On hirvittävän helppoa syyttää riittämättömyyden tunteesta työelämää, yhteiskunnan normeja, puolisoa, somekulttuuria, omia vanhempiaan tai mitä tahansa ulkopuolisia olosuhteita, kun koet, että sinulle on asetettu liikaa vaatimuksia.
On kuitenkin totta, että jokaisella on velvoitteita työnantajaa, yhteiskuntaa ja omaa perhettään kohtaan. Jokaisella aikuisella on myös vastuu huolehtia omasta itsestään.
Jos riittämättömyyden tunne on pysyvä seuralainen, pysähdy tarkistamaan, mistä kaikki vaatimukset oikeastaan ovat peräisin.
Liikaa vaatimuksia? Näin tunnistat, missä voit karsia
Yhteiskuntaa, työnantajaa tai varsinkaan omia vanhempia ei ole kovinkaan helppoa muuttaa. Siksi kannattaa tutkia, mitkä itseesi kohdistuvat vaatimukset ovat sellaisia, joihin voit itse vaikuttaa. Olet rohkea ja tutki huolella jokainen vaatimus, jonka tunnistat, että sinuun kohdistuu. Toimi näin.
1. Listaa, millaisia vaatimuksia sinuun tällä hetkellä kohdistuu
Kirjaa ylös kaikki vaatimukset, joita koet, että sinuun juuri tänä päivänä kohdistuu: työpaikan presentaation viimeistely huomiseksi, kakun leipominen lapsen pesäpallojoukkueen myyjäisiin, koiran ulkoiluttaminen, kompostipussin tyhjentäminen, oma kuntosalikäynti ja niin edelleen.
On huomattavasti helpompi käsitellä tilannetta, kun sinulla on paperilla konkreettinen lista sen sijaan, että päässäsi velloo hahmoton massa vaatimuksia, jotka repivät sinua moneen suuntaan yhtä aikaa. Käsin kirjoittaminen paperille rauhoittaa. Kirjoittaminen auttaa sinua kasvattamaan hallinnan tunnetta. Asiat jäsentyvät, kun ne kirjoittaa ylös.
Lue myös >> Miten parantava kirjoittaminen auttoi minua selviämään masennuksesta ja uupumuksesta
2. Selvitä, kuka vaatimukset on asettanut
Yksikään vaatimus ei ole olemassa ilman, että joku sitä vaatii. Kuka vaatii? Nimeä! Kirjoita jokaisen listassasi olevan, sinuun kohdistuvan vaatimuksen perään, kuka on vaatimuksen asettanut.
Sellaiset vastaukset kuin yhteiskunta, ”niin kuuluu tehdä” tai ”muut ihmiset” eivät nyt riitä. Kuka on se todellinen ihminen, joka vaatii? Onko joku vaatimuksista vain ulkoa omaksuttu ilman selkeää vaatimuksen asettajaa?
Pane merkille, että myös sinä itse voit olla vaatimuksen asettaja.
3. Määrittele, miksi vaatimukset ovat olemassa
Perustele, jokaisen vaatimuksen kohdalla erikseen, miksi se on asetettu sinulle. Kuka sen täyttämisestä hyötyy? Ovatko vaatimukset sinun parhaaksesi? Löytyykö listaltasi vaatimuksia, jotka olet asettanut itsellesi siksi, että koet, että kunnon ihmisen kuuluu tehdä näin?
Oletko kunnon ihminen, jos väännät kotiruokaa einesten lämmittämisen sijaan myös silloin, kun olet väsynyt ja tarvitsisit ennen kaikkea lepoa? Kuka siitä hyötyy? Onko tämän vaatimuksen täyttäminen aidosti jonkun edun mukaista?
Vaikka pitäisit kotiruokaa terveellisempänä, onko terveellisempää tehdä ruokaa jaksamisen äärirajoilla, vai olisiko niissä tilanteissa valmisruoka kokonaisuuden kannalta kuitenkin terveyttä paremmin edistävä ja ylläpitävä vaihtoehto?
Lue myös >> Kestävä muutos elintavoissa – miten tehdä siitä mahdollista?
4. Mieti, onko sinulle asetettu vaatimustaso mahdollista saavuttaa
Asioiden tekemiseen tarvitaan aikaa. Määrittele jokaisen vaatimuksen kohdalle, paljonko sen tekemiseen menee aikaa. Laske tunnit ja minuutit yhteen. Riittääkö valveillaoloaikasi?
Et sinä eikä kukaan muukaan ei kykene antamaan joka ikinen päivä absoluuttista parastaan ja olemaan tehokkaimmillaan. Arjessa tulee yllätyksiä, joihin et ole voinut varautua. Vaatimustason pitää joustaa näiden mukaan.
Jos joustovara on nolla, olet mahdottomien ja ylimitoitettujen vaatimusten edessä – puhumattakaan sellaisista vaatimuksista, joissa vuorokauden tunnit yksinkertaisesti loppuvat kesken. Jatkuva oravanpyörässä juokseminen ei johda kenenkään kannalta hyvään lopputulokseen.
5. Missä kohtaa vaatimustason laskeminen on mahdollista?
Mieti, kuka sinun arjestasi, elämästäsi ja valinnoistasi on vastuussa. Vastuun mukana tulevat myös valtuudet. Sillä, jolla on vastuu sinun elämästäsi, on myös valtuudet rajojen asettamiseen.
Jos listassasi on sellaisia vaatimuksia, joihin et kykene nimeämään vaatimuksen asettajaa tai jotka olet itse asettanut itsellesi, voit onnitella itseäsi. Miksi noudattaisit sitä vaatimusta, jos vaatimuksen asettaja on tuntematon? Hyvä! Voit suoraan poistaa nämä listaltasi. Mahtava juttu!

Poimi vaatimuslistasta ne vaatimukset, jotka selkeästi olet asettanut itse itsellesi. Nämä ovat vaatimuksia, joihin sinä voit vaikuttaa – tarkemmin sanottuna vain ja ainoastaan sinä.
Jos olet itse asettanut vaatimuksen, silloin sinulla on myös täydet valtuudet myös laskea vaatimustasoa. Hienoa, eikö totta! Pudota ihmeessä vaatimustasoa, niin olosi huojentuu.
Vaatimustason laskeminen ei tee sinusta huonompaa ihmistä. Päinvastoin. Ylimitoitettujen vaatimusten edessä ihminen taantuu.
Kehityt ja suoriudut parhaiten, kun vaatimustaso on sellainen, että sen saavuttaminen on sinulle mahdollista, vaikka et omaan huippusuoritukseen yltäisikään. Jos haluat antaa parastasi, kannattaa siis omaa vaatimustasoa hieman pudottaa ja kokeilla, mitä tapahtuu, kun näin teet. Lupaan, että lopputulos yllättää sinut iloisesti.
Aiheesta lisää >> Mistä nopea apu, kun riittämättömyyden tunne vaivaa?
Mitä kaikkea saisit lisää elämääsi, jos luopuisit jostakin itsellesi asettamastasi vaatimuksesta tai toteaisit, että vähempikin on riittävästi? Mitä saisit tilalle, jos pysyvä riittämättömyyden tunne katoaisi tai vähintään lievenisi?
Kuulostaako houkuttelevalta?
Kuuntele myös HUSin ylläpitämän Mielenterveystalon maksuton harjoitus, jota voit tehdä, kun sinusta tuntuu, että vaatimustasosi kohoaa liian korkealle.
PS. Jaa myös ystävälle, josta tuntuu, että hänelle kasataan liikaa vaatimuksia.