”Haluan sinun parastasi”, on kolme sanaa, jotka voivat nostattaa lämpimän tunteen siitä, että joku välittää ja haluaa sinulle hyvää. Jonkun toisen sanomana samat sanat sen sijaan aiheuttavat voimakasta ahdistusta. Mistä tällainen ero?
Kun joku sanoo, että ajattelee sinun parastasi, hän saattaa todella tarkoittaa sitä. Samoihin sanoihin voi kuitenkin kätkeytyä yritys käyttää sinuun valtaa ja pyrkimys kontrolloida tekemisiäsi. Se voi olla sekä tietoista että tiedostamatonta.
Ylihuolehtivainen saattaa vilpittömästi haluta toisen parasta. Hän vain ei tule ajatelleeksi, ettei hän voi tietää ihan kaikkea toisen elämästä ja olemisesta.
Miten erottaa hyvässä tarkoituksessa annetut neuvot vallankäytöstä ja kontrolloinnista?
Kuuntele rivien välejä. Rivien välit ovat se alitajuinen tunne, joka sinulle nousee nuo sanat kuultuasi. Tunteet harvoin valehtelevat (yleensä korkeintaan liioittelevat).
Jos koet, että sanoja ainoastaan esittää sanoillaan toiveen tai ehdotuksen ja jättää valinnanvapauden sinulle, tiedät, että hän haluaa aidosti parastasi. Tällaiset neuvot jättävät jälkeensä tunteen, että joku välittää sinusta.
Jos koet, että sanoihin on kätketty ajatus, että minä haluan, että teet kuten minä haluan sinun tekevän, kyse on vallankäytöstä.
Sanat saattavat sisältää myös kätkettyä syyllistämistä, jos päätät tehdä toisin kuin hänen antamiensa neuvojen mukaan.
Jos sanoja syyllistää tai suoranaisesti syyttää sinua itsekkyydestä, hän samalla vähättelee kykyäsi arvioida itse omaa tilannettasi. Hän haluaa ainoastaan sinun toimivan, kuten hänestä on paras.
Hän jättää huomiotta sen, että vain sinä itse voit tietää ihan kaikki tilanteeseesi vaikuttavat tekijät mukaan lukien omat voimavarasi ja tunteesi. Hän pyrkii kävelemään sinun itsemääräämisoikeutesi yli ja haluaa kontrolloida elämääsi. Kontrollointi ei ole suojelua.
Syyllistämiseen voi sisältyä myös marttyyriutta, jos sinua syyllistetään siitä, että väheksyt neuvon antaneen ohjetta ja teet toisin kuin sinua neuvottiin. Ohjeen antaja pyrkii silloin velvoittamaan sinut osoittamaan hänelle suosiotasi sillä, että teet hänen mielensä mukaisesti. Marttyyrius on voimakasta henkistä väkivaltaa.
Jos syyllistymisen tunne syntyy vain sinussa itsessäsi, kysy itseltäsi, miksi. Ei sinun tarvitse tuntea syyllisyyttä siitä, että toimit sen mukaan, mikä tuntuu sinusta itsestäsi oikealta sen sijaan, että haluat olla mieliksi, kelvata.
Samppanjaa muovimukista -blogin kirjoittaja pohtii postauksessaan ”Älä anna itseäsi toisten omistaa” itsenäisyyttä ja omien valintojen tärkeyttä elämässä. Hän muotoilee sen kauniisti, että itsenäisyys on henkinen tila, joka on tietoisuutta siitä, että on vapaus tehdä asioita omalla tavalla ja toteuttaa itseään sellaisten asioiden kautta, jotka ovat sinulle tärkeitä.
Kirjoittaja erottelee hienosti myös itsekkyyden itsenäisyydestä. Jokainen meistä tarvitsee myös muita ihmisiä hyvään elämään. Jokaisella on kuitenkin oikeus aivan itse valita, milloin noudattaa muiden neuvoja. Myös sinulla.
Mitä tehdä, jos joku toistuvasti pyrkii neuvoillaan hallitsemaan elämääsi?
Jos joku toistuvasti pyrkii hallitsemaan elämääsi, vetoamalla siihen, että ”haluan sinun parastasi”, riittää, että kiität häntä ystävällisesti neuvoista ja siitä, että hän haluaa sinulle hyvää. Sinun ei tarvitse selitellä sen enempää, mitä aiot tehdä. Koska olet itse vastuussa omasta elämästäsi, sinulla on silloin myös oikeus päättää omista valinnoistasi.
Luota siihen, että olet itse oman elämäsi paras asiantuntija.
PS. Jaa myös ystävälle, jos pidit tekstistä.