menestyksen salaisuus

Kateellinen mieli ajautuu helposti ajattelemaan, että kyllä menestyneen kelpaa, kun hänellä on kaikkea. Siltä se näyttääkin, kun kadehdit sitä, mitä itselläsi ei ole. Miksi joku menestyy ja toinen ei? Mikä on menestyksen salaisuus?

Mikä on menestyksen salaisuus?

Menestyksen voi määritella monella tapaa. Yhdelle se tarkoittaa saavutuksia työelämässä tai urheilussa tai kartutetun omaisuuden ja varallisuuden määrää. Toiselle menestys tarkoittaa yksinkertaisesti tyytyväisyyttä omaan elämään.

Olipa menestyksen määritelmä mikä tahansa, menestyneellä ei ole elämänsä varrella ollut kaikkea vähintäänkin yhtä paljon kuin sillä, joka pitää itseään vähemmän menestyneenä.

Esimerkiksi urheilussa menestynyt on joutunut elämään kurinalaista elämää ja luopumaan paljosta. Ei hänellä ole ollut yhtä paljon mukavia sohvalla lököttelyhetkiä kuin sinulla. Korkeaan asemaan päässyt on ehkä tehnyt työuransa aikana pitkiä työpäiviä tai hän on tehnyt valintoja, joissa astunut epämukavuusalueelle ja ottanut riskejä.

Edellytys tyytyväisyyteen omassa elämässä on ennen kaikkea kiitollisuutta siitä, mitä kaikkea minulla tällä hetkellä on. Se on luopumista sellaisen perään haikailusta, jota juuri nyt ei ole.

Tasapainon lait pätevät myös menestyneeseen. Jostakin menestyneen on täytynyt luopua, jotta olisi menestynyt. Luopumisia on monenlaisia ja monentasoisia. Yksi elämän paradokseista on se, että saat sen, mistä luovut. Siitä on Tommy Hellsten kirjoittanut kokonaisen kirjan.

Sinua ehkä kiinnostaa tämäkin postaus >> Tunnen olevani huonompi kuin muut.” – Miksi on turhaa tuntea huonommuutta omasta itsestä

Luovu rajoittavista uskomuksista

Menestykseen tarvitaan uskallusta ryhtyä sellaiseen, mikä on itselle hieman vierasta. Se tarkoittaa luopumista omista uskomuksista, että en pysty tai en osaa tai en voi onnistua. ”Ne on vaan ne muut, jotka voi, mutta en minä.”

Lue myös >> Kysy nämä 5 kysymystä itseltäsi, kun ajattelet: ”en osaa”

Omista uskomuksista luopuminen on luopumista omista peloista. Peloista on kuitenkin vaikea luopua, joten luopumisen sijaan on parempi ajatella, että ei anna pelon määrätä omasta elämästä. Menestys syntyy siitä, että ryhtyy toimimaan, vaikka pelkää. Sitä kutsutaan rohkeudeksi!

Menestyksen esteenä on usein pelko kohdata oma epävarmuus. Valkoisen paperin äärellä alkaa helposti pelottaa, onko minulla sittenkään mitään sanomista. Tai osaanko pukea sanoiksi tunteen, jonka koin, kun sade pitkän hellekauden jälkeen yllätti pyöräilessä hellemekossa kaupasta kotiin.

Menestys on kykyä olla menettämättä innostustaan toistuvista epäonnistumisista huolimatta.

Winston Churchill

Oman epätäydellisyyden kohtaamisen pelko pitää sivuuttaa, jos haluaa menestyä. Onnistumisen pakko on noussut monen menestystarinan esteeksi. Pianoa ei voi oppia soittamaan, jos vaatimuksena on, että soittaa aina vain oikeita säveliä. Tai ehkä oppii, mutta lopputulosta tuskin voi kutsua musiikiksi.

Kirjaa ei kirjoiteta aloittamalla luvusta yksi ja päättämällä viimeiseen pisteeseen. Väliin mahtuu lukematon määrä korjattuja sanoja, lauseiden muotoilua uudelleen, lisättyjä sivujuonia, poispyyhittyjä kappaleita. Taidemaalari hahmottelee useita luonnoksia luonnoslehtiöön ennen kuin puristaa väriä palettiin ensimmäisestäkään maaliputkilosta.

Luovu mukavuusalueesta

Jos haluat olla elämääsi tyytyväinen eli menestyä, sinun on hyväksyttävä sekä muutos itsessäsi että muutokset ympäröivässä maailmassa. Maailman muuttumista ympärillä ei voi pysäyttää. Yksin vuodenaikojen vaihtuminen tai puiden kasvaminen ovat merkkejä siitä.

Muutos itsessäsi on niin vähittäinen, ettet aina kiinnitä siihen huomiota. Siitä huolimatta sinäkin muutut koko ajan, halusitpa sitä tai et.

Joka aamu, kun heräät, olet yhden vuorokauden verran vanhempi. Ikääntyminen on väistämätön muutos. Se voi tuoda mukanaan rajoituksia, mutta myös uusia mahdollisuuksia elämänkokemuksen karttuessa ja elämäntilanteiden muuttuessa, kuten lasten kasvatusvastuun päättyessä tai eläkkeelle jäädessä.

Saat jatkuvasti uusia kokemuksia kun,

  • opit jotakin uutta,
  • löydät uusia näkökulmia asioihin,
  • tapaat uuden ihmisen,
  • käyt paikassa, jossa et ennen ole käynyt,
  • onnistut ja epäonnistut.

Kaikki nämä uudet kokemukset vaikuttavat siihen, miten ajattelet, toimit ja käyttäydyt. Muutat automaattisesti tapaasi toimia joka tapauksessa! Jos siitä huolimatta toistaisit päivästä, viikosta, vuodesta toiseen koko ajan yhtä ja samaa, et ajan oloon enää olisi tyytyväinen oloosi – et menestyisi.

Kaikki muutos on tutusta ja turvallisesta luopumista. Se on samalla mukavuusalueesta luopumista. Menestys edellyttää mukavuusalueen ulkopuolelle astumista.

Mukavuusalueen ulkopuolelle ei kannata hypätä suinpäin ja jättiloikkauksin. Kestävämpiä ovat pienet, vähittäiset muutokset ja luopuminen vähän kerrallaan. Jokainen pieni muutos tarkoittaa uuden opettelun lisäksi myös pientä surutyötä.

Sekä uudenlaiseen totuttelu että surutyö kuluttavat voimavaroja. Muutosten tekeminen on siis aina kaksinkertainen ponnistus, vaikka vanhasta luopuminen olisikin toivottua.

Aiheesta lisää >> Näin löydät voimia, kun tuntuu, että elämä on jatkuvaa luopumista

Menestyksen salaisuus on luopuminen.

Vain vanhasta luopumalla saat uutta ja parempaa

Menestyksen salaisuus voi piillä myös huonosta tavasta luopumisessa. Et voi ottaa tilalle parempaa tapaa, jos pitäydyt aiemmassa tavassa. Elämässä ei ole tyhjiöitä. Jostakin on luovuttava, jos haluaa parempaa tilalle.

Jos haluat terveellisemmän ruokavalion, sinun pitää ottaa pullan tilalle omena. Tai ottaa vain puolikas pulla ja sen rinnalle puolikas omena.

Jos haluat nauttia pidemmistä yöunista, sinun täytyy sulkea puhelin jo aikaisemmin illalla tai katsoa yksi jakso vähemmän Netflixistä. Iltakukkumisesta luopumisen tilalle saat kaipaamasi pitemmät yöunet. Molempia et voi saada.

Menetys voi olla avain menestykseen

Aina luopumispäätös ei ole oma valintasi. Se saattaa osua kohdalle vastoin tahtoasi. Elämän murroskohdat ovat aina myös mahdollisuuksia johonkin uuteen ja entistä parempaan. Ne kannattaa käyttää hyväkseen. Menetyksissä mieli on herkempi hyväksymään muitakin muutoksia, kun jo yksi väistämätön on tapahtunut.

Edellinen koirani oli kodinvaihtajakoira, jota en voinut jättää yhtään yksin. Tarvitsin sille aina hoitajan omien menojeni ajaksi. Jätin monet kiinnostavat viikonloppukurssit sen vuoksi väliin. Vaikka koiran sairastuminen ja poismeno oli minulle valtava menetys, se teki mahdolliseksi osallistua elämäni ensimmäistä kertaa kirjoittajakurssille. Tällä kurssilla kuulin voimauttavasta kirjoittamisesta ja kirjallisuusterapiasta ensimmäisen kerran.

Kouluttauduin uuteen ammattiin, kirjallisuusterapiaohjaajaksi, joka tekee minut tyytyväisemmäksi elämääni kuin ennen. Eli menestyneemmäksi kuin aikaisemmin. En siitä huolimatta iloitse edellisen koirani poismenosta. Ottaisin sen silmää räpäyttämättä takaisin, jos olisi minun vallassani päättää, että asiat ovat toisin. Mutta nykyisestä ammatistani en luopuisi.

Menetykset avaavat mahdollisuuksia löytää uuden asian menetetyn tilalle. Menetykset ovat luopumisia, mutta saat tilalle jotakin muuta – erilaista, mutta ihan yhtä arvokasta. Se ei siitä huolimatta sulje pois oikeutta kaivata. Voit itse vaikuttaa siihen, oletko valmis ottamaan uuden vastaan vai haluatko täyttää luopumisen jättämän tyhjän tilan haikailulla entiseen.

Mistä sinä olet valmis luopumaan?

Menestyksen salaisuus on, että se ei tule ilman uhrauksia ja luopumisia. Joskus menestys luuraa kipeän menetyksen takana. Tarvitset rohkeutta toimia, vaikka tunnet itsesi epävarmaksi ja rohkeutta luottaa siihen, että on ihan ok, vaikka ensiyrittämällä et onnistu tai osaa täydellisesti. Menestyminen edellyttää vähemmän hyvän siirtämistä sivuun ja paremman toivottamista tervetulleeksi.

Mistä sinä olet valmis luopumaan?

PS. Jaa ystävälle, joka toivoo elämäänsä menestystä.


Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: