Kun kysyt toiselta, mitä kuuluu tai miten voit, osoitat välittämistä ja että olet hänestä kiinnostunut ja arvostat häntä. Kysyessäsi viestit toiselle samalla, että olet henkilö, jolle voi kertoa asioita. Mutta sillä on merkitystä, miten kysyt kuulumisia.
Voinnin tiedustelun voi ottaa fraasina, johon ei tarvitse vastata sen kummemmin kuin toteamalla, että hyvää kiitos. Vastaaja voi valita toisinkin. Mitä kuuluu -kysymyksen esittäminen antaa aina mahdollisuuden, että toinen voi kertoa myös enemmän.
Ei ole yhdentekevää, miten kysyt kuulumisia
Kuulumisia voi kysellä monella tavalla. Sillä on eroa, miten kysyt.
Mitä kuuluu, on tavallisin. Se on hyvin neutraali ja siihen on helpointa vastata. Näin kysymällä annat vastaajalle mahdollisuuden päättää, mitä haluaa kertoa. Hän voi kertoa tekemisistään ja mitä hänen elämässään on viime aikoina tapahtunut. Vastaamisen voi turvallisesti jättää tähän, mutta vastaajalla on myös mahdollisuus kertoa omasta voinnistaan.
Miten menee -kysymys ohjaa kuulumisten kyselyä jo enemmän ihmisen henkilökohtaiselle alueelle. Tällä kysymyksellä osoitat, että sinua kiinnostaa vastaajan onnistumiset ja hyvinvointi.
Miten voit, on kysymyksistä kaikkein henkilökohtaisin. Kysy näin, jos haluat osoittaa, että ihmisen vointi merkitsee sinulle enemmän kuin mitkään hänen tekemisensä, suorituksensa tai elämäntapahtumat.
Kysy mieluummin, millainen päivä sinulla on ollut sen sijaan, että kysyt, oliko hyvä päivä. Älä tarjoile valmiiksi odotusta siitä, mitä haluaisit kuulla. Anna vastaajan itse päättää, mitä hän haluaa päivästään kertoa.
Jos oikeasti välität toisesta, ole valmis myös kuuntelemaan vastaus. Kysyminen ilman halua kuunnella, on tarpeetonta ja jopa vahingollista. Jos et ole halukas kuulemaan enempää kuin kiitos hyvää tai kiitos hyvin tai edes sitä, mieti, kannattaako sinun silloin toisen vointia edes tiedustella.
Kun kysyt kuulumisia, herätät toisessa ihmisessä odotuksen, että olet kiinnostunut hänestä. Aiheutat ikävän pettymyksen, jos et olekaan valmis kuuntelemaan vastausta. Pettymys saattaa vain vahvistaa toisen tunnetta, ettei kukaan välitä.
Itsemurhien ehkäisykeskus kampanjoi aika ajoin mitä kuuluu -kampanjalla. Moni patoaa sisälleen pahaa oloa. Ääritapauksessa synkimpänä päivänä se, että joku välittää niin paljon, että kysyy, mitä kuuluu, voi pelastaa jonkun hengen. Kukaan ei ole niin vähäinen, ettei siihen kykenisi.
Lue myös >> Tämä auttaa, jos tunnet, että olet turha ihminen
Kuulumisten tiedustelu on kuuntelemista
Kun toinen kertoo kuulumisiaan – kuuntele. Se riittää. Paras tapa osoittaa välittämistä, on vain kuunnella, todeta tilanne, iloita hänen kanssaan tai olla pahoillaan, jos vointi ja kuulumiset eivät ole hyviä. Riittää, että osoitat, ettei hän ole yksin maailmassa.
Kun kuuntelet toisen huolia, älä
- vähättele. Sinusta pieneltä tuntuva murhe tai huoli voi olla toiselle ihmiselle todella suuri ja hankala.
- kauhistele. Sinun tehtäväsi ei ole suurennella toisen huolia. Sinun tehtäväsi kuuntelijana on luoda toivoa ja luottamusta siihen, että asioihin ennemmin tai myöhemmin löytyy jokin hyvä ratkaisu.
- yritä parantaa tai ratkaista toisen ongelmia. Jos kysyt vointia tai kuulumisia, se ei tarkoita sitä, että sinulla pitäisi olla tietoa ja ymmärrystä, miten toisen pitäisi elämäänsä elää. Tosiasiassa harva edes haluaa ottaa vastaan neuvoja ilman niiden pyytämistä. Sen sijaan voit kysyä, miten sinä voit auttaa.
Tärkeää on, että ilmaiset, että luotat, että ratkaisu löytyy, vaikka teistä kumpikaan ei tällä hetkellä tietäisi, miten. Toivo on vaikeuksissa ja alakulossa kantava voima. Kuunteleminen ja toivon ylläpitäminen on paras lahja, jonka voit antaa.
Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä >> Ulkopuolisuuden tunne – Miten sitä voi vähentää

Anna toisen itse päättää, mitä kertoo
Sinäkin voit tuntea pettymystä, jos toisen kuulumisten kyselyyn saat vain ohimennen heitetyn ”eipä ihmeempiä” -vastauksen. Sitä ei kannata ottaa henkilökohtaisesti. Olet tehnyt sen, minkä voit. Olet osoittanut, että välität. Se on paljon ja se riittää.
Jokaisella on oikeus päättää itse kenelle kuulumisiaan haluaa kertoa ja mitä kertoo. Vaikka joku ei voinnin kyselyyn sinulle ”kiitos hyvää” -vastausta kummempaa antaisikaan, hänelle saattaa siitä huolimatta olla suuri merkitys sillä, että sinä kysyit. Sitä ei kannata unohtaa.
Kuulumisten ja voinnin kertomisen aika voi tulla myöhemmin, jossakin toisessa ja hänelle paremmin sopivassa tilanteessa. Saattaa olla, että toisella oli juuri nyt kiire johonkin tai hän ei juuri nyt kokenut tarvetta kertoa omista asioistaan sen enempää.
Joskus voi olla vaikea myöntää, edes itselleen, että asiat eivät ole parhaalla mahdollisella tavalla. On niitä, joille on tärkeää pitää yllä menestyvää ja onnellista ulkokuorta. Sitä ei kannata halveksia. Se voi olla jollekulle tapa selvitä elämästä. Hänkin tekee parhaansa aivan kuten sinäkin.
Ihminen, jolla on raskas elämäntilanne, haluaa elämäänsä myös sellaisia hetkiä, jolloin voi keskittyä ajattelemaan jotakin muuta. Hänelle voi olla suuri helpotus toisinaan sanoa, että voi ihan hyvin ja hyvin menee. Tekee hyvää saada keskustella myös aivan jostakin muusta. Toisen omaa tilaa on syytä kunnioittaa.
On parempi jatkaa toivomista, että tilanne paranee, vaikka tilanne olisi toivoton.
Leevi Lehto
On myös niitä, jotka pitävät itseään niin arvottomina, että kokevat, että omien kuulumisten kertominen on toisen vaivaamista tai että omalla voinnilla ei ole merkitystä. Niin surullista kuin se onkin, et voi pakottaa ketään antamaan arvoa itselleen. Sinä kysyit vointia eli osoitit, että välität. Se riittää.
Se, että kunnioitat toisen valintaa jättää omat kuulumiset kertomatta, jos hänestä sellaiselta tuntuu, on sinulta arvostuksen ja välittämisen osoittamista. Luota siihen, että toinen avautuu kyllä, kun hän itse on siihen valmis.
Myös itseltään on hyvä aika ajoin pysähtyä tiedustelemaan vointia. Silloin on aivan yhtä tärkeää, miten kysyt kuulumisia ja että kuuntelet myös vastauksen – vähättelemättä.
Miten sinä voit tänään?
PS. Jaa ystävälle, jolle haluat kertoa, että myös hän on tärkeä.