Miten ansaita rakkautta?

Koiranpentu tervehtii vierasta häntä iloisesti vipattaen. Mitä vastaantulijan pitää tehdä, että voi ansaita rakkautta koiranpennulta? Ei mitään. Riittää, että vastaantulijan olemassaolo on yhtäkkiä putkahtanut pennun tietoisuuteen. Siinä on pennulle riittävästi aihetta osoittaa rakkautta. Hieno homma, että olet olemassa!

Elämä koiranpennun kanssa on jatkuvaa opettelua. Yhteistä puhekieltä ei ole. Vaikka kuinka lukisi pentu- ja koirankoulutusoppaita ja yrittäisi parhaansa, tekee virheitä. Ei aina ymmärrä, mitä se haluaa sanoa. Sitä tulkitsee väärin eikä siksi aina osaa vastata sen tarpeisiin. Siitä huolimatta se iloisesti häntä vipottaen tervehtii, puskee syliin tilaisuuden tullen ja haastaa leikkiin. Se rakastaa.

Miten ansaita rakkautta?

Moni ajattelee, että pitäisi olla ystävällinen, avulias, kyvykäs, osaava, älykäs ja ulkonäöltään miellyttävä, jotta olisi rakastamisen arvoinen. Pitäisi olla enemmän kuin on tai olla jotakin muuta, mitä on, jotta olisi rakastettu, hyväksytty, arvostettu.

Tapoja rakkauden ja hyväksynnän hakemiseen on lukemattomia: raha, materia, maine, kuuluminen yhteisöön, statussymbolit, arvomerkit, ahkeruus työssä ja niin edelleen.

Jos olet tottunut siihen, että saat hyväksyntää ainoastaan tekojesi tai ulkonäkösi kautta, arvosi ja käsityksesi omasta itsestäsi on rakentunut suoritustesi varaan.

Ihminen on kuitenkin eri asia kuin hänen tekonsa. Kukaan ei ole niin etevä, ettei joskus erehtyisi ja tulisi toimineeksi väärin. Siitä huolimatta hän on rakastamisen arvoinen – epäonnistuessaan ehkäpä vielä suuremman rakastamisen arvoinen. Silloin ihminen eniten tarvitsee tukea.

Ihminen ei ole myöskään ulkonäkönsä. Olet aivan sama ihminen riippumatta siitä, onko tukkasi on laittamatta vai laitettu tai vaatteet huolitellut tai suttaiset.

Jos tunnet, että saat hyväksyntää tekojesi tai esimerkiksi ulkonäkösi vuoksi, ei hyväksynnän kohde ole se, mitä sinä sisimmässäsi todella olet. Hyväksynnän kohteena on sen sijaan ainoastaan se, mitä olet tehnyt tai sinun ulkonäkösi.

Suosituista esiintyvistä taitelijoista, kirjailijoista, urheilijoista, julkisuuden henkilöistä sanotaan, että he ovat yleisön rakastamia. Kuinka moni ihailijoista todellisuudessa henkilökohtaisesti tuntee julkisuuden henkilön, jota vannoo rakastavansa? Hyvin harva. Rakkaus julkisuuden henkilöitä kohtaan kohdistuu heidän tekoihinsa, suorituksiin tai ulkonäköön, ei siihen, mitä he ihmisenä ovat.

Rakkautta ei ansaita hyvillä teoilla

Jos rakennat omanarvontuntosi omien tekojesi tai ulkonäkösi varaan, arvostat itseäsi vääristynein perustein. Arvosi ihmisenä ei ole teoissasi tai ulkonäössäsi. Arvosi ihmisenä on olemisessasi, sinun olemassaolossasi.

Vastasyntynyt lapsi ei kykene tekoihin eikä suorituksiin. Siitä huolimatta jokainen lapsi ansaitsee sen, että hänestä pidetään huolta. Lapsen ei tarvitse ansaita rakkautta eikä tarvitse olla selviytyjä ollakseen arvokas. Vaikka aikuinen ihminen on itse vastuussa omasta huolenpidostaan, hänen arvonsa ihmisenä ei iän kertymisen myötä häviä mihinkään.

Tekemällä et voi koskaan hankkia itsellesi todellista, aitoa rakkautta. Jatkuva hyväksynnän ja rakkauden hakeminen tekojen ja suoritusten kautta johtaa siihen, että koet jatkuvasti riittämättömyyttä. Et milloinkaan riitä itsellesi, jos arvosi ihmisenä rakentuu suoritustesi varaan. Jos et riitä itsellesi sellaisena kuin olet, et oikeasti rakasta itseäsi etkä anna arvoa itsellesi.

Aiheesta lisää >> Laulamisen esteet ja miten ne hävisivä

Miten ansaita rakkautta paljon?

Ainoa tapa ansaita rakkautta, on hyväksyä, että olet rakastamisen arvoinen, vaikka välillä menee pieleen. Vaikka olet välillä väärässä. Vaikka osaamisessasi ja tiedoissasi on puutteita. Vaikka sinulla on huonoja piirteitä. Vaikka sinulla on heikkouksia. Vaikka et aina jaksa.

Aiheesta lisää >> Kun aika ei riitä, muista, että myös vähän voi olla paljon

Oman puutteellisuuden hyväksyminen ei ole säälipisteiden keräämistä eikä se ole uhriutumista. Oman itsensä arvostamiseen ei kuulu itsensä tuomitseminen.

Olet tehnyt parhaasi – se riittää

Rakastat ja arvostat itseäsi, kun ymmärrät, että pyrit joka hetki tekemään parhaasi. Se riittää.

Jos tänään viilsit haavan sormeesi, kun leikkasit tomaattia, se ei tarkoita, ettet tänään olisi tehnyt parastasi. Teit parhaasi tämän päivän olosuhteissa.

Ehkä eilen ajatuksesi olivat paremmin keskittyneet veitsen liikkeeseen tomaatin pinnalla, mutta tänään satuit juuri sillä hetkellä kuuntelemaan radiosta tulevan laulun sanoja ja huomiosi oli hetken ajan muualla. Olosuhteet olivat tänään hieman erilaiset kuin eilen. Teit parhaasi tämän päivän olosuhteissa.

Osoitat rakkautta itsellesi, kun olet itsellesi armollinen. Armollisuutta on, että osoitat lempeyttä ja ymmärrystä itsesi tuomitsemisen sijaan. Et ole loppuelämääsi huono tomaatin leikkaaja, jos tänään sait haavan siksi, että huomiosi kääntyi hetkeksi musiikkiin, joka kosketti.

Osoitat rakkautta itsellesi, että annat itsellesi uuden mahdollisuuden. Osoitat rakkautta itsellesi, kun ymmärsit, että teit sen hetkisen parhaasi myös silloin, kun leikkasit sormeesi.

Arvostuksen, kunnioittamisen ja rakastamisen pitää lähteä sinusta itsestäsi.

Kun hyväksyt omat vajavaisuutesi ja tiedät tekeväsi parhaasi virheistäsi huolimatta, alat automaattisesti kerätä ympärillesi ihmisiä, jotka hyväksyvät, arvostavat ja rakastavat sinua oman itsesi vuoksi. Jos et pidä itseäsi arvossa, viestit tiedostamattasi ympäristöön, ettei sinua tarvitse arvostaa.

Sinun ei tarvitse pyrkiä tekemään hyviä tekoja, jotta olisit rakastettu. Arvostusta ja rakkautta ei tarvitse ansaita. Olet rakastettava ja ansaitset arvostusta siksi, että olet olemassa ja tiedät, että teet joka hetki parhaasi kaikesta huolimatta.

Kun arvostat ja rakastat itseäsi, sinusta tulee valmis ottamaan vastaan huomionosoituksia myös muilta. Ymmärrät, että muutkin arvostavat ja rakastavat sinua, joten olet heidän huomionosoitusten arvoinen.

Kun koiranpentu seuraavan kerran tervehtii sinua iloisesti, tiedät, että se tekee sen siksi, että olet rakastettava.

PS. Jaa myös ystävälle, joka haluaa ansaita rakkautta.


4 vastausta artikkeliin “Miten ansaita rakkautta?”

 1. Heidi Norunen avatar
  Heidi Norunen

  Hei Mari !Olisimpa tajunnut nuo asiat yli 50 vuotta aikaisemmin ,olisin ollut tyytyväisempi itseeni,en olisi joka ilta käynyt läpi omia tekemisiäni ja sanomisiani,olisin yrittänyt vähemmän väärissä paikoissa!Olen tiedostanut jo muutamia vuosia sitten että olen aina yrittänyt ansaita ystäviä,hyväksyntää,rakkauttaja,että olen turhaan tuntenut riittämättömyyttä ja ollut ahdistunut! Olisimpa ymmärtänyt sen että kun parhaansa tekee voi olla tyytyväinen ,olen tätä lukiessanin varmistunut kuinka turhaan olen ollut ahdistunut ! Heidi

  Tykkää

  1. Mari avatar
   Mari

   Kiitos, Heidi, kommentista. Mennyttä et voi muuttaa, mutta onpa hienoa, että tiedät nyt tästä eteenpäin, että voit olla tyytyväinen, kun tiedät yrittäväsi parhaasi eikä sinun tarvitse enää vaatia itseltäsi enempää, vaan näin on hyvä. Voi hyvin!

   Tykkää

 2. Marja avatar
  Marja

  Kiitos Mari hyvää tekevistä kirjoituksistasi! Ja mikä suloinen koiranpentu, tekee heti mieli etähalata ja pusitella!

  Tykkää

  1. Mari avatar
   Mari

   Kiitos, Marja komentistasi! Tämä pentu otti ilolla vastaan kaikki lähettämäsi etähalaukset ja pusittelut ja lähettää sinulle hännänhuiskutuksia kiitokseksi! Voi hyvin!

   Tykkää

Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: