Miten oppia sietämään pettymyksiä?

Pettymys ystäviin, pettymys parisuhteeseen, pettymys urheilukisojen lopputulokseen, pettymys työhakemukseen, pettymys avunsaamiseen, pettymys ravintola-annokseen, pettymys omaan osaamiseen, pettymys elokuvaan, pettymys omaan elämään. Miten oppia sietämään pettymyksiä, isoja ja pienempia, joita joudut elämäsi varrella kohtaamaan?

Voiko pettymyksiltä yrittää suojautua?

Kielitoimiston sanakirjan määritelmän mukaan pettyminen on sitä, että huomaat, että toiveesi tai odotuksesi eivät ole toteutuneet. Pettyminen voi olla myös siitä, että hyvä käsityksesi jostakin osoittautuu toisenlaiseksi.

On vaikea keksiä, miten pettymyksiltä voisi suojautua. Voit yrittää suojautua pettymyksiltä pitäytymässä vain tutussa ja turvallisessa. Voit yrittää vältellä uuden kokeilemista. Siitä huolimatta et voi vaikuttaa siihen, miten ympäröivä maailma toimii ja jatkuvasti muuttuu.

Aiheesta lisää >> Järjetön haave – kannattaako sellaista elätellä?

Et pysty ennakoimaan jokaista muutosta. Joudut väistämättä välillä tilanteisiin, joissa tapahtuu jotakin ei-toivottua, mitä et osannut ennalta odottaa ja joudut pettymään.

Et myöskään voi suojautua pettymyksiltä olemalla odottamatta mitään. On käytännössä mahdotonta ryhtyä mihinkään ilman, että on olemassa jokin pieni odotus tai toive jostakin. Muutoinhan siihen et olisi ryhtynyt.

Entä pessimismi? Auttaisiko, jos odottaisit vain mahdollisimman huonoa lopputulosta?

Edes pessimismi ei suojaa pettymyksiltä, vaikka toisin väitetään. Päin vastoin. Pessimisti pettyy aina, sillä pessimisti pettyy jo ennakkoon. Lisäksi on aina olemassa mahdollisuus, että lopputulema on vieläkin huonompi kuin osasit kuvitella.

jos pettymyksiltä ei pysty suojautumaan, miten sietää pettymyksiä?

Miten oppia sietämään pettymyksiä? Näin käännät pettymykset voimavaroiksi

Hyväksy oikeutesi pettyä

Haitko työpaikkaa, mutta saitkin puhelun, jossa sinulle kerrottiin, että juuri sinua ei valittu?

Ensimmäinen askel pettymyksen kohtaamisessa on, että hyväksyt sen, että olet pettynyt. Sinulla oli lupa odottaa jotakin muuta. Sinulla oli lupa toivoa itsellesi hyvää.

Hyväksy, että olet ehkä surullinen tai vihainen sille, mitä tapahtui. Sinulla on oikeus näihin tunteisiin. Kun annat surun ja vihan tulla, ne eivät jää sisällesi kuluttamaan voimavarojasi.

Surusta ja vihasta huolimatta hyväksy myös se, mitä tapahtui, vaikka se olikin ei-toivottua. Älä suotta tuhlaa voimiasi siihen, että taistelet sellaista vastaan, mikä on tapahtunut. Sinä tarvitset niitä voimia parempaan.

Lue myös >> Laulamisen esteet ja miten ne hävisivät

Jokainen pettymys on erillinen, itsenäinen tapahtuma

Vaikka pettymys tuntuisi valtavalta juuri sillä hetkellä, kun sen kohtaat, muista, että tämä pettymys koskee, vain tätä yhtä asiaa. Se oli sinulle tärkeä eikä sen merkitystä ole syytä väheksyä. Kuitenkin se, että yhdessä tilanteessa asiat eivät sujuneet kuten olit toivonut, ei tarkoita sitä, että sama väistämättä toistuisi myös jossakin toisessa tilanteessa.

Maailma ympärilläsi muuttuu alati. Myös sinä muutut. Jokainen tilanne on ainutlaatuinen. Jokainen uusi tilanne on erilainen. Se tulee tapahtumaan eri ajassa, ehkä eri paikassakin. Siihen sisältyvät aina uudet ja erilaiset mahdollisuudet. Pettymys, jonka koit, koski vain sitä yhtä, mennyttä hetkeä.

Luota, ettei maailma kaadu tähän pettymykseen

Pettymys, jonka juuri koit, ei luultavasti ole ensimmäinen, jonka olet elämäsi varrella joutunut kohtaamaan. Vaikka se tällä hetkellä tuntuisi elämäsi suurimmalta pettymykseltä, muista, että olet selvinnyt aiemmistakin pettymyksistä, jotka silloin ovat tuntuneet suurimmilta.

Jokainen aikaisempi kokemus on opettanut sinulle jotakin uutta. Miksi et siis selviäsi tästäkin?

Etsi pettymyksestä mahdollisuuksia

Hankaluudet ovat vain väärinymmärretty seikkailu. – G. K. Chesterton, ”On Running After One’s Hat”

Pettymys on kuin ovi, jonka avaat suurin odotuksin, mutta sen takaa paljastuu jotakin aivan muuta, mitä olit odottanut. Kun suurin tunnemyrsky alkaa tyyntyä, katso oven takaa paljastunutta näkyä tuorein silmin. Ei ole olemassa pelkästään hyvää tai pelkästään pahaa. Mitä mahdollisuuksia oven takaa löydät?

Miten oppia sietämään pettymyksiä toistuvasti?

Siitäkin, ettet saanut työpaikkaa, jota toivoit, voit löytää uusia mahdollisuuksia. Voit selvittää, miksi juuri sinua ei valittu. Kun kysyt, voit saada arvokasta tietoa siitä, miten voit kehittää omaa osaamistasi. Voit myös saada tietoa, jonka perusteella huomaat, että tämä ei sittenkään olisi ollut paikka, johon olisit edes halunnut.

Voi myös olla, että huomaat, että sinua on hakuprosessissa tulkittu toisin kuin olit tarkoittanut. Nyt tiedät, että sinun kannattaa seuraavassa hakuprosessissa kertoa jokin asia toisella tavalla.

Aiheesta lisää >> Kuinka ottaa vastaan palautetta, kehittyä ja olla pidetty?

Se, että pettymys pakottaa pysähtymään, voi avata uusia, odottamattomia ovia. Koin itse pettymyksiä, kun meloin Suomen merenrannikkoa.  Jouduin muutamaksi päiväksi pysäyttämään paikoilleen ensin säätilan vuoksi ja sen jälkeen rasitusmurtuman vuoksi. Olin pettynyt, ettei matkanteko edistynyt edes siinä löyhässä aikataulussa, jossa olin toivonut.

Paikoillaanolo antoi aikaa ja tilaa miettiä omaa elämäntilannetta. Sellaista aikaa pohdimiselle en ehkä muutoin olisi tullut ottaneeksi.

Niinpä matkan aikana kypsyi päätös muuttaa pääkaupunkiseudulta Pohjanmaalle. Se oli päätös, josta olen ollut onnellinen. Jos matkani olisi sujunut ilman odottamattomia pysähdyksiä, ajatus elämänmuutoksesta olisi minulta ehkä jäänyt silloin tekemättä.

Aiheesta lisää >> Näin muutat epäonnistumisen onnenkantamoiseksi

Pettymyksen ja iloisen yllättymisen välinen ero on usein hienon hieno. Yllättyminen on hämmästymistä tai ällistymistä jostakin äkillisestä tai odottamattomasta. Siksi esimerkiksi huippu-urheilijalle voitto saattaa olla yhtä suuri järkytys kuin tappio.

Yhteistä pettymykselle ja yllättymiselle siis on, että tapahtuu jotakin ennalta odottamatonta. Yllätyksestä tulee pettymys, kun odottamaton ei ollut sitä, mitä olit toivonut. Toisaalta myös iloinen yllätys voi olla sellaista, mitä et ollut ehkä uskaltanut toivoa tai edes osannut odottaa.

Mitä odotamatonta hyvää jokin ikävä pettymys voisi sinulle vaivihkaa tuoda takataskussaan?

PS. Jaa myös ystävälle, joka voisi saada tästä kirjoituksesta apua.


Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: