Korona stressaa

Koronakevään jälkeen kesä tuntui erityisen todelliselta kesältä, kun aiemmin normaalille elämälle asetettuja rajoja voitiin höllentää. Elämä vapautui ja virkosi eloon. Helpotus saattoi haihtua loppukesän pettymykseen, kun koronatartunnat lähtivät jälleen kasvuun. On epävarmuutta tulevasta ja korona stressaa jälleen.

Korona stressaa? – Näillä vinkeillä selviät, vaikka pandemia pitkittyisi

Kukaan ei vielä tiedä, miten COVID-19-virus käyttäytyy. Ei ole olemassa varmaa tietoa, miten uudet rokotteet suojaavat virusta vastaan, joka jatkuvasti muuntautuu. Eikä ole varmaa tietoa, syntyykö taudin sairastaneelle riittävä vastustuskyky niin, ettei hän sairastu tautiin uudelleen. Varmaa on vain epätietoisuus. Ei ole ihme, jos korona stressaa.

Jatkuva varuillaan oleminen ja parempien uutisten kärkkyminen vie voimiasi. On kuluttavaa, jos sitkeästi tuskastelet maskisuosituksia, käsihygieniasta huolehtimista, matkustusrajoituksia ja määräyksiä turvaväleistä julkisissa tiloissa ja jopa kapinoit niitä vastaan.

Hyväksy nykyiset olosuhteet normaaleiksi

Muutosvastarinta on rakennettu ihmismieleen. Se on luonnollista. Takertuminen siihen, millaista elämä aikaisemmin on ollut saattaa kuitenkin olla sinulle haitallista. Ainakin kuluttaa sinua turhaan. Lisäksi suosituksia vastaan pullikoiminen vain varmistaa pandemian jylläämisen entistä pidempään.

Maailma muuttuu jatkuvasti. Parhaiten selviävät ne, joilta löytyy suurin valmius sopeutua kulloinkin vallitsevaan uuteen tilanteeseen.

Vaikka korona stressaa, vähiten voimiasi syö se, että hyväksyt nykytilan normaaliksi tilanteeksi. Piskuinen virus on muuttanut maailman toisenlaiseksi. Elämä on nykyään sellaista, että julkisissa kulkuvälineissä suositellaan maskin käyttöä. Nykyisin on normaalia, että käsiä pitää pestä ahkerasti ja käsidesi tuoksahtaa julkisilla paikoilla. Nykyisin on normaalia, että matkustamaan ei pääse minne tahansa. Nykyisin on normaalia, että pidetään turvavälejä.

Paljon helpommalla kuitenkin pääset, kun pidät nykytilannetta normaalina. Maailma on tällä hetkellä tällainen. Tulevaisuudesta ei kukaan varmaksi tiedä. Pandemian mahdollinen väistyminen ja rajoitusten vähittäiset höllentämiset ja poistumiset tulevaisuudessa ovat isoja juttuja. Voit olla luottavaisin mielin, että jos/kun niin käy, se ei jää sinulta huomaamatta.

Siihen asti voit elää nykyisen näköisessä maailmassa sellaista normaalia elämää, mikä tällä hetkellä on normaalia. Kaikki mahdolliset tulevat vapautumiset rajoituksista voit ottaa tulevaisuudessa lahjana kiitollisuudella vastaan.

Asiat maailmassa muuttuvat pandemian aikana. Osa muuttuu pandemian vuoksi. Osa muutoksista tapahtuu pandemiasta riippumatta. Maailmaan syntyy uusia ihmisiä, uusi keksintöjä. Ihmisiä myös poistuu tästä maailmasta muistakin syistä. On käytäntöjä, jotka olisivat muuttuneet pandemiasta riippumatta.

Espanjantautikin meni aikoinaan ohi, mutta maailma ei sen jälkeen ollut enää samanlainen kuin ennen.

Tästäkin syystä nykytila kannattaa hyväksyä tämänhetkiseksi normaalitilaksi. Täydellistä paluuta aikaisempaan ei vain enää ole. Antiikin kreikkalainen filosofi Herakleitos tunnetaan siitä, että hän on sanonut, ettei samaan virtaan voi astua kahdesti: sekä astuja että virta ovat muuttuneet.

Anna tilaa hyville asioille

Se, mikä nykyisessä normaalissa on hyvää, jää poimimatta, jos huomiosi on kiinnittynyt ärtyilyyn silmälasien huurtumiseen, kun käytät maskia.

Sinulla on oikeus ärsyyntyä. Ilman muuta se ärsyttää, jos et kunnolla näe eteesi! Sinun ei tarvitse kieltää ärtymystä itseltäsi, mutta kannattaa muistaa, että maailmassa on muutakin. Ikäviä asioita on, mutta teet hallaa ennen kaikkea itsellesi, jos annat niiden ottaa vallan omassa arjessasi. Mitä enemmän taistelet ärsyyntymistä tai murehtimista vastaan, sitä suuremman voiman ne saavat.

Näille tunteille ei kannata antaa valtaa viedä sinulta pois iloa aamukahvista tai parvekelaatikossa kukkivista kesäkukista, iltakävelystä auringonlaskun aikaan, läpäistystä auton katsastuksesta tai makkarakastikkeesta.

Korona stressaa minua

Voit olla iloinen, että pääset kuitenkin ylipäätään kulkemaan julkisilla liikennevälineillä, vaikka lasit ovatkin huurussa. Voit olla iloinen, että suojaat muita ihmisiä tartunnalta, jota mahdollisesti kannat oireettomana. Voit olla iloinen, että joku toinen oireeton ei tietämättään tartuta tautia sinuun. Huurtuneet lasit ovat aika pieni hinta siitä, eikö?

Koronarajoituksista huolimatta puiden silmut puhkesivat keväällä ja muuttolinnut palasivat. Yhtä väistämättä tulevat syksyn ensimmäiset kuuraiset ja kuulaan raikkaat aamut. Yhtä väistämättä ruska värjää pihan vaahterat. Yhtä väistämättä jonakin päivänä ensilumen hiutaleet leijailevat alas pilvistä. Yhtä väistämättä tulevat pimeät talvi-illat, joita voi valaista kynttilöin.

Arkea voi rakastaa sellaisena kuin se tällä hetkellä on, vaikka siihen kuuluisikin asioita, joista et pidä. Et voi kontrolloida elämää. Voit vain ottaa sen vastaan sellaisena kuin se on ja etsiä ja poimia tietoisuuteesi sen, mikä on hyvää.

Ikävät asiat huutavat läsnäolollaan. Pienen hyvän poimimiseen tarvitaan pysähtymistä. Se on kuin suppilovahveroiden poimimista. Et voi tehdä sitä kiireessä ja hirvikärpäsiä huitomalla. Sienet löytääksesi sinun on pysähdeltävä, tutkittava maastoa tarkoin ja oltava läsnä. Muutoin sienisaalis jää laihaksi. Hirvikärpäset saat joka tapauksessa.

Lue myös >> Miten saada sisältöä elämään?

Älä anna elämän valua hukkaan parempia aikoja odottaessa

Koska epävarmuus tulevaisuudesta on suuri, kannattaa keskittyä pitämään huolta siitä, ettei elämäsi jää elämättä epävarmuuden aikanakaan. Meistä kukaan ei ennakkoon tiedä oman elämänsä pituutta.

Entä jos elämäsi päättyisikin vastoin kaikkia odotuksia pandemian yhä jyllätessä ja olisit käyttänyt viimeiset elinpäiväsi turvaväleistä kiukkuamiseen ja parempien aikojen haikailuun? Kannattiko?

Elämä jää elämättä ja valuu hukkaan, jos sen antaa valua.

Sota-aika oli Suomessa ankaraa aikaa. Siitä huolimatta myös silloin vietettiin joulua ja nautittiin arjen pienistä iloista siinä määrin kuin se oli mahdollista.

Vasta, kun pandemia asetti rajoituksia tavanomaisena pidettyyn elämiseen, moni huomasi, mikä tavanomaisena pidetyssä elämässä oli erityisen arvokasta.

Aiheesta lisää >> Kiitollisuutta itsestäänselvyyksistä – ne voivat yllättäen kadota

Tunnet nyt itsesi aavistuksen verran paremmin, kun tiedät, mitä erityisesti jäit kaipaamaan ja mikä on sinulle merkityksellistä. Kun elämässä on ulkoa asetettuja rajoituksia, sinulla on mahdollisuus panostaa entistä enemmän näihin asioihin. Ota muuttunut elämä mahdollisuutena tehdä pandemian jälkeisestä ajasta entistä ja nykyistä paljon parempaa.

Jos huomasit, että kaipaat erityisen paljon kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa, voit miettiä, mitä turvallisia ja mahdollisia tapoja pitää yhteyttä on sellaisessa maailmassa, jota nyt elämme. Puhelut ja videopuhelut toimivat samaan tapaan kuin ennenkin.

’Yhteyttä voi pitää myös lukemattomien viestimien avulla sekä tuttujen että ennestään tuntemattomien kanssa. Perinteisen kirjeen tai postikortin voi myös aina kirjoittaa. Niiden lähettäminen on nykyisin niin harvinaista, että vastaanottaja ilahtuu varmasti.

Korona stressaa elamaa

Itävaltalainen neurologi ja psykiatri Viktor Frankl joutui kolmeksi vuodeksi natsien keskitysleireille, mutta selvisi sieltä. Nälkiintyneenä ja lapiolla maata kaivaessa hän kuitenkin mietti, että tästäkin asiasta hän haluaa pitää luennon, kun ajat muuttuvat.

Nelson Mandela virui rotuerottelun aikana vankiloissa yhteensä yli neljännesvuosisadan ajan. Robben Islandin vankila-aikana hänelle sallittiin vain yksi vieras puolen vuoden aikana. Puolen vuoden aikana hän sai lisäksi vastaanottaa ja lähettää vain yhden ainoan kirjeen. Siitä huolimatta hän jatkoi taistelua rotujen samanarvoisuuden puolesta Etelä-Afrikassa.

Jatkosodan aikana rintamamiehet tekivät puhdetöitä. Puhdetyöt olivat usein lahjoja, joilla he halusivat ilahduttaa läheisiään sodan aikana ja sodan päätyttyä.

Vaikka entisenlainen elämä ei tällä hetkellä ole täysin mahdollista, on siitä huolimatta paljon, mitä voit tehdä. Mahdollisuuksia on oikeasti paljon enemmän kuin rajoituksia. Nyt on hyvä aika havainnoida, mikä on sinulle merkityksellistä. Miten haluat tehdä omasta ja muiden elämästä parempaa? Voit aloittaa sen jo heti tänään.

Tee tästä ajasta yhtä hyvä kuin mistä tahansa muusta ajasta

Parempia aikoja ei kannata jäädä odottamaan. Elämä ei ole täydellistä milloinkaan. Siksi kannattaa hyväksyä nykytilanne normaaliksi elämäksi ja pyrkiä sopeutumaan siihen mahdollisimman hyvin.

On asioita, jotka ovat muuttuneet, mutta vielä enemmän on asioita jotka ovat kuten ennenkin. Kun kiinnität huomiosi asioihin, jotka tuottavat sinulle iloa, niiden määrä alkaa elämässäsi lisääntyä ihan vaivihkaa.

Tämä on ihan yhtä hyvä aika tehdä hyvää itselle ja muille ihmisille kuin mikä tahansa muukin aika.

PS. Jaa teksti kannustukseksi ystävälle, jota korona stressaa ja epävarmuus tulevasta kalvaa.


Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: