Onko hyökkäys paras puolustus?

Onko hyökkäys paras puolustus? Sitä mietin, kun seurasin sivusta kiivasta kärjistynyttä keskustelua jalankulkijoiden heijastimista ja polkupyöräilijöiden valoista. Keskustelu äityi niin aggressiviseksi ,että lopulta eräs pyöräilijä ilmoitti, että epäilee kaikkien autoilijoiden vain haluavan tappaa hänet. Pysäyttävä kommentti.

On varmasti tosi rankkaa liikkua liikenteessä, jos jatkuvasti epäilee, että muut ovat liikkeellä vain, jotta voisivat vahingoittaa sinua. On varmasti yhtä rankkaa käydä ostoksilla ruuhkaisessa kaupassa, jos epäilee, että kaikki muut, jotka ovat samassa kaupassa, haluavat vain olla tiellä, viivyttää sinun asiointiasi ja kenties napata viimeisen tarjoustuotteen nenäsi edestä.

Aiheesta lisää >> Kuluttaako jatkuva varuillaanolo? 5 vinkkiä, miten voit opetella siitä eroon

Onko hyökkäys paras puolustus?

Elämä on taatusti tosi rankkaa, jos epäilee, että kaikkien muiden ensisijaisena tavoitteena on voida aiheuttaa sinulle harmia tai vahinkoa tavalla tai toisella.

Todellisuudessa ne ihmiset ovat äärimmäisen harvassa, jotka ovat liikkeellä tarkoituksenaan muiden vahingoittaminen. Ihmiset ovat liikkeellä samasta syystä kuin sinäkin: päästäkseen kotiin, työpaikalle, noutamaan lasta päiväkodista, hoitaakseen omia asioitaan ja tehdäkseen ostoksiaan.

Matalin kynnys vahingoittaa toista ihmistä on yleensä silloin, jos ihmisellä on tarve puolustautua. Jos tuntee tarvetta aiheuttaa muille harmia, on hyvä havahtua kysymään lempeästi itseltään, mikä saa minut tuntemaan epävarmuutta?

Jokainen kokee joskus eri asteista turvattomuutta ja epävarmuutta. Yksi pelkää, että myöhästyy. Toinen kantaa huolta läheisen vakavasta sairaudesta. Neljäs on epävarma, hyväksyykö asiakas tarjouksen. Viides on juuri kohdannut odottamattoman yllätyksen. Kuudes on jäänyt lapsuudessaan vaille rakkautta ja hyväksyntää, joten hänen sisäisessä turvallisuudentunteessa on vajausta. Niinpä hän kokee lähes kaikissa tilanteissa uhkaa.

Et voi päättää toisen puolesta, milloin hän tuntee olonsa turvalliseksi. Vaikka tekisit parhaasi etkä tieten tahtoen haluaisi aiheuttaa toiselle uhkaa, niin voi siitä huolimatta käydä. Et voi tietää, mitä vastaantulijan elämässä on tapahtunut etkä voi tietää, mitä hänen mielessään liikkuu.

Vaikka kuulostaakin hurjalta, vastaasi saattaa tulla ihminen, joka ei ole tottunut, että hänet kohdataan lempeydellä ja ystävällisesti. Sekin voi olla hyvin hämmentävää, jos on kasvanut toisenlaisiin kohtaamisiin.

Turvaton ja epävarma puolustautuu helposti hyökkäämällä. Onko hyökkäys paras puolustus, jos viha synnyttää vain lisää vihaa? Jos valmiiksi pelokas ihminen hyökkää ja kohtaa lisää vihaa, hänen epävarmuutensa vain kasvaa.

Aiheesta lisää >> Miten kohtaan vaikean ihmisen?

Onko hyökkäys paras puolustus aina?

Tunnista toisen epävarmuus

Sinulla on oikeus odottaa, että sinua kohdellaan hyvin ja kunnioittavasti. Sinulla on oikeus asettaa omat rajasi ja puolustaa niitä.

Omia rajojaan voi puolustaa myös ilman hyökkäämistä. Voit olla samaan aikaan sekä jämäkkä että ystävällinen. Se voi monesti olla jopa tehokkaampaa.

Pystyt helpommin hillitsemään oman tunnereaktiosi, jos kykenet näkemään ihmisen turvattomuuden tunteen hänen käyttäytymisensä takana. Tuo toinen ihminen saattaa olla vielä pelästyneempi, hätääntyneempi ja turvattomampi kuin sinä. Voit olla ystävällinen, vaikka toinen olisi sinua kohtaan töykeä.

Monet uhan tunnetta aiheuttavat tilanteet ovat yhteisiä. Jos työmatkallasi on pimeää ja liukasta, se on sitä myös kaikille muille. Jos kaupassa ruuhkaista ja pitkät jonot, se on sitä myös kaikille muille. Luota, että selviät, kun teet parhaasi ja että ympärilläsi kaikki muutkin vain pyrkivät tekemään parhaansa.

Jos löydät sisältäsi luottamuksen, että me kaikki selviämme tästä tilanteesta, kykenet siirtämään syrjään oman epävarmuutesi ja eikä sinun tarvitse hyökätä takaisin.

Voit antaa sinua pelokkaammalle tunteen, että myös hänet voidaan kohdata arvostavasti eikä häntä kohtaan hyökätä. Se voi auttaa häntä rakentamaan omaa turvallisuudentunnettaan ja sisäistä luottamusta. Vaikka juuri siinä tilanteessa päälle päin mitään ei näkyisikään, saatat kuitenkin jättää pienen pienen jäljen, joka kannattelee toista ihmistä pitempään kuin voisit kuvitella.

Pidä huolta omasta turvallisuudentunteestasi niin, että osaat puolustautua hyökkäämättä. Kun oma käyttäytymisesi herättää turvallisuuden tunnetta muissa, se auttaa toisiakin tuntemaan itsensä turvalliseksi.

Ihmistä ei ole luotu pärjäämään yksin. Pärjäät paremmin yhdessä muiden kanssa, kun et vastaa vihaan vihalla.

PS. Jaa myös ystävälle, jos pidit kirjoituksesta!


Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: