Ankaruus itseä kohtaan

Sinulla on varmasti erilaisia tavoitteita ja toiveita. Haluat ehkä parantaa elintapojasi, muuttaa toimintamallejasi, toteuttaa haaveita, kasvaa, kehittyä, olla onnellisempi ja voida hyvin. Tuntuuko, että kaiken saavuttamiseen tarvittaisiin jämäkämpi ankaruus itseä kohtaan? Ehkä itseään olisi syytä ottaa tiukemmin niskasta kiinni?

Itsekuri kuulostaa jo sanana ankaralta. Kannustavatko ankaruus ja odotettavissa oleva tiukka pinnistelu sinua? Miksi ryhtyisit ponnistelemään sellaisen eteen, jonka saavuttaminen on vielä epävarmaa?

Ankaruus itseä kohtaan kannattaa unohtaa, jos haluat onnistua ja saada varmemmin aikaan muutoksia ja tuloksia, joita toivot. Ankaruuden sijaan motivaatio saa sinut toimimaan ja antamaan parhaasi. Itsekuria tarvitset vasta, jos sinun on toimittava ilman motivaatiota. Kannattaa siis pitäytyä motivaation ylläpitämisessä.

Miten vahvistat motivaatiota?

On valtavan helppoa rojahtaa sohvalle katsomaan suosikkisarjaa tai napata kassalla suklaapatukka muuten terveellisten ruokaostosten joukkoon. Siihen sinua ei erikseen tarvitse motivoida. Suosikkisarjan katsominen ja suklaapatukan syöminen ovat takuuvarmoja mielihyvän lähteitä. Ne tuottavat mielihyvää välittömästi ja ilman lisäponnisteluja.

Toisin sanoen se, mikä tuottaa sinulle mielihyvää, motivoi sinua toimimaan.

Työelämässä ja johtamisessa käytetään palkitsemista tapana motivoida työntekijöitä parempiin suorituksiin. Muun muassa Tampereen yliopistossa on tutkittu, miten palkitseminen motivoi.

Koska ankaruus itseä kohtaan tai ulkoapäin suunnattuna ei hyödytä, keskity mieluummin tekemään hieman pinnistelyä vaativien asioiden tekemisestä hauskaa ja palkitsevaa. Toisin sanoen opettele palkitsemaan itsesi. Palkitse pienistäkin edistysaskeleista, onnistumisista ja saavutuksista. Palkitse myös siitä, että edes yrität.

Palkkion pitää olla aivan ulottuvillasi. Sen pitää olla helposti ja varmasti tavoitettavissa, jotta sen tavoittelu motivoi sinua.

Jos tavoitteesi liittyy vaikkapa uuden, säännöllisen liikuntaharrastuksen aloittamiseen, palkitse itsesi jokaisesta kerrasta, kun lähdet liikkeelle.

Lue myös >> Mistä nopea apu, kun riittämättömyyden tunne vaivaa?

Miten palkitset itseäsi?

Pienin mahdollinen palkitsemisen muoto on kehuminen. Kun onnistut jossakin tai saat jonkin asian välitavoitteeseen, kehu itseäsi hyvästä yrityksestä tai hyvin suoritetusta työstä. Hymyile. Sano itsellesi, että ”hyvä, minä!” ja taputa olkapäälle.

Kehumalla voit palkita itsesi milloin vain ja missä vain. Se ei maksa mitään eikä siihen mene edes montaa sekuntia aikaa. Hyvä kehu on aina toimiva palkkio.

Kasvata oma puutarhasi ja koristele oma sielusi sen sijaan, että odottaisit jonkun muun tuovan sinulle kukkia.

Veronica A. Shoffstal

Jos haluat antaa itsellesi hieman suuremman palkkion, opettele tunnistamaan, mikä motivoi sinua parhaiten. Suklaan ja herkkujen lisäksi on paljon muita vaihtoehtoja.

Muistele muita hetkiä, jolloin tunsit itsesi onnelliseksi. Mitä olit silloin tekemässä, kun olit onnellinen? Mikä teki sinut onnelliseksi, kun olit lapsi? Näin löydät helpoimmin asioita, joilla voit palkita itsesi.

Olitko silloin todella, todella onnellinen, kun viimeksi herkuttelit? Jos vastasit kyllä, silloin ne herkut ovat sinulle oikea palkkio. Muista, että ajatuksella nautittu ja ansaittu pieni herkku antaa enemmän kuin hotkittu neljänneskiloa.

Minulle rakkaimpia lapsuusmuistoja on kirjan lukeminen kesälomalla veden äärellä. Kun onnistun jossakin oikein hyvin tai olen saanut tehtyä jotakin, johon ryhtyminen on vaatinut pinnistelyä, palkitsen itseni istumalla alas ja tarttumalla viideksitoista minuutiksi kirjaan.

Ennen kuin alan lukea, suljen muutamaksi sekunniksi silmät ja kuvittelen itseni lapsuuden kesäisiin maisemiin. Se virittää minut oikeaan mielentilaan.

Erityisen hyvältä palkinnoksi ansaittu lukuvartti tuntuu keskellä työpäivää. Laitan ajastimen päälle, jotta voin rauhassa keskittyä kirjaan kelloon vilkuilematta ja ilman pelkoa, että lukeminen imaisisi mukanaan. Tässäkin asiassa ajatuksella nautittu pieni palkinto antaa suhteessa enemmän.

Lue myös >> Kestävä muutos elintavoissa – miten tehdä siitä mahdollista?

Unohda ankaruus itseä kohtaan!

Palkitseminen muokkaa tunnetilaa

Pieni palkinto jopa kesken työpäivän on mitätön uhraus työajasta, mutta se maksaa itsensä takaisin monin tavoin. Se tuottaa hyvää mieltä. Palkinto onnistumisesta kannustaa jatkamaan ja yrittämään toistekin.

Kun palkitsit itsesi ryhtymisestä tai edes yrittämisestä, palkkio virittää ryhtymisen ja yrittämisen ylle myönteisen tunnemuiston. Seuraavalla kerralla ryhtyminen on helpompaa, kun muistiin on pinnistelyn rinnalle jäänyt jälki myös palkkion herättämästä myönteisestä tuntemuksesta. Onnistumisesi on saanut huomiota!

Itsesi palkitseminen rentouttaa. Se toimii tapana mikropalautua päivän aikana. Jaksat paremmin, kun päiväsi sisältää yölevon lisäksi lyhyitä mikropalautumisen hetkiä. Palkitsemishetki kesken työpäivän parantaa myös loppupäivän työtehoa.

Myönteisessä tunnetilassa olosi on rennompi. Olet luovempi. Pystyt keskittymään paremmin. Saat enemmän aikaan ja parempia lopputuloksia. Uskallat myös yrittää enemmän ja epäonnistumisen pelko alkaa hiljalleen murentua.

Unohda itsekuri ja ankaruus itseä kohtaan, jos haluat onnistua paremmin

Jätä itsesi soimaaminen laiskuudesta ja kyvyttömyydestä. Vaihda ankaruus itseä kohtaan lempeään kannustamiseen. Pidä kehumisen ja palkitsemisen kynnys alhaalla. Tulet huomaamaan, että yrität enemmän, saavutat enemmän ja saat parempia tuloksia – vieläpä hyvillä mielin.

PS. Jaa ystävälle, jota vaivaa ankaruus itseä kohtaan.


Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: