Riittämättömyyden tunne vaivaa aika ajoin jokaista. Oma sisäinen puhe alkaa helposti syytellä kyvyttömyydestä, tyhmyydestä ja jaksamattomuudesta. Oman kestävyyden, sietokyvyn ja osaamistason kehittäminen vaatii aina aikaa. Nopea apu, kun riittämättömyyden tunne vaivaa, saattaa löytyä myös muualta ja paljon vaivattomammin.
Nopea apu, kun riittämättömyyden tunne vaivaa
Kun on pitkän odotusajan jälkeen sain kotiin kauan kaivatun koiran, haluan antaa sille mahdollisimman hyvän elämän. Koska ulkoilen koiran kanssa vähintään kolmesti vuorokaudessa, on rauhallisella käytöksellä taluttimessa ilman jatkuvaa kiskomista sekä koiran että minun hyvinvoinnilleni tosi iso merkitys.
Siihen olen vielä nuoren pennun omistajana halunnut panostaa erityisen paljon. Olimme kovasti harjoitelleet ohjeiden mukaan ensi alkuun sisätiloissa ja sitten vähitellen ulkona. Pysähdyin joka kerta, kun kiskominen alkoi ja lähdin liikkeelle vasta, kun talutin oli löystynyt ja annoin siitä kehuja ja palkkasin.
Toivomaani edistystä ei kuitenkaan tapahtunut. Päinvastoin. Pentua kiinnosti vähemmän ja vähemmän, palkkiot, joita tarjosin. Se alkoi selvästi turhautua taluttimessa ja purkaa turhautumistaan haukkumalla ohi ajaviin autoihin ja pyöräilijöihin. Olimme päätyneet ojasta allikkoon.
Täynnä virtaa oleva, kaikesta kiinnostunut ja kaikesta innostuva koira sai minut tuntemaan ankaraa riittämättömyyttä. Olin mielestäni tehnyt kaikkeni niiden ohjeiden mukaan, jotka olin saanut. Taluttimessa kulkeminen ei siitä huolimatta lähtenyt kehittymään oikeaan suuntaan.
Oma osaamiseni ei enää riittänyt enkä halunnut tuudittautua ajatukseen, että aika hoitaa. On parempi kysyä neuvoja heti, kun tuntee, että niitä tarvitsee. Tavaksi muodostunutta ei-toivottua käytöstä olisi vielä vaikeampi muuttaa myöhemmin.
Lue myös >> Miten päästä vähemmällä?
Tutun koira-ammattilaisen kanssa todettiin, että vaatimustasoni sekä itselleni että energiapakkaukselle taluttimen toisessa päässä on liian kova. Talutin vaihtui pitempään. Puutun kiskomiseen vasta, kun mennään rintakehä ja kieli maata viistäen.
Niin siinä sitten kävi, että jo parin kävelykerran jälkeen namit alkoivat uudelleen kiinnostaa. Pyöräilijät ja autot saavat yleensä ohittaa rauhassa ja talutin pysyy entistä paremmin löysällä.
Pudotin reippaasti vaatimustasoa sillä seurauksella, että saan tilalle parempaa käytöstä taluttimessa kuin olin edes alunperin odottanut.
Saat sen, mistä luovut
Terapeutti ja kirjailija Tommy Hellsten kirjoittaa ja puhuu paljon elämän paradokseista. Hän muun muassa muistuttaa, että saat sen, mistä luovut.
Kun pudotin vaatimuksiani siitä, miten pennun pitäisi hihnassa kulkea, sain sen, mistä luovuin ja vielä enemmänkin.
Työelämässä asetetaan paljon mittareita ja tavoitteita ohjaamaan organisaatioiden toimintaa oikeaan suuntaan. 1960-luvulla IBM:n myyjät saivat loistavia tuloksia kilpailijoihin verrattuna. Syy oli yksinkertainen. IBM asetti myyjille alhaisempia tulostavoitteita kuin kilpailijat. Sen seurauksena myyntitulokset paranivat!
Jos tavoitteet ja mahdollisuus onnistua niihin pääsemisessä tuntuvat realistisilta, olet motivoitunut tavoittelemaan palkkiota, joka tavoitteen saavuttamisesta on tiedossa. Jos vaatimustasosi on liian korkea, usko onnistumiseen katoaa. Edes lupaukset, että saat ruhtinaallisen palkkiosta, jos onnistut, ei useinkaan riitä motivoimaan sinua.
Miksi ihmeessä uurastaisit ylimääräistä, jos tavoitteen saavuttaminen tuntuu epätodennäköiseltä ja on suorastaan todennäköistä, että jäät joka tapauksessa ilman mahdollista lisäpalkkiota?
Liian kovasta vaatimustasosta muodostuu sinulle iso mörkö. Se on epäonnistumisen ja pettymysten kohtaamisen peikko, jonka kohtaamista mieluummin pakoilet kuin kohtaat sen silmästä silmään. Kun et ole ihan tosissasi yrittänyt, niin pettymys on pienempi tai osasit jopa odottaa sitä.
Kun pudotat omaa vaatimustasoasi, tiedät, että pienet lipeämiset eivät välittömästi tärvele mahdollisuuksiasi päästä tavoitteeseen. Kun sinulla on lupa myös hieman vajavaiseen suoritukseen, ei ole täydellisen onnistumisen pakkoa. Tiedät, että voit saavuttaa tavoitteen, vaikka suorituksesi jäisi hieman puutteelliseksi. Se motivoi ryhtymään.

Alhaisempi vaatimustaso rohkaisee sinua yrittämään enemmän ja ottamaan myös pieniä riskejä. Jos vaatimustaso on liian korkealla, riskinotosta tulee vaarallista, sillä epäonnistumiseen ei ole varaa. Silloin on turvallisempaa olla edes yrittämättä.
Riittämättömyyden tunne ja tehtävälistan pituus
Jos laadit itsellesi pitkän tehtävälistan, mitä kaikkea haluat viikonloppuna saada aikaan, on hyvin todennäköistä, että saat tehtyä vähemmän verrattuna siihen, että kirjaat listalle vain yhden tai kaksi tärkeintä asiaa.
Jos listallasi on vain pari asiaa, se sallii sinulle myös luovaa joutilaisuutta ja sellaista puuhailua, josta oikeasti pidät, mutta mitä et tulisi laittaneeksi tehtävälistalle. Tulet ehkä viettäneeksi pidemmän ajan aamukahvista nautiskellen ja voimia keräten. Saatat tarttua kirjaan tai katsoa kiinnostavan elokuvan.
Kaikki mukava puuhaileminen lataa akkujasi. Sen jälkeen sinulla on enemmän virtaa hoitaa pois alta tehtävät, jonka olit viikonlopuksi asettanut. Olet virkistynyt, jaksat paremmin, olet hyvällä tuulella ja homman hoitaminen sujuu ripeästi.
Hyvän tutkimustyön tekemisen salaisuus on se, että olet aina pikkuisen alityöllistetty. Tuhlaat vuosia, jos et kykene tuhlaamaan tunteja.
Amos Tversky
Voit tehdä myös päinvastoin ja hoitaa listalla olevat vähät asiat alta pois ensin. Tiedät, että tämän tehtyäsi saat hyvällä omalla tunnolla palkita itsesi luovalla joutilaisuudella ja tehdä jotakin mieluista. Sinulla on hyvä mieli, että olet saanut tehtyä sen, mitä olit aikonut.
Asioiden saaminen valmiiksi tuottaa hyvää mieltä. Hyvästä mielestä saa lisää virtaa tehdä enemmän. Jos olit suunnitellut, että peset viikonloppuna vain makuuhuoneen ikkunat, saatat huomata, että meneehän tässä samalla kertaa myös keittiön ikkunat. Oikeastaan parvekelasitkin tuli pestyä, vaikka ei ollut alunperin tarkoitus.
Se motivoi, kun huomaat, että sait kaiken tehtyä, mitä olit suunnitellut ja sen lisäksi vielä paljon muuta. Huomiosi kiinnittyy tyytyväisyyteen, mitä olet sait aikaan.
Jos laadit pitkiä ja ylimitoitettuja tehtävälistoja, päällimmäiseksi ajatukseksi jää tikuttamaan tyytymättömyys siitä, mitä et ehtinyt saavuttaa. Unohtuu helposti iloita siitä, mitä kaikkea kuitenkin sait valmiiksi. Vaikka olisit tehnyt hurjan paljon, huomio on tiukasti siellä, mikä jäi tekemättä. Ei ihme, jos alat tuntea riittämättömyyttä.
Vähemmän on enemmän
On sinällään hurjan loogista, että alat tuntea riittämättömyyttä, kun vaatimustaso on liian kova. Jostakin syystä vaatimustaso ei aina ole se, minkä ensimmäisenä kyseenalaistat. Kun mielesi harhautuu syyttelemään sinua osaamattomuudesta, huonoudesta ja jaksamattomuudesta, tarkista silloin, mikä oikein on vaatimustasosi olosuhteisiin, osaamiseesi ja sen hetkiseen jaksamiseesi suhteutettuna.
Vaatimustason pudottaminen on useimmissa tilanteissa nopeampi ratkaisu kuin osaamisen ja jaksamisen lisääminen kun riittämättömyyden tunne valtaa mielen. Itse asiassa vaatimustason laskeminen todennäköisesti jopa lisää sekä osaamistasi ja jaksamistasi, kun saat tehdä rennolla mielellä sen, mitä olet aikeissa tehdä.
PS. Jaa myös ystävälle, jonka oma vaatimustaso hipoo taivaita.