*Kaupallinen yhteistyö: Ääniluotsi
Onko sinulla ääneenlausumaton haave oppia laulamaan? Onko salaisen haaveen esteenä ääni, joka sisälläsi kertoo, ettei kannata yrittää, koska sinä et siihen pysty tai sinulla ei ole siihen edellytyksiä? Tässä postauksessa kerron, miten kohtasin omat laulamisen esteet ja miten ne hävisivät.
Laulamisen esteet ja miten ne hävisivät
Minussa heräsi muutama vuosi sitten henkiin laulamisen halu. Alkoi vain laulattaa. Teki mieli laulella kotona omaksi ilokseni, olla äänessä ja tuntea ääniaaltojen väreily kehossa.
Yritin monesti, mutta laulaminen tyssäsi aina siihen, ettei se oikein sujunut. Ääni käheytyi usein jo ensimmäistä kappaletta laulaessa. Radiota kuunnellessa laulamisesta ei tullut mitään. Oma ääniala ei riittänyt yhdenkään kappaleen mukana laulamiseen.
Ikävintä oli tunne, millaiselta laulu tuntui kehossa. Se tuntui pahalta. Ilma loppui. Kurkkua ja rintakehää kiristi. Tunsin riittämättömyyttä ja kelvottomuutta, kun ääni, joka halusi ulos, jäi sisälleni. Ääniaallot eivät todellakaan väreilleet kehossani.
Mitä tapahtui?
Parin vuosikymmenen laulamattomuuden jälkeen vaadin yhtäkkiä itseltäni, että laulun pitäisi lähteä kulkemaan uudelleen tuosta noin vaan.
Ei se niin mene.
Laulaminen sujui juuri niin kuin sen pitkän laulamattomuuden jäljiltä kuuluukin sujua. Oma osansa teki uupumuksen kehoon jättämät jumit ja lihasten kireydet. Odotin pystyväni sellaiseen, mikä oli minulle siinä tilanteessa mahdotonta. Olin asettanut vaatimustason vääräksi.
Aloin kartella laulamista ennen kuin pääsin edes alkuun, kun huomasin, ettei se tunnu hyvältä kehossa. Välttelin näiden tuntemusten kohtaamista ja suojasin itseäni riittämättömyyden tunteelta.
Puheääni on kuitenkin minulle työkalu, kun ohjaan huojentavan kirjoittamisen ryhmiä ja haluan välttää äänen väsymistä työssäni. Löysin avukseni lämminsydämisen ja kannustavan äänenkäytön ammattilaisen, laulunopettaja ja vokologi Liisi Petterssonin.
Osallistuin Liisin Puheen Flow -työpajaan ja jotakin minussa tapahtui sen jälkeen. Työpajan jälkeen uskaltauduin uudestaan kokeilemaan myös hieman laulamista. Yllätyin, että ääni olikin vähän aiempaa vapautuneempi. Laulaminen tuntui nyt paremmalta eikä ääni väsynyt enää ihan heti. Tuli hyvä olo, että jotakin kehitystä tapahtuu.
Madalla kynnystä ja keskity nauttimaan
Ystävä houkutteli liittymään kuoroon, jolla ei ole jäsenille vaatimuksia laulutaidon tai musikaalisuuden suhteen. Kuoro esittäytyy laulamaan opettelevien naisten kuorona, joka on harjoitellut jo lähes kaksikymmentä vuotta. Rohkaistuin lähtemään tähän porukkaan.
Kuoron on tunnettu yliampuvista asuista peruukkeineen ja tuttuihin lauluihin itse väännellyistä häpeilemättömistä sanoituksista. Säännöllisiä harjoituksia ei ole eikä esityksiä ei harjoitella viimeisen päälle, joten odotuksia siitä, että keikoilla kaiken pitäisi sujua mahdollisimman virheettömästi, ei yksinkertaisesti ole.
Keikoille tulevat ne, jotka muilta menoiltaan ehtivät.
Jokainen kuoron jäsen laulaa äänellään ja pysyy rytmissä ja sävelessä sen, minkä pysyy. Kaanon ei aina kulje kaanonissa. Tärkeämpää on, että hauskaa. Mennään ja tarjotaan yleisölle sitä, mihin näillä eväillä pystytään.
Tässä kuorossa kenenkään ei tarvitse yrittää olla vakavasti otettava tai pyrkiä suoriutumaan virheettömästi. Päinvastoin. Kaikki on tietoisesti käännetty päälaelleen. Kenenkään ei tarvitse yrittää olla mahdollisimman kyvykäs ja osaava.
Jokainen jäsen saa ensiintymisasuissa toteuttaa omaa sisäistä hörhelö-bling-blig-unelmaansa ilman riskiä, että joutuu tahtomattaan naurunalaiseksi. On lupa lyödä yli ja se on myös tavoite. Saat olla juuri niin hullunkurisen näköinen kuin haluat ja uskallat.
Rooliasu suojaa. Se poistaa esiintymisen ja laulamisen esteet. Kun et näytä vakavasti otettavalta, sinun ei myöskään tarvitse yrittää siltä kuulostaa. Rooliasussa laulaminen on turvallista.
Pelkän hilpeän esiintymisasun suunnitteleminen jokaista keikkaa varten tuo hyvälle tuulelle. Asut ovat vähintään yhtä tärkeä osa kuoron toimintaa kuin laulut. Nauru ja ilo vapauttaa.
Tässä kuorossa laulaminen on vapautti oman laulamiseni. Kun vaatimuksia laulamisen suhteen ei ole, kaikki kelpaa. Ainoa ”vaatimus” on, että sinulla on hauskaa. Laulamisen ja kuoron keikkojen tarkoituksena on tuottaa iloa tilaajalleen. Kun laulajat saavat iloa laulamisesta ja esiintymisestä, välittyy ilo kuulijoille ja keikan tilaajalle.
Lue myös >> Onko aikuisella lupa leikkiä?
Hyväksymällä asiat kaikki sujuu parhaiten
Suurimmat esteet laulamisessa ja muussa itseilmaisussa ovat yleensä itse asetettuja. Jos vaadit itseltäsi, että sinun laulamisesi pitäisi kuulosta tietynlaiselta ja olla enemmän kuin nykyinen osaamistasosi on, mieleesi pesiytyy riittämättömyyden ja kelpaamattomuuden tila. Alat tuntea voimattomuuden ja avuttomuuden tunnetta.

Kukaan ei halua tuntea itseään voimattomaksi tai avuttomaksi. Siksi mielesi ja kehosi valmistautuvat suojaamaan sinua tältä ulkopuoliselta uhkalta. Itseäsi voit suojata kolmella tavalla:
- puolustautua taistelemalla uhkaa vastaan
- pakenemalla tai
- tekeytymällä kuolleeksi.
Laulu ei kulje, jos samanaikaisesti suojelet itseäsi riittämättömyyden tunteelta joillakin näistä tavoista: taistelet sitä vastaan, pakenet sitä tai lopetat kokonaan eli tekeydyt kuolleeksi.
Jos vaadit, että sinun pitäisi osata laulaa paremmin, mihin tällä hetkellä kykenet, äänesi ei syty soimaan. Sen sijaan kun hyväksyt, että laulusi kuulostaa ja tuntuu tällä hetkellä siltä, millaiselta se nyt sattuu kuulostamaan, kaikki sujuu parhaiten.
Useimmat ihmiset eivät halua uida ennen kuin he sen taidon osaavat.
Novalis
Hyväksy oma nykyinen tapasi laulaa, riippumatta siitä, oletko tyytyväinen siihen, millaiselta se kuulostaa tai tuntuu. Älä luo itsellesi vaatimuksia, joiden täyttämisestä muodostuu sinulle uhka, että olet riittämätön etkä kelpaa, jos et näitä vaatimuksia täytä.
Hyväksy oma äänesi sellaisena kuin se tänään on. Älä odota, että sinun pitäisi osata paremmin tai kuulostaa toisenlaiselta. Silloin uhka poistuu. Saat olla, kokeilla ja ihan vain nauttia laulamisesta. Kun tekeminen on nautinto, ääni alkaa vapautua.
Laulu ei liiku pakottamalla
Lauluni lähti liikkeelle, kun madalsin kynnystä niin, että aloitin ensin puheäänen käyttämisestä. Sen jälkeen hyväksyin oman laulamiseni sellaisena kuin se on. Luotin, että kyllä ääni vielä lähtee kulkemaan ja unohdin kuunnella kriittisellä korvalla.
Laulan nykyisin silloin tällöin kotonakin. En häpeile enää, jos naapurit sattuisivat kuulemaan, vaikka laulamiseni kuulostaisikin omissa korvissani vinkumiselta tai ulinalta. Koirankin häntä alkaa yleensä vipattaa, kun sille vähän laulaa, vaikka videolla kameran kanssa lähestyminen sitä vähän näytti hermostuttavan.
Laulamaan opettelevien naisten kuorossa mukana oleminen opetti, että jos ihmiset ovat valmiita maksamaan siitä, että saavat epävireisesti laulavan porukan keikalle, luultavasti naapurit sietävät laulamistani ihan ilmaiseksikin silloin tällöin.
Muutoinkin uskon, että kun laulu tulee sydämestä, se antaa sekä laulajalle että kuulijalle enemmän kuin suorituksen virheettömyys tai äänenkäytön teknisesti korkea taso.
Tällä hetkellä ajatus Liisin laulutunneille lähtemisestä alkaa jo hieman kutkutella. Minussa on herännyt uteliaisuus, mihin kaikkeen oma ääni voisi pystyä.
Tunnen kuitenkin, että omalla kohdallani laulutuntien aika ei ole ihan vielä. Olen epävarma, malttaako oma vaativa sisäinen puheeni pysyä vaiti. Kannustava sisäinen puhuja minussa muistuttelee Puheen Flow -työpajan hyvistä kokemuksista.
Siitä huolimatta en aivan uskalla luottaa siihen, että olisin jo valmis opettelemaan laulua vaateliaisuuden sijaan uteliaisuus edellä. Siksi annan itselleni toistaiseksi luvan tähän epävarmuuteen ja luotan, että tunnen kyllä, kun aika on siihen kypsä.
Sinulle, joka koet, että on tullut sinun aikasi opetella laulamaan vaivattomasti, suosittelen lämpimästi Liisin Laulu liikkeelle -videokurssia verkossa*.
Voit tilaamisen jälkeen opiskella laulua kurssin avulla siihen tahtiin kuin omaan kehittymiseesi ja oppimiseesi sopii. Materiaalit ovat käytössäsi rajoittamattoman ajan.
Näillä laulamisen esteet poistuivat
Tiivistetysti, nämä kuusi asiaa poistivat laulamisen esteet ja avasivat uuden kanavan itseni ja omien tuntemusteni ilmaisemiselle:
- hyväksyin oman äänen sellaisena kuin se on,
- opin luottamaan, että laulu lähtee liikkeelle, kun on lähteäkseen,
- olin valmis ottamaan vastaan apua,
- tein laulamisesta hauskaa,
- aloin laulaa kannustavassa porukassa yhdessä toisten kanssa ja
- aloin kuulostella laulamistani arvostelevan korvan sijaan uteliaalla asenteella.
Millaisia keinoja sinä olet löytänyt itseilmaisun esteiden poistamiseen?
PS. Kun tunnet, että on tullut sinun vuorosi vapautua aiemmista ikävistä laulukokemuksista, klikkaa itsesi mukaan Laulu liikkeelle -videokurssille.
PS. Jaa nämä vinkit myös ystävällesi, joka haluaa saada laulun liikkeelle ja jättää laulamisen esteet menneisyyteen!