Sain lukijalta sähköpostin, jossa hän pyysi kirjoittamaan, miten jaksaa työpaikassa, jossa on esimies syyllistää työntekijöitä sellaisesta, joka ei ole heidän vastuullaan, kun myönteistä palautetta ei anneta, työyhteisö on uupunutta ja työmotivaatio heikkoa. Miten jaksaa, jos kokee, ettei työpaikan vaihtaminen ole mahdollista?
Esimies syyllistää? – Näin ylläpidät omaa jaksamista
Tässä työpaikassa taitaa vallita kyykytyskulttuuri. Viestin perusteella täyttyvät minusta työpaikkakiusaamisen tunnusmerkit.
Työsuojeluviranomaisten tutkimusten mukaan työpaikkakiusaaminen ei suinkaan ole tavallisinta työntekijöiden kesken, vaan useimmiten kiusaaja on oma esimies. Epäoikeudenmukaista kohtelua ei tarvitse sietää edes omalta esimieheltä. Sen voi kertoa esimiehelle selvästi.
Jos tilanne ei muutu, asian voi viedä esimiehen esimiehelle. Neuvoja ja tukea voit pyytää myös työsuojeluvaltuutetulta, terveydenhuollon ammattilaisilta tai ammattiliitosta. Jos työnantaja ei ryhdy toimenpiteisiin, soita työsuojeluviranomaisten puhelinneuvontaan.
Vaikka epäoikeudenmukaisen kohtelun ottaisi puheeksi ja lähdet viemään asiaa eteenpäin, tilanne tuskin muuttuu toiseksi yhdessä yössä. Silloin tarvitset keinoja, joilla ylläpidät omaa työssä jaksamista olosuhteissa, jotka eivät yhdellekään työpaikalle kuulu.
Kerron tässä postauksessa ne keinot, joita olen oppinut käyttämään tilanteissa, joissa olen kokenut, että minua kohdellaan epäoikeudenmukaisesti.
Tunne omat vastuusi ja valtuutesi
Vastuu ja valtuudet kulkevat aina käsi kädessä. Et voi olla vastuussa asiasta, jonka hoitamiseen sinulla ei ole valtuuksia tai mahdollisuutta vaikuttaa.
On mielivallankäyttöä, jos sinulta vaaditaan sellaista, johon valtuutesi ja vaikuttamismahdollisuutesi eivät riitä. Mielivalta ei kuulu työpaikalle. Jos tunnistat, että näin tapahtuu, kerro se asiallisesti esimiehellesi. Jos asia ei korjaannu, lähde viemään asiaa eteenpäin työpaikkakiusaamisena. Tee se tarvittaessa yhdessä muiden työntekijöiden kanssa.
Kohtele itseäsi lempeästi
Kun tunnistat, missä oman vastuusi rajat kulkevat, tiedät, milloin sinulta yritetään vaatia mahdotonta. Älä kohtele itse itseäsi samalla tavalla kaltoin! Älä soimaa itseäsi sellaisesta, mikä ei ole sinun vastuullasi ja mihin et voi vaikuttaa.
Jos sinua kohdellaan kaltoin, kohtele itse itseäsi paremmin. Ole itse itsellesi oikeudenmukainen, lempeä ja armollinen: sitä, miten toivot muiden kohtelevan sinua. Keskitä huomio siihen, miten puhut itsellesi. Älä anna oman sisäisen puheen lähteä valitusrumbaan siitä, miten jälleen sinua kohdeltiin huonosti.
Muistuta sen sijaan itseäsi siitä, että tiedät, mikä on sinun vastuullasi ja mikä ei ole. Jos joku muuta väittää, jätä se omaan arvoonsa. Kerro itsellesi, että sinä tiedät, että teet kullakin hetkellä parhaasi ja se riittää. Sinun ei tarvitse olla enemmän kuin olet.
Anna itse hyvää palautetta!
On totta, että yksikin ainoa ihminen voi omalla käytöksellään pilata hyvän ilmapiirin olipa kyse työyhteisöstä tai mistä tahansa muusta porukasta.
Tiesitkö, että homma toimii myös toisin päin? Myös sillä on merkitystä, miten sinä toimit omassa työyhteisössä. Vaikka esimies ei myönteistä palautetta jakelisi, sinä voit sen tehdä. Sinä voit huomioida työkaverisi, kiittää hyvin tehdystä työstä, kiittää avusta ja kysyä vointia.
Vaikka et olisi esimies, et ole yhtään sen vähempiarvoinen ihmisenä työyhteisössä kuin kukaan muukaan. Se, että joku on esimies, on vain rooli, johon kuuluu tietynlaiset vastuut ja tehtävät. Ihmisenä olet samanarvoinen. Hyvä palaute, jota annat työkaveriillesi on hänelle erittäin arvokasta, jos joudutte yhdessä jakamaan työyhteisön, jossa esimies syyllistää eikä kannusta.
Jos esimies ei kykene antamaan alaisilleen palautetta, voitte työyhteisössänne tehdä yhteisen sopimuksen siitä, että te tuette sen sijaan toinen toisianne. Muistuttakaa työkavereitanne siitä, että tiedätte, että teette parhaanne siinä, mikä on teidän vastuullanne ja mihin teillä on valtuudet. Sopikaa, että pyritte yhdessä antamaan toinen toisillenne hyvää palautetta ja kannustamaan toisianne.
Se, mihin kiinnität huomiosi, lisääntyy
Keskitä huomio työssä siihen, mitä kaikkea hyvää siinä näet. Unohda mutta-sana ja jätä jossittelu, että tämä olisi hyvä, jos/mutta… Ota hyvä vastaan sellaisena kuin sen havaitset.
Ei ole tarkoitus, että ryhdyt pettämään itseäsi ja kuvittelet, ettei työyhteisössä olisi ikäviä asioita. Jos on, anna niiden olla, jos et pysty niihin vaikuttamaan.
Siihen sinä voit aina vaikuttaa, mihin kiinnität huomiosi. Ota kirjoittaminen avuksi! Kirjoita työpäivän päätteeksi vihkoon vähintään yksi hyvä asia, joka siihen työpäivään liittyi. Älä pidä mitään itsestäänselvyytenä. Kirjaa ylös sellaisetkin myönteiset asiat, jotka saattavat tuntua mitättömiltä.
Vaikka työyhteisön ilmapiiri voisi olla parempi, harjoittelemalla opit huomaamaan siinä yhä enemmän myös hyvää. Kun huomiosi kiinnittyy hyviin asioihin, se alkaa ajan oloon näkyä sinun olemuksessasi ja käyttäytymisessäsi. Se tarttuu vähitellen myös työkavereihisi.
Lue myös tämä >> Miten parantava kirjoittaminen auttoi minua selviämään masennuksesta ja uupumuksesta
Näe esimiehen todelliset kasvot
Ihminen, joka voi hyvin, kohtelee myös muita ihmisiä hyvin. Jos esimies syyllistää, hän on luultavasti epävarma. Hän on ehkä epävarma asemastaan. Ehkä hän pelkää ottaa vastuuta. Syyn tietää vain hän itse ja se on hänen asiansa.
Kun ymmärrät, ettei esimies olekaan hirviö, jota pitää pelätä, oma suhtautumisesi häneen alkaa muuttua. Se ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi hyväksyä epäasiallinen käytös. Ei pidä, eikä tarvitse. Mutta jos kykenet omassa mielessäsi näkemään epävarmuuden esimiehen käytöksen takana, olet vahvoilla. Oma mielialasi vaikuttaa tiedostamattasi siihen, miten suhtaudut häneen.
Ihminen peilaa omaa käytöstään toisiin. Ihminen, joka peittää epävarmuuttaan epäasiallisella vallankäytöllä, saa itselleen voimaa siitä, kun näkee, että häntä pelätään. Älä kuitenkaan ryhdy hyväksikäyttämään hänen pelkojaan. Se vain lisää hänen epävarmuuttaan ja pahentaa tilannetta.
Jos sen sijaan lempeän asiallisesti suhtaudut häneen, hän ajan oloon huomaa, että sinä et ole alistettavissa, mutta et myöskään ole hänelle uhka. Alistaja keskittyy alistamaan vain niitä, jotka kokee heikommikseen tai itselleen uhaksi.
Aiheesta lisää >> Onko hyökkäys paras puolustus?
Etsi vastapainoa työajan ulkopuolelta
Itävaltalainen neurologi ja psykiatri Viktor Frankl joutui juutalaisena toisen maailmansodan aikana keskitysleirille. Näissä karmeissa oloissa hän rakensi ympärilleen toivon kuplan paremmasta. Kun hän kaivoi ojaa aliravittuna, hän pohti, miten hän leiriltä vapautumisen jälkeen aikoo tästä ja tuostakin aiheesta pitää luennon. Se auttoi häntä jaksamaan.
Etsi itsellesi vastapainoa työlle työajan ulkopuolelta. Rakenna siitä oma kuplasi, johon voit turvautua tilanteissa, jolloin työpaikalla oleminen tuntuu erityisen rankalta. Etsiydy työajan ulkopuolella niiden ihmisten seuraan, joilta saat voimia ja jotakin aivan muuta mukavaa ajateltavaa kuin työpaikan tapahtumat. Mitä kaikkea hyvää teet itsellesi työpäivän jälkeen?
Mieti rakkaan lenkkipolun maisemia, jonne suuntaat työpäivän jälkeen. Mieti, lähtöä hyvän ystävän kanssa illalla elokuviin tai jumppaan. Ajattele ilta-ateriaa, jonka töiden jälkeen itsellesi valmistat. Muistele hyvää kirjaa, jonka lukeminen jäi kesken ja sitä, että voit työpäivän jälkeen jatkaa taas lukemista. Väsyneenä voit ajatella, miten upeaa on, että saat illalla käpertyä peiton alle ja nauttia siitä, että on lupa ihan vaan olla, vaikka uni ei tulisikaan.
Työikäisellä työtunnit vievät ison osan valveillaoloajasta, noin 8 tuntia päivässä. Se on kuitenkin vain yksi kolmannes vuorokaudesta. Kaksi kolmannesta on muuta elämistä varten.
Työasiat ovat työasioita, jotka kuuluvat työpaikalle. Kun suljet työpaikan oven tai vaikka tekisit etätöitä, opettele luottamaan siihen, että voit jättää työpaikan tapahtumat työpaikalle tai työkoneen syövereihin. Luota siihen, että ne eivät karkaa mihinkään, vaikka ajattelet ja teet välillä jotakin aivan muuta.
Aiheesta lisää >> Kun aika ei riitä, muista, että myös vähän voi olla paljon.
Millaisia keinoja sinulla on ylläpitää omaa jaksamista, kun työpaikalla on vaikea tilanne? Kommentoi alle ja jaa vinkkisi avuksi muillekin!
PS. Jaa nämä vinkit myös ystävälle tai työkaverille, joka pinnistelee työpaikalla jaksamisen kanssa.