Pentukoira oppii nopeasti sisäsiistiksi, kun sitä kehutaan joka kerta, kun se tekee tarpeensa ulos eikä olohuoneen matolle. Väärään paikkaan pissivää koiraa ei moittimalla saati rankaisemalla saa koulittua sisäsiistiksi. Eläimiä koulutetaan positiivisen vahvistamisen kautta.
Positiivinen vahvistaminen tehoaa ihmisiin aivan yhtä hyvin kuin koiriin. Olen aikaisemmin kirjoittanut itsensä kannustamisesta palkitsemalla tiukemman itsekurin sijaan. Palkitsemalla saat parempia tuloksia kuin olemalla itsellesi entistä ankarampi.
Kehuminen ja tunnustuksen antaminen on yksinkertaisin, täysin ilmainen ja aina saatavilla oleva tapa, jolla voit palkita itsesi.
On olemassa muutamia keinoja, joilla voit vahvistaa kannustavaa vaikutusta, joka on kehuilla, jota annat itse itsellesi.
4 vinkkiä, miten kannustaa itseään paremmin
1. Älä pihtaa kehuja
Suomessa vallitsee yhä aivan suotta vaatimattomuuden kulttuuri. Aivan kuin olisi parempi vähätellä ja mitätöidä itseään kuin olla itseensä tyytyväinen. Totuttujen tapojen muuttaminen vaatii paljon toistoa, joten älä pihtaa, kun ryhdyt opettelemaan itsesi kannustamista myönteisin keinoin.
Kaikki kehitys tapahtuu pienin askelin. Kehu pienestäkin parannuksesta. Kehu myös siitä, että olet edes yrittänyt. Älä jää odottamaan jotakin suurta läpimurtoa, jonka jälkeen olet vasta mielestäsi kehujen arvoinen. Jokainen pieni askel ja yritys on kehujen arvoinen.
Kehu itseäsi joka päivä. Anna tunnustusta, että keitit itsellesi tuoksuvan kupillisen aamukahvia. Kehu siitä, että sinulla on työpaikka, jonne mennä. Anna tunnustuta, vaikka siitä, että olet tähänkin päivään asti selvinnyt hengissä. Tee itsesi kannustamisesta hyvä tapa.
2. Unohda arvostelu ja vertailu
Kun kehut, osoita kehut pienelle lapselle sinussa, joka kaipaa hyväksyntää. Jätä kehumisesta pois vertailu muihin. Jos vertaat, vertaa korkeintaan omiin aiempiin tekemisiisi. Silloin et aseta itseäsi muiden yläpuolelle. Tällainen omakehu ei haise, vaan se tervehdyttää itsetuntoasi ja kannustaa sinua.
Kehu vilpittömin sanoin ja ilman arvostelua. Jätä pois vähättelevät ja arvostelevat lisäykset. Jätä sanomatta, ”jo oli aikakin” tai ”tuon yhden kohdan olisin voinut tehdä paremminkin.”
Älä tee arvosteluilla tyhjäksi tunnustusta, jota annat itsellesi. Älä vedä mattoa alta onnistumisen ilolta. Sinulla on oikeus olla tyytyväinen, vaikka et ole täydellinen.
Aina on jossakin parantamisen varaa. Et tule milloinkaan olemaan täydellinen. Siksi sinulla on oikeus iloita ja saada kehuja siitä, mitä olet tehnyt, vaikka omasta mielestäsi siinä olisi parannettavaa. Tämä oli tämän päivän parhaasi ja se riittää. Paremman tavoittelu odottaa kyllä seuraavaan kertaan. Nyt olet oppinut jotakin, missä voit parantaa. Siitä on seuraavalla kerralla hyötyä. Mainiota, vai mitä! Kehujen paikka tässäkin.
Kannustamisesta lisää >> Kannustus on taitolaji
3. Ota mallia lapsista, miten kannustaa itseään
Jokainen lapsi on luonnostaan kokeilija, utelias ja innostunut oppija. Lapset osaavat antaa itselleen palautetta. He taputtavat tai nostavat kädet ylös onnistuessaan. Tämä on yhteistä kaikille lapsille kaikissa kulttuureissa. Lapsen onnistumisen tunne on estoton ja ilo sen mukainen. Se innostaa lasta yrittämään lisää.
Pienet, alle seitsenvuotiaan lapset kehuvat itseään. Se on luonnollinen tapa, jolla lapsi hakee hyväksyntää vanhemmiltaan. Sinäkin olet joskus ollut lapsi ja olet osannut kehua itseäsi. Kun olet varttunut aikuiseksi, taito on saattanut ruostua tai jopa unohtua kokonaan.
Vaikka olet nyt aikuinen, sisälläsi on edelleen sama lapsi, joka kaipaa hyväksyntää. Aikuisena olet itse itsellesi se kaikkein tärkein kannustava aikuinen. Kenenkään ulkopuolisen antama tunnustus ei voi korvata sitä tunnustusta, jonka annat itsellesi. Kannettu vesi ei kaivossa pysy.
Aiheesta lisää >> Älä torju kehuja! – Sinulla on lupa olla hyvä ja osaava

4. Käytä kehon kieltä
Opettele uudelleen ilmaisemaan onnistumisen riemua ja tuulettamaan kuten teit silloin, kun olit lapsi. Sosiaalipsykologi Amy Cuddyn mukaan elekieli vaikuttaa sinun mieleesi. Kehon asento vaikuttaa siihen, millaiselta sinusta tuntuu ja mitä hormoneja kehosi erittää.
Käytä hyväksesi kehon kieltä. Erityisesti voimailulajien harrastajat osaavat hyödyntää kehon asentoa ja mielentilaa, kun hakevat parasta mahdollista tulosta. He karjahtelevat ja ärähtelevät ennen suoritustaan, jotta keho alkaa tuottaa hormoneja, joiden avulla lihakset pystyvät tuottamaan tarvittavan maksimaalisen voiman.
Miten kannustaa itseään käyttämällä kehon kieltä? Nosta kätesi ylös ja tuuleta oikein kunnolla samalla, kun kehut itseäsi onnistumisesta. Halaa itseäsi ja kerro, miten taitava ja hyvä olet. Taputa kannustavasti olkapäälle, silitä poskea ja kerro, että näin hyvä tyyppi ansaitseekin tunnustusta.
4. Sano se ääneen
Mielesi rekisteröi kannustavat sanat voimallisemmin, kun pelkän ajatuksen sijaan vastaanotat kehut myös kuuloaistimuksen kautta. Kannusta itseäsi ääneen. Kilju vaikka riemusta! ”Hyvä minä!” Siinä ei ole mitään noloa, että olet tyytyväinen itseesi. Päinvastoin.
Itseensä tyytyväisen ihmisen seurassa on miellyttävämpää olla kuin itseensä kriittisesti suhtautuvan seurassa. Tunnetila tarttuu herkästi ihmisestä toiseen.
Kun palkitset itseäsi päivittäin kehuilla pienistäkin onnistumisista, ne tulevat huomioiduksi. Onnistumisten painoarvo kasvaa. Huomiosi siirtyy siihen, mikä sujuu. Se vähentää riittämättömyyden tunnetta, epäonnistumisen pelkoa ja kannustaa sinua tavoittelemaan uusia onnistumisia.
Paremman itsetunnon lisäksi saat kaupanpäällisiksi lisää itseluottamusta, että onnistut. Se kannustaa sinua yrittämään uudestaan, hyvillä mielin, kun tiedät, että puolittaisestakin onnistumisesta saa olla tyytyväinen.
Itselleen tunnustusta antamalla on helpompi elää ja olla. Hyvä mieli tulee siitä, että olet tyytyväinen itseesi. Sen saa ihan ilmaiseksi eikä se edes lihota.
PS. Jaa ystävälle, joka kaipaa lisää tunnustusta.