Kestävä muutos

Tunnistatko itsessäsi sen, että innostut kirjan, jonkin artikkelin tai ystävän kannustamana ryhtymään elämänmuutokseen? Olet aluksi hurjan tohkeissasi. Intoa kuitenkin riittää parhaimmillaan muutama viikko. Sen jälkeen palaat entiseen. Kestävä muutos jäi toteutumatta.

Onko sinullakin alkuinnostuksessa hankittuja urheiluvälineitä tai kuntosalikortti, joka on sitten jäänyt käyttämättä?

Oletko aloittanut uuden terveellisemmän ruokavalion, jonka noudattaminen viimeistään toisella viikolla lopahti?

Montako hankkimaasi verkkokurssia olet käynyt läpi loppuun asti tehtävineen kaikkineen?

Miten monta kertaa olet päättänyt, että tiskejä ei enää ikinä loju tiskipöydällä tiskaamattomina ja etkä enää tingi kylpyhuoneen pesusta kerran viikossa?

Vaan kuinkas sitten kävikään?

Käyttämättömiä urheiluvälineitä kasautuu kellariin. Lehtikaali mädäntyi jääkaappiin. Verkkokurssin linkin näkeminen selaimen kirjanmerkeissä aiheuttaa lähinnä ärsytystä.

Harmittelet tarpeetonta rahanmenoa. Soimaat itseäsi saamattomuudesta. Taasko tässä näin kävi?

Minäkin olen tehnyt kaiken tuon. Varmuudeksi useampaan kertaan. Tuskin olen ainoa.

Kestävä muutos elämäntavoissa – miten tehdä siitä mahdollista?

Miksi haluat tehdä muutoksen?

Ensin pitää päästä motivaation juurille. Miksi haluat aloittaa elämänmuutoksen tekemisen?

Haluatko tuntea itsesi paremmaksi ihmiseksi, olla jotakin muuta, mitä olet? Haluatko tuntea itsensä hyväksytyksi ja että muut arvostaisivat sinua enemmän?

Haluatko muutosta siksi, että siitä sinä voisit paremmin? Siksi, että haluat tehdä itsellesi hyvää.

Mieti, miksi harjaat hampaasi. Siihen voi olla monia syitä. Voit tehdä sen siksi, että koet, että niin kuuluu ja että olet huono ihminen, jos et niin tee. Voit harjata hampaat siksi, että muiden ihmisten on mukavampi olla seurassasi, jos suusi on raikas eikä henki haise.

Jos tämä on ainoa motiivisi, tuleeko silloin hampaat harjattua myös niinä päivinä, jolloin et tapaa muista ihmisiä?

On tärkeää, että erotat toisistaan sen haluatko muutosta siksi, että haluat vaikuttaa siihen, mitä muut ajattelevat sinusta vai haluatko muutosta puhtaasti itsesi vuoksi: jotta sinä voisit paremmin.

Muut ihmiset ajattelevat, mitä ajattelevat, joten on parempi keskittyä sinuun itseesi. Elämänmuutokseen ryhtyminen vaatii aina oman sisäisen muutosvastarinnan nujertamista, joten myös motivaation lähteen pitää olla sinussa itsessäsi.

Aiheesta lisää: >> Riittävä lepo lisää hyvinvointia – Tee näin, kun haluat aikaistaa nukkumaanmenoasi ja onnistua siinä

Tee uudesta tavasta miellyttävä hetki

Haluatko, että alkuinnostuksesta tulee kestävä muutos, vaan jatkuu ja menee eteenpäin? Silloin on tärkeää, millaisella äänellä juttelet itsellesi.

Harjaatko hampaat vain siksi, että jos et sitä tee, hammaspeikko tulee? Onko reikien, hammassäryn, -sairauksien ja kalliiden hammaslääkärilaskujen uhka sinulle painavin syy pestä hampaat?

Mitä, jos nostatkin hampaidenpesun tärkeimmäksi syyksi sen, että sinulla itselläsi on parempi olla, kun suu on puhdas ja raikas ja tiedät, että suu varmimmin pysyy terveenä, kun hoidat hampaitasi.

Huomaatko, että kun ajattelet hampaiden pesusta, että siitä tulee sinulle hyvä olo, siitä tulee välittömästi miellyttävämpi hetki. Hampaiden harjaaminen muuttuu suorastaan mukavaksi ja ryhdyt siihen aamulla mielelläsi.

Onko sinulle joku joskus motkottanut? Millaiselta se tuntui? Motivoiko sinua saamattomaksi ja kelvottomaksi leimaaminen? Innostaako? Saatko siitä energiaa?

Tuskinpa. Jos et halua kuunnella nalkuttamista toiselta ihmiseltä, miksi nalkuttaisit itse itsellesi?

Sen sijaan mieti hyvää oloa, joka sinulla jumpan, lenkin tai salitreenin jälkeen on. Mieti hyvää oloa, jonka saat siitä, kun olet tehnyt jonkin verkkokurssin harjoituksen ja oppinut siitä jotakin uutta.

Jos elämäntapamuutoksesi liittyy oman kodin siistinä pitämiseen, mieti, miten nautinnollista on olla siistissä kodissa. Mieti olotilaa terveellisen aterian jälkeen ja sitä, miten ihanaa onkaan, että saat pitää sinusta huolta ja tehdä hyvää itsellesi.

Mieti sitä, miten sinä todellakin olet ansainnut tuon hyvän olon.

kestava_muutos_elamaan

On inhimillistä, että uutta rutiinia opetellessa tulee taukoja. Elämä tuottaa yllätyksiä. Aina et ehdi tai edes muista, vaikka haluaisit. Älä anna periksi. Jätä motkottaminen.

Katso itseesi lempeydellä kuin katsoisit pientä lasta, joka jälleen unohti, vaikka olisi halunnut. Lohduta ja kerro, että ensi kerralla muistat paremmin. Jatka sitten jälleen, koska se tekee sinulle hyvää. Sitähän sinä haluat, että sinulla olisi hyvä olla.

Tee uudesta tavasta rutiini

Pyri mahdollisuuksien mukaan noudattamaan uuden elämäntavan kanssa säännöllistä, rutiininomaista aikataulua. Valitse aina sama kellonaika tai aina sama viikonpäivä, jolloin et kyseenalaista siihen ryhtymistä.

Jos kyse on jostakin uudesta tekemisestä, etsi sille oma paikka kalenterissasi. Se tarkoittaa, että samalla jätät jotakin vähemmän tärkeää pois. Jos kyse on jonkin asian tekemisestä eri tavalla kuin ennen, silloin joudut luopumaan vanhasta tavasta ja korvaamaan sen uudella.

Aiheesta lisää >> Näin löydät voimia, kun tuntuu, että elämä on jatkuvaa luopumista

Omaksut uuden elämäntavan parhaiten silloin, kun teet siitä itsellesi rutiinin. Hampaiden harjaaminen on rutiini. Teet sen aamuin ja illoin ilman, että joka kerran pohdit erikseen, huvittaako tänä aamuna tai onko tänä iltana sellainen olo, että viitsit.

Kestävä muutos tiivistettynä:

 1. Teet se siksi, että haluat itsellesi hyvää.
 2. Kannustat itseäsi lempeästi ja ystävällisesti. Älä motkota tai syyllistä.
 3. Tee uudesta tavasta miellyttävä rutiini, jota ei tee mieli kyseenalaista.

PS. Jaa myös ystävälle, jonka vointia kestävä muutos parantaisi.


2 vastausta artikkeliin “Haaveissa kestävä muutos elintavoissa? – Näin onnistut!”

 1. Anu avatar

  Kiitos tästä ihanasta ja tsemppaavasta kirjoituksesta. Mukava aloittaa uusi viikko tämän luettuaan.
  Kivaa syksyistä viikkoa sinulle!

  Tykkää

  1. Mari avatar
   Mari

   Kiitos Anu! Lämmittää kuulla heti viikon alkajaisiksi, että tunnet saaneesi kirjoituksesta kannustusta ja eväitä. Kiitos sinulle!

   Tykkää

Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: