Parantava kirjoittaminen

Parantava kirjoittaminen on ollut minulle korvaamaton apu oman mieleni työstämisessä raskaimpien uupumuksen ja masennuksen vuosien aikana. Aloitin kirjoittamisen, vaikka minulla ei mitään aiempaa kirjoituskokemusta ollutkaan.

En ole niitä, jotka ovat lapsesta saakka pitäneet päiväkirjaa tai kirjoittaneet runoja pöytälaatikkoon. Lapsuuden päiväkirjoissa on vain joitakin yksittäisiä ja hajanaisia päiväkirjamerkintöjä.

Koin lapsuudessa päiväkirjan kirjoittamisen pitkästyttäväksi tapahtuneiden asioiden luetteloinniksi. Alkua pidemmälle en ollut koskaan siinä päässyt.

Miten parantava kirjoittaminen tuli osaksi elämääni

Löysin kirjoittamisen vasta nelikymppisenä. Olin menomatkalla kohti syvintä uupumusta ja masennusta ja tuli tarve päästä purkamaan johonkin omaa pahaa oloa.

Parantava kirjoittaminen lähti liikkeelle siitä, kun aloitin Loppuunpalaneen käryä -blogin. Annoin sille alaotsikoksi Elämää romahduksen jälkeen. En edes vielä ymmärtänyt olevani masentunut. Enkä käsittänyt sitäkään, miten syvästi uupunut olin.

Jälkikäteen voi vain todeta, että alaotsikkoon olin kuitenkin tullut kirjanneeksi pilkahduksen siitä, että kaikesta huolimatta toivoa on. Viisas kynä tiesi.

Blogin ensimmäisessä postauksessa kuvasin tuntoja, joita bloggaamisen aloittaminen minussa herätti. Vaihtoehtona oli päiväkirjan kirjoittamisen aloittaminen. Päädyin kuitenkin blogiin, koska halusin jakaa ajatukseni muille. Halusin tehdä itseni näkyväksi.

Oli toive, että joku löytäisi tekstini ja että niistä voisi olla jollekin apua. Oli toive, että joku kommentoisi ja voisimme saada virtaa toinen toisiltamme. Etsin tiedostamattani voimia vuorovaikutuksesta samanlaisten asioiden kanssa kamppailevilta.

Bloggaamista aloittaessa jouduin kohtaamaan omat häpeän ja riittämättömyyden tunteet. Voiko julkisesti kertoa, että on uupunut? Miten voi avoimesti myöntää, että onkin vajavainen? Ettei enää jaksa.

Muiden esimerkki kuitenkin kannusti. Yksi heistä oli Maija Ilmoniemi, joka bloggaa edelleen Mailife-blogissa. Sain toisten teksteistä apua. Hekin olivat myöntäneet omat heikkoutensa ja puutteensa. Järkeilin, että jos minullakaan ei ole tarvetta heitä siitä tuomita, niin ehkä minuakaan ei silloin kukaan tuomitse.

Alkuun päästyäni sanat alkoivat vyöryä minusta ulos. Aiheita ei tarvinnut hakea. Oli päiviä, jolloin saatoin kirjoittaa kolmekin lyhyehköä postausta.

Parantava kirjoittaminen teki minut näkyväksi

Bloggaaminen auttoi ymmärtämään, että myös minun tunteillani ja kokemuksillani on oikeus olla olemassa ja tulla näkyviksi.

En mainostanut blogiani missään enkä tiennyt hakukoneoptimoinnista tuon taivaallista. Kuin ihmeen kautta blogini kuitenkin löysi lukijoita. Silloin tällöin sain tuiki tuntemattomilta sähköpostia.

Se luottamus, jolla ihmiset jakoivat kanssani elämäntarinoitaan, oli sykähdyttävää ja liikuttavaa. Palaute kannusti ja ilahdutti. Toive, että voisin kirjoituksillani antaa muille jotakin, toteutui. Tunsin, etten ollut yksin. Tunsin, että pystyin olemaan avuksi. En ollutkaan aivan arvoton.

Kun kirjoittamisen ansioista asiat alkoivat jäsentyä. Syntyi paljon oivalluksia. Kirjoittaminen auttoi myös ohjelmoimaan ajatukset niin, että median informaatiotulvasta tuli poimittua talteen sellaisia tekstejä, jotka auttoivat eteenpäin.

Blogin kirjoittaminen hiipui, kun uupumus saavutti syvimmän pohjansa. Annoin sen hiipua, kun voimia edes siihen ei enää ollut. Kun voimat alkoivat palata, tuntui siltä, että blogin kirjoittaminen siinä muodossaan oli ohi.

Parantava kirjoittaminen muuttui päivittäiseksi aamusivujen kirjoittamiseksi. Siitä on tullut hampaidenpesuun verrattava rutiini. En mieti, huvittaisiko tänään, vaan herättyäni yksinkertaisesti kirjoitan tietyn ajan ennen muita aamutoimia.

Vanhan blogin ja kirjoitettujen aamusivujen tehtävä jatkuu myös sen jälkeen, kun aikaa kuluu. Silloin tällöin palaan lukemaan, mitä mielessäni on aiempina vuosina liikkunut ja miten olen voinut.

Vanhat tekstit tekevät näkyväksi, miten olen vuosien mittaan kasvanut. On huojentavaa huomata, miten eri tavalla nykyisin tunnistan sen, mitkä asiat ovat minun vastuullani ja mistä minä en ole vastuussa. Osaan nykyisin aivan eri tavalla pitää omat rajani.

Lue myös tämä >> Näin osoitat omat rajasi ja pidät ne

Yhä edelleen tunnistan itsessäni monenlaisia kasvun paikkoja ja niin tulee aina olemaan. Aiempien kirjoitusten lukeminen opettaa minua suhtautumaan itseeni armollisemmin ja lempeämmin.

On helpompaa suhtautua omaan vajavaisuuteensa myötätunnolla, kun tallella olevien kirjoitusten kautta on jotakin, mihin nykytilaa verrata. Muutos omassa itsessä tapahtuu aina hitaasti ja on vähittäinen. Ilman vanhoja tekstejä muutosta on vaikea huomata.

Vaikka työstettävää omassa itsessä tulee aina olemaan, omat vanhat kirjoitukset muistuttavat, että sitä on jo kulkenut varsin pitkän matkan. Siitä voi vain olla onnellinen ja tyytyväinen.

Näin parantava kirjoittaminen auttaa

Parantavan kirjoittamisen ansiosta

 1. olen ymmärtänyt, että myös minun ajatuksillani on oikeus tulla ääneen sanotuksi
 2. olen ymmärtänyt, että myös minulla on jotakin sellaista annettavaa, joka voi hyödyttää muita
 3. olen ymmärtänyt, että kelpaan, vaikka olen vajavainen
 4. sain oivalluksia ja huomioni kiinnittyi asioihin, joita alitajunta oli kypsyttämässä
 5. oma kasvu on tullut näkyväksi
 6. opin tuntemaan myötätuntoa itseäni kohtaan ja olemaan itselleni lempeämpi

Tämän kaiken parantava kirjoittaminen on antanut minulle. Miksi se ei antaisi sitä myös sinulle?

Lue tämäkin >> Kysy nämä 5 kysymystä itseltäsi, kun ajattelet: ”en osaa”

Haluatko myös sinä päästä alkuun? Haluatko apua siihen, että parantavasta kirjoittamisesta tulisi osa myös sinun elämääsi? Haluatko päästä kokemaan, miten paljon  vuorovaikutus muiden kirjoittajien kanssa sinulle antaisi?

Lisää huojentavan kirjoittamisen kursseista täällä >>

PS. Jaa toki myös ystävällesi, joka tarvitsee parantavaa kirjoittamista.


4 vastausta artikkeliin “Miten parantava kirjoittaminen auttoi minua selviämään masennuksesta ja uupumuksesta”

 1. Anu Viikki avatar

  Hei Mari ja aurinkoisen laskiaistiistain terkkuja Ähtäristä 🙂
  Tulipa mieleeni kysäistä nuista aamusivuista. Meilläkin kirjoittajaseurassa on puhuttu aamusivujen kirjoittamisesta ja harrastinkin sitä viitisen vuotta sitten jonkin aikaa. Sitten se hyytyi ja viime vuonna sitten löysin vihkon, vaan en arvannutkaan lukea, mitä siihen raapustelin 2014 vuonna. Jotenkin arveluttaa lähteä sille liikekannalle. Pelkään, että uppoudun sinne liiaksi. Minä olen kirjoittanut muksusta saakka päiväkirjoja, joita yhteen aikaan tul luettua läpi, sillä säilytän niitä isossa muovilaatikossa. Kuinka metkalle tuntui kokea tunteita ihan samoina, mitä teiniaikanakin tuns 🙂
  Mutta se kysymykseni, ettei vallan unohdu: Kirjoitatko sinä aamusivujasi ihan johonkin vihko-kirjaan, vai tietokoneella?
  Tykkäätkö lukea aamusivujasi, joita olet kirjoittanut silloin alkuaikoinasi?
  Mukavaa maaliskuuta! 🙂

  Tykkää

  1. Mari avatar
   Mari

   Kiitos Anu kommentista ja aurinkoisista terveisistä! Kiva kuulla, että sinäkin olet aiemmin kirjoitellut aamusivuja.

   Kirjoitan aamusivut aina käsin. Teen sen ensimmäiseksi herättyäni, sängyssä istuen ja peittoon kääriytyneenä. Yritän olla heräämättä liian paljon ennen kuin aloitan.

   Palaan aika ajoin lukemaan aamusivuja. Se ei ole mikään säännöllinen rutiini, mutta silloin tällöin tulee sellainen olo, että nyt olisi mukava lukea, mitä omassa päässä liikkui niin ja niin monta vuotta tai kuukautta sitten.

   Usein saan myös parhaimmat ideat juuri aamusivuja kirjoittaessa ja ne tulee sinne kirjattua ylös. Niitä palaan myös hakemaan aika usein. Silloin toivoo, että olisi kirjoittanut koneella, niin olisi helpompaa hakea jollakin hakusanalla. Uskon kuitenkin käsin kirjoittamisen ruokkivan luovuutta, joten siksi suosin sitä. Jotakin tiettyä ajatusta muistiinpanoista etsiessä löytää usein yhtä sun toistakin muuta käyttökelpoista.

   Vanhoja aamusivuja ei kannata väkisin lukea, jos se ei tunnu hyvältä. Voit hyvin odottaa sellaiseen hetkeen, että herää uteliaisuus, mitä mielessäsi vuonna 2014 liikkui. Kun joskus niitä palaat lukemaan, muista katsella itseäsi samalla lempeydellä kuin lukisit parhaan ystäväsi aamusivuja (vain luvalla!). Tuskin häntäkään soimaisit hölmöistä ajatuksista, joten ethän soimaa itseäsikään.

   Vaikka jotkut aamusivuihin kirjatut muistot ja tuntemukset yhä vieläkin tekevät kipeää, se kuitenkin aina lohduttaa, kun huomaa, että niistä ajoista on kaikesta huolimatta selvitty.

   Siihen voi luottaa, että kulloinkin toimii aina oman senhetkisen parhaan ymmärryksen mukaan. Nyt jälkikäteen on jo paljon viisaampi. Sehän se vasta huojentaa, kun huomaa, miten on aiemmista ajoista kasvanut ja kehittynyt ja osaa tänä päivänä tehdä toisenlaisia valintoja.

   Tykkää

 2. Heidi Nortunen avatar
  Heidi Nortunen

  Kiitos mari näistä ajatuksia herättävistä teksteistä ! Saan niistä paljon ,luen niitä useampia kertoja ja kirjoitan myös,olen 73 vuotias enkä korkeasti koulutettu.Elämää olen nähnyt eikä se ole ollut helppoa aina,tietenkin siihen kuuluu paljon hyvää,näilläkokemuksilla annan suuren arvon työllesi,olisimpa saanut tälläista lukea jo aiemmin mutta koskaan ei ole liian myöhäistä oppia tuntemaan itseänsä !

  Tykkää

  1. Mari avatar
   Mari

   Kiitos Heidi ihan hurjasti! Lämmittää mieltä, kun tuntee, että saa olla toiselle avuksi. Olet siinä täysin oikeassa, että koskaan ei ole liian myöhäistä oppia tuntemaan itseänsä. Ei koskaan! Minusta ei koskaan kannata surkutella myöskään sitä, ettei silmiisi ole aikaisemmin osunut näitä kirjoituksia. Voi toki olla, että olisit niistä saanut itsellesi apua jo silloin. Mutta yhtä hyvin voi olla niin, että sinulla elämässä oli aikaisemmin niin monta muuta asiaa pinnalla tai niin monta elämänkokemusta saamatta, että et silloin olisi osannut ajatella siten kuin ajattelet tänään ja kirjoitus olisi vain huomaamatta lipunut ohitsesi. Kannattaa siis vain keskittyä tähän hetkeen ja olla iloinen siitä, että NYT sinussa on herännyt oivalluksia ja ajatuksia, joista voit olla onnellinen. Voi hyvin, Heidi!

   Tykkää

Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: