turha ihminen

Suosittu tviittaaja valitteli leikillään Twitterissä, ettei kukaan enää välitä hänestä. Hän väitti olevansa turha ihminen, tarkemmin sanottuna maailman turhin ihminen, koska kukaan ei enää tykkää hänen tviiteistään.

Vaikka tviitti oli huumorimielellä kirjoitettu ja sen kirjoittajalla on useampi tuhat seuraajaa, sitä seurasi kommenttien vyöry. Moni kiirehti kertomaan, miten pitää hänen tviiteistään, vaikka aina ei tule kommentoitua tai tykkäiltyä.

En tietysti voi tietää, mikä tämän tviittaajan perimmäinen motiivi tälle tviitille oli. Ainakin hän sai sillä haluamaansa huomiota. Siitä huolimatta siihen sisältyi tärkeä muistutus: vaikka olisit miten suosittu, tunne siitä, että olet turha ihminen eikä kukaan välitä, voi iskeä aivan kenelle tahansa.

Sitä helposti kuvittelee, että tunnettu ihminen ei enää tarvitse niin sanottujen tavallisten pulliaisten huomiota. Luulo on harha. Henkilökohtaisella huomioinnilla on kenelle tahansa suuri merkitys. Se on vähemmän tärkeää, keneltä se tulee.

Tämä auttaa, jos tunnet, että olet turha ihminen?

Olin parikymppinen opiskelija, kun havahduin, miten pohjattoman kiitollinen olen lukion suomenopettajalleni. Hän oli opetustyössään opettanut elämää varten eikä ensisijaisesti ylioppilaskirjoituksia silmällä pitäen. Hänen kannustuksensa oli pyyteetöntä. Hän ei kannustanut osoittaakseen pätevyyttään opettajana. Hän kannusti, jotta oppilas saisi paremmat eväät elämäänsä.

Olin yhden ainokaisen kerran yhteydessä häneen lukiovuosien jälkeen. Silloin mielessä kävi, että olisin halunnut kiittää häntä. En kuitenkaan kehdannut. Ajattelin, etten saa kuvitella liikoja itsestäni. Miten minun kiitoksellani voisi olla hänelle mitään merkitystä. En halunnut tehdä itsestäni numeroa. Pidin silloin itseäni liian arvottomana häntä kiittämään.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin ymmärsin, miten väärässä olin tuolloin ollut. Tajusin, että meitä lukiolaisia varten hän oli työtään tehnyt. Eikö silloin entiseltä oppilaalta tullut kiitos ole hänelle kaikkein arvokkainta?

Tässä vaiheessa entistä opettajaa oli myöhäistä kiittää. Hänen poislähdöstään oli kulunut jo vuosia. Olen sen jälkeen opetellut antamaan kiitosta ja huomioimaan aina, kun huomaan, että siihen on aihetta.

Kun olen lukenut kirjan, joka koskettaa tai josta olen saanut itselleni tärkeitä oivalluksia, olen ottanut tavaksi lähettää tavalla tai toisella kirjailijalle kiitosviestin, jossa olen kertonut, mitä hänen kirjansa on minulle antanut. Ensimmäisten viestien lähettäminen nolotti, että mitä minä nyt tässä oikein kuvittelen itsestäni.

Aika usein saan vastauksen. Poikkeuksetta jokainen kirjailija, joka on vastannut, on ollut ilahtunut saamastaan palautteesta. Moni on sanonut suoraan, että lämmittää erityisen paljon, kun lukijalta saa kiitosta. Vaikka kirjallisuuskriitikot kirjoja arvostelevat ja palaute olisi ylistävää, lukijoita varten kirjailijat kuitenkin kirjansa kirjoittavat.

Toisen ihmisen aito huomioiminen ei ole turhaa

Ihminen on laumaeläin, joka haluaa tuntea yhteenkuuluvuutta. Jokainen haluaa tuntea, että on hyväksytty ja tarpeellinen. Kukaan ei halua tuntea olevansa turha ihminen. Ulkopuolelle joutuminen on ihmisen yksi suurimmista peloista. Siksi eristämistä käytetään rangaistuslaitoksissa kovennettuna rangaistuksena.

Kenelle tahansa päivään saattaa koittaa alakuloinen hetki. Se, että juuri sinä satut silloin kohdalle, joko kasvokkain tai vaikka vain sosiaalisessa mediassa ja huomioit hänet, saattaa pelastaa hänen päivänsä. Älä aliarvioi sitä, miten suuri arvo myös sinun kannustavalla kommentillasi saattaa olla!

Aiheesta lisää >> Miten saada sisältöä elämään?

Mitä eroa on toisen huomioimisella ja itsestään numeron tekemisellä?

Toisen huomioiminen ei ole itsestään numeron tekemistä. Teet itsestäsi numeron, jos tavoittelet kommentilla tai kysymyksellä huomiota itsellesi.

et ole turha ihminen maailmassa

Kun kehut tai kiität toista ihmistä, siirtyy huomion itsestäsi häneen, jota kehut ja kiität. Jos esität toiselle kysymyksen, jossa pyydät saamaan lisää tietoa tai selittämään toisella tavoin, myös silloin siirtyy huomion pois itsestäsi. Huomio siirtyy siihen, jolta vastausta odotetaan, pois kysyjästä. Hän saa silloin tuntea, että on tarpeellinen. Sinun eleesi on silloin lahja hänelle. Et ole turha ihminen.

Itsestään numeron tekemistä on se, jos esität kysymyksen, jolla haluat osoittaa, että sinä tiedät asiasta enemmän kuin se, jolta odotat vastausta. Näin asetetun kysymyksen tavoite on toisen väheksyminen ja oman itsen pönkittäminen. Se ei kannusta ketään.

Huomioi, mutta vältä mielistelyä ja sääliä

Kannustava kiittäminen, kehuminen ja kommentointi on aitoa ja pyyteetöntä. Siihen ei sisälly mielistelyä tai sääliä.

Aidon kiitoksen takana on kiitollisuus siitä, että olet saanut toiselta ihmiseltä jotakin hyvää. Hän on kirjoittanut koskettavan kirjan tai on tehnyt vaikkapa pienen somepäivityksen, joka ilahdutti sinua, sai sinut nauramaan, välitti sinulle hyödyllistä tietoa tai herätti uuden oivalluksen.

Jos odotat, että sinua kehutaan takaisin, jätä kehut antamatta. Aidot kiitokset ja kehut eivät kauppatavaraa. Jos annat kiitosta, saadaksesi itsellesi jotakin, kiittäminen ei enää ole kiittämistä. Kiitoksen ainoa motiivi on kiitollisuus. Kehujen motiivina on hyvän mielen tuottamien toiselle, ei oman edun tavoittelu. Jos tavoittelet vain omaa etuasi toisen kustannuksella, se ei kannusta toista ihmistä.

Vältä myös kehumista ja huomioimista säälistä. Harva meistä haluaa ehdoin tahdoin olla säälittävä toisten silmissä eli huonompi kuin muut. Jos osoitat sääliä, asetut toisen yläpuolella. Se ei kannusta eikä ilahduta, jos osoitat, että pidät häntä itseäsi vähempiarvoisena. Kuka haluaisi tieten tahtoen olla alempiarvoinen?

Säälin sijaan kommentoi mieluummin niin, että osoitat, että toisen saavutus ilahduttaa sinua ilman, että vertaat häntä muihin. Kehu, kun huomaat hänen kehittyneen omista entisistä lähtökohdistaan. Osoita, että olet aidosti iloinen hänen onnistumisistaan ja ponnisteluistaan.

Lue myös >> Kuinka ottaa vastaan palautetta, kehittyä ja olla pidetty?

Et ole turha ihminen, myös sinun kommentillasi on merkitystä

Et sinä eikä kukaan ole niin vähäinen, etteikö sinun kommentillasi, kiitoksellasi tai tykkäykselläsi olisi merkitystä sen vastaanottajalle.

Et voi koskaan tietää, millainen hetki kommenttisi, kiitoksesi, tykkäyksesi tai kysymyksesi vastaanottajalla juuri sillä hetkellä on. Juuri sinun tykkäyksesi voi pelastaa jonkun päivän, tutun tai tuntemattoman. Joku siellä jossakin tunsi olleensa tarpeellinen. Silloin sinäkään et ole turha ihminen.

Keitä tänään ilahdutat kiitoksella, kommentilla, huomioinnilla?

PS. Jaa postaus hänelle, joka saattaa juuri nyt ajatella, että hän on turha ihminen.


4 vastausta artikkeliin “Tämä auttaa, jos tunnet, että olet turha ihminen”

 1. Heidi Nortunen avatar
  Heidi Nortunen

  Kiitos tästä luen kunnolla,minun ikuinen ongelmani !

  Tykkää

  1. Mari avatar
   Mari

   Lue rauhassa ajan kanssa sopivan tilaisuuden tullen. Et ole todellakaan yksin ja ainoa tällaisten ajatusten kanssa. Voi hyvin!

   Tykkää

 2. Marja avatar
  Marja

  Ihanaa, että jaksat aina ilahduttaa kirjoituksillasi!

  Tykkää

  1. Mari avatar
   Mari

   Kiitos, Marja! Lämmittää kuulla, että kirjoitukseni ilahduttavat sinua. 💕 Voi hyvin!

   Tykkää

Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: