Ei huvita

On päiviä, jolloin ei huvita. Ei tee mieli varata aikaa hammaslääkäriin. Ei huvita aloittaa kuukausiraportin kirjoittamista. Ei tunnu siltä, että tekisi mieli lähteä jumppaan. Aina et ole sillä tuulella, että tekee mieli tehdä asioita, jotka ovat tärkeitä ja vaikuttavat siihen, miten sinä voit ja miten hyvin elämäsi sujuu.

Ei huvita? – Näin saat itsesi toimimaan myös silloin

On päiviä, jotka vain solahtavat ohi samalla, kun välttelet jotakin ikävää hommaa, jonka ajatteleminen aiheuttaa epämiellyttävän olon. On helppo vitkastella, jos ei ole äärimmäinen viimeinen hetki, jolloin asiaan pitäisi tarttua.

Minullakin on tällaisia päiviä ja hetkiä. Joskus ainoa oikea ratkaisu on yksinkertaisesti antaa olla ja levätä sen sijaan. Kun vetämättömyyden syy on väsymys tai uupumus, lepo ja joutilaisuus on paras vaihtoehto.

Toisinaan auttaa, kun annat itsellesi luvan olla tekemättä ja teet hetken jotakin sellaista, mistä tulee hyvä olo.

Jos pölynimuriin tarttuminen lauantaina aamiaisen jälkeen tuntuu kertakaikkisen vastenmieliseltä, saatan antaa itselleni luvan antaa sen hetken odottaa. Otan kirjan käteen ja istahdan ihan luvan kanssa sohvalle lukemaan. Vapaapäivät OVAT latautumista varten. Usein riittää, että luen ehkä puolisen tuntia. Sen jälkeen useimmiten tekee jo mieli tarttua imuriin. Puhtaassa kodissa on mukavampi jatkaa lukemista.

Joskus on tuntunut siltä, ettei ole voimia lähteä johonkin tilaisuuteen, joka on parin päivän päästä. Olen silloin antanut itselleni luvan olla lähtemättä. Joskus seuraavana päivänä havahdun, että sittenkin tekee mieli lähteä ja lähden sittenkin. Jos seuraavanakaan päivänä ei tee mieli, tiedän, että päätös olla lähtemättä oli oikea.

Lue myös >> Oma juttu ei löydy – pitääkö sen löytyä?

Aina ei huvita

On harhakuvitelma, että aina pitäisi olla hyvä tekemisen meininki päällä. Aina ei ole. Mieli harhailee ja on vaikea keskittyä. On päiviä, jolloin kaikki vain ärsyttää ja turhauttaa.

Toimeen tarttuminen tuntuu vaikealta ja epämiellyttävältä. Tuntuu helpommalta paeta muka-tekemiseen. Selailet sähköposteja varsinaisesti niitä hoitamatta. Luet uutiskirjeitä tai vastailet sellaiseen, jolla ei olisi suurempaa kiirettä. Lueskelet päivän uutisia tai ihan vain roikut sosiaalisessa mediassa selaamassa päivityksiä.

Toki vaikeita ja epämiellyttäviä hommia voi siirtää ja paeta niitä miellyttävämpään puuhasteluun. Valitettavasti sillä on taipumus johtaa siihen, että elämäsi alkaa ajan oloon tuntua merkityksettömältä ja turhauttavalta.

Jos sinun pitäisi tehdä asia, jota mielesi ei tee tehdä, siihen ryhtyminen tuntuu epämiellyttävältä tai vaikealta. On selvää, että sellainen alkaa tuntua uhkaavalta. Kukapa haluaisi tuntea itsensä uhatuksi? On siis täysin luonnollista, että mieluummin välttelet ja vitkastelet niin kauan kuin se on mahdollista.

Auton vieminen katsastukseen tuntuu usein ikävältä. Ajatus siitä, että se ei menekään läpi ja tiedossa on kallis korjaus, tuntuu uhkaavalta. Auton katsastuttamista on helppo vitkastella viimeiseen mahdolliseen ajankohtaan.

Miten toimia, vaikka ei huvita

Elämässä on kuitenkin asioita, jotka pitää saada tehtyä, vaikka ne tuntuisivat juuri nyt epämiellyttäviltä, hankalilta tai mahdottomilta. Aina ei kaikessa tekemisessä ole eikä voikaan olla äärimmäinen flow-tila päällä. Kaikki tärkeä tekeminen ei aina ole mukavaa.

Kamppailen välillä esimerkiksi Huojentuneen mielen viikkokirjeen kirjoittamisen kanssa. Pää tuntuu tyhjältä, enkä tiedä, mistä kirjoittaisin tai en tiedä, millaisella kirjoitusharjoituksella tällä viikolla haluaisin inspiroida.

Teen, vaikka ei huvita.

Yleensä auttaa, kun yksinkertaisesti vain istun alas. Siirrän puhelimen tietokoneen näytön toiselle puolelle niin, etten näe sitä. Hengitän syvään ja päätän, että nyt vain aloitan jostakin. Kerron itselleni, että voin luottaa siihen, että tämänkin kirjeen saan kirjoitettua aivan kuten olen saattanut maaliin monta muutakin kirjettä ja blogipostausta, joiden kirjoittaminen on aluksi tuntunut takkuiselta.

On tärkeää, että tunnistat ja tunnustat, että nyt ryhtyminen tuntuu vaikealta. Se pitää hyväksyä, että niin vain välillä on ja hyväksyä sekin, että siitä huolimatta tämä työ on nyt tehtävä, vaikka tällä kertaa se ei tunnu mukavalta.

Muistuta itseäsi, että vaikka tämä nyt tuntuu vaikealta, siitä huolimatta tämä homma voi olla sinulle mieluisa. Tilanne on samankaltainen kuin ystävän, puolison, oman lapsen, koiran tai kissan kanssa. On päiviä, jolloin he tuntuvat hankalilta, mutta siitä huolimatta rakastat heitä.

Tapanani on ajatella lukijoitani ja ihania palautteita, joita olen saanut. Mietin, miten kiitollinen voin olla, että saan kirjoittaa viikkokirjeitä ja kirjoitusharjoituksia, joista joku lukija voi löytää itselleen jotakin arvokasta ja merkityksellistä.

Auton katsastamistakin voit ajatella kiitollisuudella. Kun ajat katsastetulla autolla, saat olla varmempi siitä, että et tietämättäsi suotta vaaranna omaa tai muiden ihmisten turvallisuutta.

On paljon tehtäviä, jotka ovat osa suurempaa kokonaisuutta. Jotta kokonaisuus olisi valmis ja toimiva, sen jokaisen osasen pitää olla valmiita ja toimivia. Jonkin pienen tehtävän hoitaminen, vaikkapa hammaslääkäriajan varaaminen saattaa olla juuri se pieni palikka, jonka tarvitset, että elämäsi on tulevaisuudessa miellyttävää.

Merkitykselliset asiat ovat vaikeita

Monet merkitykselliset ja tärkeät asiat ovat vaikeita. Usein juuri niiden vaikeus tekee niistä merkityksellisiä. Maratonin juokseminen tai uuden ammatin opiskelu vaatii ponnisteluja. Mutta juuri se, että jokin asia on hankala ja vaatii ponnisteluja, tekee näistä asioista tavoittelemisen arvoisia.

Miksi eväisit itseltäsi mahdollisuuden kokea merkityksellisiä asioita elämässäsi vain siksi, että annat periksi epävarmuuden aiheuttamalle ’ei huvita’ -tunteelle?

On aikuisuutta toimia silloinkin, kun ei huvita, ottaa vastuuta ja osallistua hyvän tekemiseen sekä sinulle itsellesi että muille ihmisille.

PS. Jaa myös ystävälle, jota aina ei huvita.


Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: