negatiiviset ajatukset

Ärstyttääkö jatkuva positiivisen ajattelun tyrkyttäminen? Elämässä kuitenkin tapahtuu kaikenlaista ikävää ja odottamatonta. Negatiiviset ajatukset tunkevat välillä mieleen ihan väkisin.

Eikö saisi reagoida, kun jäteauto muotoilee autosi takaluukun uuteen uskoon? Eikö saa ottaa päähän, kun viillät kiireessä rystysesi auki ja kätesi työkyvyttömäksi, vaikka luulit, että ehdit viimeistellä asiakastyön valmiiksi ennen lomaa?

Tai kun sinut irtisanotaan? Tai saat tietää sairastavasi etenevää pitkäaikaissairautta? Tai kuulet läheisen poismenosta ilman, että ehdit jättää hyvästit?

Tai olet valintatilanteessa, jossa kahdesta huonosta vaihtoehdosta pitäisi osata arpoa se vähemmän huono? Tai tunnet, että työpaikallasi sinulta odotetaan enemmän, mihin itse koet riittäväsi?

Pitääkö negatiiviset ajatukset väkisin korvata positiivisilla?

Onko se positiivista ajattelua, että ikävyyksien keskellä pidät hymyn korvissa ja väität itsellesi ja muille, että hyvinhän tässä menee, voin hyvin ja kiitos vaan, oikein hyvää kuuluu?

Ei. Ei se ole positiivista ajattelua. Positiivista ajattelua ei ole väittää, ettei harmita, vaikka auto ruttaantui tai se, ettet saanut tapaturman vuoksi valmiiksi keskeneräisiä töitä.

Positiivista ajattelua ei ole sekään, että väität, ettet tunne pelkoa työttömyydestä irtisanomisen jälkeen tai saatuasi tietää sairaudestasi. Positiivista ajattelua ei todellakaan ole se, että kiellät itseltäsi surun menetyksen hetkellä.

Eikä positiivista ajattelua ei ole se, että väität, ettet tunne epävarmuutta vaikeassa valintatilanteessa tai se, että kiellät itseltäsi riittämättömyyden tunteen.

Ei. Jos väität itsellesi, ettet tunne epävarmuutta, pettymystä, pelkoa, surua tai vihaa, silloin valehtelet itsellesi. Kyse on itsepetoksesta. Positiivinen ajattelu ei ole sama asia kuin itsepetos.

Itsepetos johtaa siihen, että elät valheellisessa todellisuudessa. Todellisuuden kieltäminen johtaa siihen, että ennemmin tai myöhemmin aiheutat itsellesi ja ympäristöllesi vielä enemmän vahinkoa.

Negatiiviset ajatukset: niihinkin on oikeus

Sinulla on oikeus ihan kaikkiin tunteisiin ja ajatuksiin, jotka ne herättävät. Olivatpa ne kielteisiä tai myönteisiä. Tunteet eivät ole turhakkeita. Kaikilla tunteilla on tarkoituksensa. Ne ovat olemassa sinun hyväksesi, ne kielteisetkin.

Tunteet ovat mielen immuunipuolustusjärjestelmä. Mielesi reagoi, jos sinuun kohdistuu ulkopuolinen hyökkäys. Negatiiviset ajatukset ovat seurausta negatiivisista tunteista.

Oikeastaan kyseenalaistan kokonaan ajatuksen tunteiden jakamisesta kielteisiin ja myönteisiin. On vain erilaisia tunteita, joista esimerkiksi pelko, viha ja suru ovat tunteita, joiden tehtävänä on varoittaa sinua.

Pelon tunne ja pelokkaat ajatukset nousevat pintaan, kun kohtaat vieraita asioita. Pelko herää, kun tunnet epävarmuutta onnistumisesta. Se on varoitussignaali, jonka tarkoitus on muistuttaa sinua olemaan nyt tarkkana.

Vihan tunne ja vihaiset ajatukset nousevat pintaan yleensä tilanteissa, jolloin sinua on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti. Vihan tarkoitus on tehdä sinut tietoiseksi siitä, että nyt on syytä puolustautua ja olla tarkkana omien rajojen kanssa.

Nämäkin tunteet toimivat siis sinun hyväksesi. On parempi tunnistaa ja hyväksyä niiden herättämät ajatukset kuin yrittää kieltää ne ja kätkeä niiden olemassaolo.

Jos kiellät itseltäsi kielteisiksi kutsutut tunteet ja ajatukset, jätät kuuntelematta oman mielesi puolustusmekanismeja. Muutat silloin asumaan todellisuudesta vieraantuneeseen kuplaan. Kun se puhkeaa, joudut armotta ja valmistautumatta tilanteeseen, johon tunteet sinua olivat yrittäneet valmistella. Siitä harvoin seuraa mitään hyvää.

Negatiiviset ajatukset: hallitse, älä pakene

Negatiiviset ajatukset ja tunteet ovat kuin tuli. Tunteet ovat erinomaisia palvelijoita, mutta jos annat niille hallintavallan, menetät oman elämäsi kontrollin. Rengistä on tullut isäntä ja elämä muuttuu hallitsemattomaksi.

Tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Kun tunnistat ja hyväksyt kielteiset ajatuksesi, annat tilaa varoitussignaaleille. Mutta jos annat kielteisten tunteiden ja ajatusten ottaa vallan sinussa, sinua suojelemaan tarkoitetut työkalut ryhtyvätkin hallitsemaan ja ohjailemaan sinua sen sijaan, että sinä ohjailisit elämääsi niiden avulla.

negatiiviset ajatukset osaksi elämää

Miten hallita negatiivisia ajatuksia?

1. Hyväksy negatiivisten ajatusten olemassaolo

Hyväksy se, että olet epävarma, vihainen tai surullinen. Sinulla on siihen oikeus. Se on luonnollista.

Se ei ole negatiivista ajattelua, että hyväksyt omat kielteisinä pidetyt tunteesi. Se on rehellisyyttä itseäsi kohtaan.

2. Kuuntele, mikä viesti negatiivisella ajatuksella sinulle on

Epävarmuus ja pelko on huomautus sinulle siitä, että olet uudessa tilanteessa etkä voi jatkaa kuten tähän asti, vaan sinun on oltava tarkkaavainen ja ehkä hankittava uutta tietoa, jotta selviydyt paremmin. Se on pelon tehtävä.

Jos viha täyttää mielesi, tiedät, että sinua on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti tai asiat eivät ole sujuneet, kuten halusit. Sen sijaan, että annat vihan ottaa ohjat elämästäsi, riittää, että olet tyytyväinen, että vihantunteesi huomautti sinulle, että sinun on esimerkiksi huolehdittava paremmin omista rajoistasi.

Suru puolestaan kertoo sinulle, että jotakin tärkeää, joka sinulla oli, on nyt poissa. Se kertoo sinulle, että jokin asia elämässäsi on muuttunut, joten sinun on vähintäänkin tarkistettava, onko myös sinun jatkossa tehtävä jotakin toisin.

3. Luota siihen, että selviät

Tämä kolmas askel on kaikkein tärkein. Kerro itsellesi, että luotat siihen, että sinä selviät. Negatiiviset ajatukset auttavat sinua huomaamaan ja varautumaan uuteen tilanteeseen. Juuri siksi sinä selviät.

Et voi aina ennakkoon tietää, miten tarkalleen ottaen tulet selviämään. Se löytyy vain kokeilemalla. On luonnollista olla epävarma, miten selviät, mutta ole itsepintainen.

Kerro itsellesi, että luotat siihen, että löydät kyllä tavan. Kaiva esiin uteliaisuus ja varusta itsesi tutkimusmatkalle selvittämään, miten se tapahtuu. Tutki ja selvitä rohkeasti ihan kaikki johtolangat.

Pidä mielessäsi, että ratkaisu ON olemassa. Niitä voi vieläpä olla useita, mutta et vain vielä ole selvittänyt, millaisia. Luota, että pääset kyllä oikean jäljille.

Negatiiviset ajatukset muuttuvat haitallisiksi vain, jos menetät luottamuksen omaan selviämiseesi. Silloin tunteet ottavat sinut hallintaansa ja ajaudut vahingolliseen negatiivisen ajattelun kierteeseen.

Kun sinnikkäästi pidät mielessäsi luottamuksen, että kaikesta huolimatta selviät tavalla tai toisella, pysyvät negatiiviset ajatukset siinä roolissa elämässäsi, joka niille kuuluu: sinua palvelevan suojelijan roolissa. Tunne palvelijasi, mutta älä anna niiden ottaa ohjia. Hallitse itse elämääsi ja anna myös negatiivisten tunteiden auttaa sinua siinä. Muista, että juuri niiden ansiosta sinä selviät.

Aiheesta lisää:

PS. Ilahduta myös ystävääsi, jota positiivisuuden tyrkyttäminen ärsyttää.


2 vastausta artikkeliin “Miten hyväksyä negatiiviset ajatukset osaksi elämää?”

 1. Heidi Nortunrn avatar
  Heidi Nortunrn

  Luin tänään tämän,Miten hyväksyä negatiiviset ajatukset ,kiitos tästä! Löydän itseni niin monesta kohdasta ja ajattelen ,hienoa saada lukea tämä teksti nyt, vaikka olisin tarvinnut niitä jo nuorena! Kuitenkin tällä elämän kokemuksella ymmärrän paremmin ja jotkut asiat olen tehnyt oikein ! Kiitos Mari ❤

  Tykkää

  1. Mari avatar
   Mari

   Kiitos kommentista ja palautteesta Heidi! Eikö olekin hieno tunne se, kun huomaa, että monet ja luultavasti useimmat asiat on elämässään tehnyt jälkikäteen ajatellen ihan oikein, vaikka huomio meinaakin mielellään keskittyä niihin asioihin, joissa nyt jälkikäteen elämän tuoman kokemuksen viisastamana olisi toiminut toisin. Uskon, että jokainen toimii kuitenkin aina sillä parhaalla ymmärryksellä, joka jokaisella kussakin tilanteessa on.

   Tykkää

Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: