Miten päästä vähemmällä?

Jos kysytään, miten päästä vähemmällä, ensimmäinen mieleen juolahtava vastaus on, että pyytämällä apua. Se on totta: kaksi saa aina aikaan enemmän kuin yksi.

Oletko tullut ajatelleeksi, että kysyminen on yksi avun pyytämisen muoto?

Entä millainen merkitys kysymysten esittämisellä on elämässä? Onko kysyminen mielestäsi merkki tietämättömyydestä ja tyhmyydestä vai osoitus siitä, että tässä on henkilö, joka pärjää ja selviää elämästä vähemmällä?

  • se, joka osoittaa kysymällä, että halua tietää enemmän vai
  • se, jolla on tarve piilotella, että tietää vähemmän kuin antaa ymmärtää?

Miten päästä vähemmällä?

Käyt eläinlääkärissä hakemassa rokotuksen koiralle. Eläinlääkäri kehottaa ottamaan heti yhteyttä, jos koira saa anafylaktisia oireita. Et tiedä, mitä anafylaktinen tarkoittaa, mutta et kehtaa paljastaa, että koiranomistajana sinulla on tällainen puute tiedoissasi.

Mitä teet, jos koira kotiintulon jälkeen alkaa käyttäytyä normaalista poikkeavalla tavalla? Mistä tiedät, ovatko nämä niitä eläinlääkärin mainitsemia oireita, jolloin pitää ottaa yhteys klinikalle? Vai ovatko nämä normaaleja rokotuksen jälkeisiä reaktioita, joista eläinlääkäri myös mainitsi.

Ehdit kotimatkalla unohtaa vierasperäisen sanan, joten joudut etsimään netistä tietoa. Ethän voi myöskään paljastaa tietämättömyyttäsi sillä, että soittaisit klinikalle turhaan. Vieressä koirasi ehkä kärsii turhaan.

Sekä sinä että koirasi olisitte päässeet vähemmällä, jos olisit kysynyt heti, kun et ymmärtänyt.

IT-alan tiimiin tulleen uuden työntekijän työsopimusta ei jatkettu koeajan jälkeen. Se tuli tiimiläisille yllätyksenä. Kun joku kysyi asiaa suoraan esimieheltä, selvisi, etteivät perusteena olleetkaan yrityksen säästötoimet, vaan se, ettei uusi kaveri osannut kysyä, vaikka asiasta oli hänelle moneen kertaan sanottu.

Samassa yrityksessä oli kokemusta, että eniten vaikeuksia on sellaisten asiakkaiden ja yhteistyökumppanien kanssa, jotka eivät koskaan kysy, vaan yrittävät aina loputtomiin suoriutua itse.

Toimialalla, jolla vaaditaan nopeaa reagointia ja tehokasta ongelmanratkaisua ei ole varaa pitää työntekijää, joka käyttää kallista työaikaansa yksinpuurtamiseen sen sijaan, että hyödyntäisi organisaatiossa jo olevaa osaamista ja selvittäisi asiat nopeasti kokeneemman työtoverin avulla.

Kysyminen on oppimisen ja yhteistyön työkalu

Lukutaidoton lapsi tietää, että oppii suurimman osan asioista ympäristöstään kyselemällä. Samoin kreikkalainen filosofi Sokrates ymmärsi, että ihminen oppii ja kehittyy parhaiten kysymällä.

Ei kysyvä tieltä eksy.

suomalainen sananlasku

Iso osa ihmisistä esittää työkseen kysymyksiä. Se on olennainen osa muun muassa opettajien, tuomarien, poliisien, tutkijoiden, lääkärien, toimittajien, terapeuttien ja asiakaspalvelijoiden työtehtäviä.

Tutkija Jaana Venkulan mukaan ongelmanratkaisu liittyy tiivisti kysymiseen. Kysymyksiä esitetään, kun ratkotaan ongelmia ja konflikteja. Kysyminen on asioiden selvittelyssä tärkeä työkalu.

Venkulan mukaan kysymysten esittäminen muuttaa epämiellyttävätkin ongelmat tilaisuuksiksi uuden oppimiseen. Se kääntää sekä organisaation ongelmien että ihmissuhdepulmien vatvomisen uusien oivallusten löytöretkeksi. Kaikessa ihmisten välisessä kanssakäymisessä tuottavan yhteistyön edellytys on, että asiat selvitetään. Ilman kysymysten esittämistä se ei ole mahdollista.

Miksi kysymistä ei tarvitse hävetä?

Ei kannata esittää olevansa jotakin muuta kuin on. Siitä jälkikäteen kiinni jääminen vasta noloa on.

Siitä huolimatta moni arkailee oman tietämättömyyden paljastumista. Tietämättömyyteen liittyy tarpeetonta häpeää. Se on häpeää siitä, että ei ole virheetön ja täydellinen. Häpeä muuttaa ihmisen heikkouden huonoudeksi.

Lue myös >> Vaikka tietämättömyyden näyttäminen nolottaa, se kannattaa

Kuitenkin heikkoja kohtia ja epätäydellisyyttä on jokaisessa. Et ehkä tunne eläinlääketieteen sanastoa, mutta osaat integroida ja derivoida tai kutoa sukan kantapään tai hallitset kirjanpidon kuin vettä vaan.

Yksin pärjääminen on vääristynyt ihanne. On rikkaus, että ihmisillä on erilaisia tietoja ja taitoja. Jokaisen ei kuulu tietää ja osata kaikkea.

Miten päästä vähemmällä elämässä?

Tuhlaat suotta omaa aikaasi ja voimavarojasi, jos kysymisen sijaan

  1. ensin käytät energiaa tietämättömyytesi peittelemiseen,
  2. käytät aikaasi asian selvittelyyn ja pähkäilyyn itseksesi ja
  3. pahimmassa tapauksessa joudut jälkikäteen yhdessä muiden kanssa korjaamaan vahinkoja, jotka syntyivät siksi, että peittelit tietämättömyyttäsi.

Kukaan ulkopuolinen ei voi tietää, mitä sinä tiedät, mitä et tiedä, milloin ymmärsit ja milloin et. Vain sinä itse voit sen tietää. Osoitat arvostusta itsellesi, kun selvität heti asiat, jotka jäivät epäselväksi.

Kysymällä osoitat arvostusta myös sille, jonka kanssa teet yhteistyötä. Kysyminen säästää muita ihmisiä turhalta vaivannäöltä. Kysyminen on avain siihen, miten päästä vähemmällä koko yhteisössä.

Kysyminen ei ole huonouden ja tyhmyyden osoitus. Kysyminen on osoitus tiedonhalusta, halusta oppia ja kehittyä.

Hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä.

vanha sanonta

On viisautta, että ymmärrät ja hyväksyt sen, että omissa tiedoissasi tulee aina olemaan aukkoja. Vain se antaa sinulle mahdollisuuden oppia uutta ja kehittyä. Kysymällä pääset vähemmällä, kun annat sen, joka jo tietää, opastaa sinua.

On ihmiskunnan vahvuus, että saamme täydentää toinen toisiamme. Lauman vahvuus on siinä, että jokaisella on mahdollisuus keskittyä siihen, mistä on kiinnostunut ja jossa on hyvä ja voi olla muille avuksi.

Kysyminen on yksi avun pyytämisen muoto. Vastaaminen on avun antamista ja oman osaamisen jakamista kysyjälle. Yhdessä on mahdollista saavuttaa enemmän kuin jos jokainen puurtaisi yksin ja jokainen käyttäisi aikaansa pyörän keksimiseen uudelleen.

PS. Jaa myös ystävälle, jolla on taipumusta yksin pähkäilemiseen.


Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: