Mukava tekeminen ei ole yhtään sen vähempiarvoisempaa kuin pyyhkeiden ripustuslenkkien korjaaminen. 

Jätin kaiken muun tekemisen. Vedin hellehatun päähäni ja aurinkolasit nenälle. Tartuin kirjaan. Aivan lapsesta asti ulkoilmassa lukeminen on ollut minulle erityisen suuri nautinto. Siitä tulee todellinen lomaolo. 

Tuntui hirvittävältä lyhyen loman toiseksi viimeisenä päivinä huomata, että olin haaskannut suurimman osan lomastani tekemällä asioita, jotka pitivät mieleni kiinni arkisessa elämässä ja joiden tekeminen ei tuottanut minulle mielihyvää.

Silloin tuntui kurjalta. Tarvitsin kuitenkin sen vahvan tunteen, että opin asettamaan asiat oikeanlaiseen arvojärjestykseen.

Onnekseni tein korjausliikkeen tuona toiseksi viimeisenä lomapäivänä. Vuosien takaisesta lomasta päällimmäisenä minulla on nyt muisto siitä, miten luin Dostojevskia meren äärellä. Menikö loma ohi? Ei ihan kokonaan sitten kuitenkaan.

Lue myös tämä >> Liikaa vaatimuksia? Näin tunnistat, missä voit karsia

Pettymyksistä voi ottaa opiksi

Tänä vuonna lomaa edeltävällä viikolla imuroin kodin huolella, pyykkäsin likapyykkikorin tyhjäksi, jynssäsin kylpyhuoneen hohtavaksi ja järjestelin sohvapöydälle kasaantuneet paperit ja kuitit paikoilleen. Tein päätöksen sulkea somettimet loman ajaksi, jotta ei jälkikäteen tarvitse ihmetellä, menikö loma ohi puhelimen ruutua tuijotellessa.

Viimeiselle työpäivälle ennen lomaa osui sattumalta työpaikan kesätapahtuma. Iltapäivä oli normaalista etätyöpäivästä poikkeavaa hulinaa työpaikan toimistolla. 

Kun tulin töistä aloittelemaan lomaa, kotona odotteli helteestä raukea koira siistissä ja hiljaisessa kodissa. Olo tuntui yht’äkkiä eksyneeltä. Asetuin sohvalle koiran viereen ihmettelemään ja sitä silittelemään. 

Aavistuksen hetken jopa pelotti, että mitäs nyt sitten, kun ei ole mitään suunnitelmaa. Aivan kuin olisin pelännyt, että lakkaan olemasta, kun en enää tiedä, mihin seuraavaksi pitäisi ryhtyä.

Pian keho ja mieli rauhoittuivat kuten kahvi kupissa asettuu, kun sitä lakkaa lusikalla hämmentämästä. Minulla ei siis ollut erityisiä suunnitelmia eli kaikki mukava oli mahdollista!

Sain olla vain ja kuulostella, mikä tuntuisi mukavalta. Siirrytäänkö parvekkeelle riippumattoon, tartunko kirjaan, onko nälkä tai jano, haluaako koira jo ulos vai ollaanko vielä hetki ihan vaan tässä.

Kahden viikon mittainen loma tuntui pitkältä rupeamalta. Siihen mahtui paljon mieluisaa tekemistä, kokemista, olemista ja kohtaamisia.

Meniko loma ohi kokonaan?

Mikä sinulle tekee lomasta loman?

Minun tapani lomailla ilman ennalta tehtyjä suunnitelmia ei välttämättä ole sinun tapasi lomailla. Se, mikä minulle tuottaa mielihyvää, saattaa olla sinulle kauhistus.

Sinulle saattaa olla suuri nautinto se, että saat lomalla vaikkapa pestyä kaikki kotisi ikkunat, mihin arjessa aikasi ei millään riitä. Saatat myös nauttia siitä, että ennakkosuunnitelmien ansiosta pääset reissuun juuri sinne, minne olet pitkään haaveillut. Ehkä nautit siitä, että sinulla on suunnitelma ja lomalla ei tarvitse miettiä, mitä seuraavaksi.

Millä mielellä vastaat kyselijöille, oliko hyvä loma? Jos hyvää tarkoittavat kysymykset ärsyttävät, pysähdy hetkeksi kysymään, miksi näin.

Mieti lomanjälkeisiä tunnelmia. Oletko epävarma, miltä nyt tuntuu? Menikö loma ohi huomaamattasi? Tapahtuiko lomalla jotakin ikävää? Oliko jotakin, mikä jäi puuttumaan tai mitä olisit kaivannut enemmän lomaltasi? On ihan lupa myöntää itselleen, jos loma lipui ohi toisenlaisena kuin olisit toivonut. On lupa olla pettynyt.

Jos peittelet ja kiellät pettymyksen tunteet itseltäsi, oma äänesi jää sinulta kuulematta. Silloin on epätodennäköistä, että tulevaisuudessa olisi paremmin.

Salli itsellesi pettymyksen tunne, jos sellainen on olemassa. Anna itsellesi tilaisuus kuulostella toiveitasi, jotka jäivät täyttymättä. Vasta sen jälkeen pystyt tekemään seuraavasta lomasta paremman, kun tiedät, millainen se parempi loma sinulle olisi.

Sanoita toiveesi, kirjoita ylös ja laita tieto talteen. Jo siitä saat paremman olon, kun omat toiveesi saavat sanallisen muodon.

Kuulostele ennen seuraavan loman alkua, vieläkö kaipaat samanlaisia asioita vai onko mielesi muuttunut. Tee seuraavasta lomasta enemmän itsesi näköinen. Ota aikaa sille, mikä saa sinut tuntemaan, että nyt ollaan lomalla!

Ehkä pääset toteuttamaan toiveesi jo hyvinkin pian. On paljon sellaisia lomahaaveita, jotka voit toteuttaa pienimuotoisesti jo seuraavan viikonlopun aikana tai ylimääräisen vapaapäivän aikana, kenties jo työpäivän jälkeen, jos tänä vuonna kävi niin, että loma meni ohi.

PS. Jaa ystävälle, joka ehkä miettii, menikö loma ohi ihan huomaamatta.


2 vastausta artikkeliin “Miten loma meni? – Vai menikö loma ohi huomaamattasi?”

 1. Leena avatar
  Leena

  Kiitos kirjeestäsi ja hyviä pohdintoja, Mari.

  Olen ajatellut itse, että kesä ja loma saattavat todella tiivistää elämän painon, ja siksi en juuri koskaan kysele enkä ainakaan hehkuttele kesä- ja loma-asioita. Yksinäisillä yksinäisyys korostuu, sairailla sairaus tuntuu pahemmalta ja köyhillä oma tilanne kirvelee, jos ei yksinkertaisesti pääse vankilastaan pois. Myös jouluun latautuu samalla tavoin paljon odotuksia, ja huonommassa tilanteessa olevien elämän paino tiivistyy.

  Itse en pidä kuumasta kesästä. Se ahdistaa minua ja syö kaiken voiman. Olen nyt edes haaveillut ilmastopakolaisuudesta jonnekin Islannin kylmimmälle vuonolle. Kun nämä elokuun viileät alkoivat ja syksy tuoksuu, energiatasoni parani huomattavasti.

  Eli minä lusin kesän kuin vankilatuomion, olen vastannut kysymyksiin. Eipä tarvitse kysyjänkään hehkuttaa mitään. Monia kivoja keskusteluja on tällä synkähköllä raatorehellisyydella käyty.

  Tervetuloa syksy ja jopa marraskuu!

  Hyvää elokuuta ja syksyä sinulle.

  Tykkää

  1. Mari avatar
   Mari

   Kiitos kommentistasi, Leena. Mukavaa, että olet huojentuneen mielen viikkokirjeen tilaaja!

   On varmasti todella kurjaa, jos kesäloma tuntui vankilatuomiolta etkä löytänyt lomastasi hyviä asioista. Luotan siihen, että seuraavasta lomastasi tulee parempi. Mukavaa, että odotat innolla syksyä.

   Olen kanssasi samaa mieltä, että voi sanoa suoraan, jos lomaan ei ole tyytyväinen. Ei ole pakko esittää, jos loma oli pettymys.

   Minä puolestani kyllä kysyn lomakuulumisia. Se on minusta tapa osoittaa toiselle, että on huomioinut hänen paluunsa lomalta. Olen myös sitä mieltä, on oikeus olla iloinen oman loman onnistumisesta, vaikka toisen loma ei olisi sitä ollut. Se ei ole sen toisen ihmisen lomasta pois.

   Tykkää

Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: