Vanha tunne nousee pintaan uudestaan

Tämä on kolmas osa kirjoitussarjasta, joka sai alkunsa lukijan sähköpostista. Sähköpostin lähettäjä kertoi äidistään, jolla on tapana keskittyä muistelemaan menneistä vain kielteisiä asioita. Tuntuu, ettei äiti halua nähdä asioista myönteisiä puolia. Viestin lähettäjä kokee sen raskaaksi ja epäilee, että jokin vanha tunne nousee pintaan, kun hän tapaa äitiään.

Kirjoitussarjan ensimmäisessä osassa kirjoitin tunteiden tarttumisesta ihmisestä toiseen. Lue se täällä >> Kun vierailu vanhempien luona vie voimia

Toinen osa keskittyi siihen, miten kohdata ihminen, jolla asiat tuntuvat aina olevan huonosti. Tästä linkistä toiseen osaan >> Miten kohdata jatkuvasti valittava ihminen

Tässä sarjan kolmannessa ja viimeisessä osassa kirjoitan tilanteista, joissa toisen ihmisen käytös herättää sinussa henkiin jonkin sinun oman tunnetilasi, joka on jäänyt muhimaan pinnan alle keskeneräisenä.

Vanha tunne nousee pintaan – mikä avuksi?

Elämme yhteiskunnassa, jossa suorittamisen ja menestymisen arvoa korostetaa . Markkinoinnin ammattilaiset ovat jo vuosia tienneet, että ihminen tekee sekä pienet että suuret päätökset useimmiten tunteella, vaikka yrittää itselleen muuta selitellä.

Tunneälykkyydestä ja tunnejohtamisesta on onneksi alettu puhua työelämässä yhä enemmän. Siitä huolimatta moni arvostaa niin kutsutun järjen käyttöä enemmän. Tunteet ovat meissä oleva luonnollinen ja automaattinen mekanismi ja siksi usein arvaamaton ja vaikempi ennakoida. Järkeä on helpompi hallita ja kontrolloida.

Tunteiden merkitystä ei vieläkään välttämättä täysin ymmärretä. Usein tunteet halutaan mieluummin sivuuttaa sen sijaan, että ne kohdataan. Erityisesti kielteisenä pidettyjen tunteiden, kuten pelon, vihan ja surun näyttämistä moni pitää heikkouden merkkinä. Nämä tunteet mieluummin kielletään itseltä, peitetään, sivuutetaan ja tukahdutetaan.

Moni erityisesti iäkäs ihminen on oman elämänsä varrella syystä tai toisesta tukahduttanut omat tunteensa. Siksi valittaminen saattaa olla ainoa tapa, joka hänelle on jäänyt jäljelle keinoksi ilmaista omia tuntemuksia.

Tunteet eivät kuitenkaan häviä peittämällä, sivuuttamalla tai tukahduttamalla. Vanha tunne nousee pintaan, jos sen käsitteleminen on jäänyt kesken. Keskeneräiset tunteet pysyvät tallessa, kunnes niitä on kertynyt niin, ettet enää hallitse niitä. Jatkuva tunteiden patoaminen saattaa myös tehdä sinusta katkeran tai johtaa jopa psykosomaattisiin sairauksiin.

Aiheesta lisää >> Tiesitkö, että mieli vaikuttaa kehoon ja keho mieleen?

Opettele tunnistamaan ja nimeämään tunteet

Et voi tietää, onko tunteiden tukahduttamine todellinen syy toisen ihmisen jatkuvaan kielteisyyteen vai onko syy jokin muu. Keskity sen sijaan itseesi, äläkä jatka tunteiden tukahduttamisen ketjua.

Toisen ihmisen käytös on todellakin saattanut osua johonkin sinun omaan tunnereaktioosi, jonka käsittely on sinulta itseltäsi kesken. Esimerkiksi toisen ärtyneisyys voi osua sinussa pinnan alla muhineeseen ärtyneisyyteen. Toisen ärtymys nostaa oman käsittelemättömän ärtymyksesi pintaan. Silloin ärtymys tuplaantuu!

Jos tunnetila toisen ihmisen seurassa äkillisesti muuttuu leppoisasta aivan toiseksi, tunnustele itsessäsi, mihin kohtaan toisen ihmisen käytös olisi saattanut sinussa osua. Voisiko se olla jokin keskeneräiseksi jäänyt tunnetila, jolloin vanha tunne nousee pintaan?

Oliko sinulla esimerkiksi tapaamisen suhteen odotuksia, jotka eivät täyttyneet? Se on saattanut aiheuttaa sinulle pettymyksen. Reagoit siihen voimakkaasti, jos pettymys onkin juuri se tunne, jonka olet aiemmin ohittanut ja sen käsittely on jäänyt sinulta kesken.

Vanha tunne nousee pintaan

Tunteen tunnistamisessa auttaa kuvitteellisen vuoropuhelun käyminen toisen ihmisen kanssa. Käy omassa mielessäsi vuoropuhelu hänen kanssaan siten kuin olisit halunnut, että tapaamisen olisi sujunut. Kun kirjoitat vuoropuhelun ylös, se auttaa sinua tunnistamaan, mikä oli se tunne, jonka tapaaminen nosti sinussa pintaan.

Mitä paremmin osaat tunnistaa omia tunteistasi, sitä helpompaa sinun on käsitellä ja purkaa niitä. Tunteet eivät kapseloidu sisällesi, eivätkä toisen ihmiset tunnereaktiotkaan tartu sinuun yhtä helposti.

Luithan jo tämän tunteiden tarttumisesta: >> Kun vierailu vanhempien luona vie voimia

Kun tunnistat tunteen ja osaat antaa sille nimen, on tunteen kohtaaminen paljon helpompaa. Suomen Mielenterveys ry:n mukaan, tunteen nimeäminen auttaa sinua ymmärtämään syitä, jotka herättivät tunnetilan sinussa.

Kuvitteellinen vuoropuhelu paperin ja kynän avulla auttaa sinua antamaan itsellesi tunteen kuulluksi tulemisesta. Tulet kohdatuksi, kun kohtaat itse itsesi, vaikka toinen ihminen ei sitä tunnetta olisi sinulle kyennyt antamaan.

Kaikki tuntemukset ovat hyväksyttäviä

Harjoittele aistimaan eri tunnetiloihin liittyviä kehon tuntemuksia. Kun hyväksyt oman kehosi tuntemukset, myös senhetkiset ikävät jumitukset ja kolotukset, saa myös kehosi kokea, että se on tullut kuulluksi. Luota siihen, että näilläkin tuntemuksilla on sinulle jokin tärkeä viesti, joka kannattaa ottaa vastaan.

Aiheesta lisää >> Hengittämisestä Paasikiveen

Kuuntele kaikissa kohtaamisissa omaa jaksamistasi. Valmiiksi väsyneenä ja stressaantuneena toisen tunnereaktio nostaa helposti pintaan esimerkiksi oman turhautumisesi. Mitä paremmin olet perillä omista henkisistä ja fyysisistä voimavaroistasi, sitä paremmin pystyt huolehtimaan rajoistasi ja säätelemään omia tunnetilojasi.

Mitä paremmin olet valmis hyväksymään ja sallimaan itsellesi kaikki omat tunnetilasi, sitä paremmat voimavarat sinulla on käytössäsi, kun voimasi ei kulu tunteita vastaan kamppailemiseen. Luota siihen, että ihan kaikki tunteet ovat olemassa sinun parhaaksesi.

PS. Jaa avuksi myös ystävälle.


Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: