ilmastonmuutos ahdistaa

Media tulvii raportteja etenevästä ilmastonmuutoksesta ja muovijätteestä, joka on ihmisen toiminnan takia vallannut vesistöt. Ilmastonmuutos ahdistaa. Mikroskooppisia muovihiukkasia on kaikkialla, tutkimusten mukaan jopa hengitysilmassa. Ilmastonmuutos ja muoviongelma eivät enää ole toisella mantereella riehuvia hurrikaaneja ja ongelma jossakin kaukaisella Tyynellä valtamerellä. Se on läsnä kaikkialla ja koskee kaikkia.

Uutiskanavat suoltavat ristiin meneviä näkemyksiä oikeista toimenpiteistä ja vastuutahoista. On poliittista kissanhännänvetoa kansainvälisten ilmastosopimusten sisällöistä ja aikatauluista sekä vertailua siitä, mikä valtio on tehnyt enemmän muutoksia ja mitkä vähemmän. Pientä ihmistä ilmastonmuutos ahdistaa.

Sinä puolestasi mietit omaa tulevaisuuttasi ja katsot lapsia ympärilläsi. Mietit, millainen maailma meitä kaikkia odottaa. Toivot, että me kaikki saisimme nauttia puhtaasta luonnosta ja elää terveinä turvallisessa maailmassa. Tunnet avuttomuutta nurkan takana lymyävien, kaikkia koskettavien muutosten ja ongelmien edessä. Ilmastonmuutos ahdistaa.

Miksi kukaan ei tee mitään? Miksi päättäjät eivät reagoi? Onko sinun lihansyönnilläsi tai maidonjuonnillasi mitään merkitystä tai sillä pyöräiletkö töihin vai kuljetko yksityisautolla? Tuleeko uusia rajoituksia, velvollisuuksia, veroja ja sääntöjä? Ilmastonmuutos ahdistaa.

Ahdistus syntyy tunteesta, jossa asiat ovat oman hallinnan ulkopuolella. Ahdistus iskee varmasti, jos koet, että sinun valinnoillasi ei ole merkitystä tai muutosten tekeminen ei osu sinun vastuullesi.

Tutkijat ovat kuitenkin toiveikkaita. Heidän mukaansa ”meillä on kaikki mahdollisuudet selvitä” ja ”tiedämme, että on kiire, mutta emme tiedä olevamme myöhässä.”

Mitä tehdä, jos ilmastonmuutos ahdistaa?

Mieti tilannetta, että kävelet saastaisen huoneen poikki karkkipaperi kädessäsi. Huone on jo valmiiksi törkyinen. Mitä merkitystä sinun valinnoillasi enää on?

Jos heität roskasi maahan, huone ei muutu puhtaasta likaiseksi. Se oli likainen jo ennestään. Nyt se on yhden roskan verran enemmän törkyinen.  Roskasi on pieni, mutta sinä toiminnallasi edesautit huonetta pysymään likaisena.

Huone ei myöskään puhdistu sillä, jos jätät roskasi heittämättä. Ei se tosin ole käyntisi jälkeen aiempaa likaisempikaan. Et edistänyt huoneen likaantumista entisestään.

Jos jätät roskan heittämättä ja sen lisäksi poimit mukaasi yhden roskan huoneesta, ei huone siitä puhdistu. Se on käyntisi jälkeen lähes yhtä törkyinen. Likaisuus ei kuitenkaan lisääntynyt. Huone on yhden roskan verran puhtaampi ja sinulla oli osuutesi huoneen puhdistumisessa.

Roskan heittäminen tai heittämättä jättäminen ei kuitenkaan vaikuta ainoastaan huoneen siisteyteen. Se vaikuttaa ennen kaikkea sinuun ja siihen, millä mielellä kuljet huoneessa. Jos heität roskan, olet yksi monista roskaisuuden ylläpitäjistä. Tuntuuko hyvältä?

Jos jätät roskan heittämättä ja otat sen lisäksi jonkun toisen jättämän roskan mukaasi, tiedät tehneesi hyvän teon. Jokainen hyvä teko parantaa mielialaa. Et silloin tehnyt hyvää tekoa ainoastaan roskaista huonetta ja sen kaikkia käyttäjiä kohtaan, vaan teit myös palveluksen itsellesi. Teit jotakin itsesi hyväksi: annoit itsellesi hyvän mielen.

Jokaisella mitättömänkin tuntuisella teolla on siis aina vaikutus. Jokaisen teon suurin vaikutus kohdistuu sinuun itseesi. Sinä et ole mitätön ja sillä on merkitystä, miten itseäsi kohtelet.

Olet osa ihmiskuntaa

Et ole maailmassa yksin. Elämme kaikki vuorovaikutuksessa toisiimme. Jokaisella pienellä valinnalla on merkitystä myös muiden elämään.

On turha vaatia kiinalaisilta muutoksia ilmastoa vähemmän kuormittaviin valintoihin, jos samaan aikaan odotat, että saat ostaa edullisesti ilmastoa kuormittavalla tavalla tuotettuja halpoja hyödykkeitä.

Keskity omiin valintoihisi

Paras tapa vaikuttaa muutokseen on aloittaa muutos omasta itsestä. Älä vertaile omia tekojasi siihen, mitä muut tekevät tai jättävät tekemättä. Aina löytyy joku jossakin, joka käyttäytyy sinua tökerömmin. Se ei oikeuta sinua käyttäytymään yhtä tökerösti.

Aina löytyy myös joku toinen, joka tekee sinua paremmin ja enemmän. Se, ettet pysty yhtä hyvään suoritukseen, ei sekään oikeuta sinua olemaan tekemättä mitään.

Jos vertailet, vertaa vain siihen, millaisia valintoja olet tehnyt aikaisemmin ja millaisia teet nyt.

ilmastonmuutos ahdistaa monia

Keskity tekoihin

Kiinnitä huomiosi siihen, millaisia muutoksia ja valintoja pystyt tekemään sen sijaan, että murehdit sellaista, mihin et itse voi suoraan vaikuttaa. Helpottaa merkittävästi oloa, kun tunnet olevasi aktiivinen toimija, yksi monista.

Ole iloinen jokaisesta pienestä muutoksesta ja valinnasta, jonka teet elinympäristön hyväksi, koska teet sen kaiken itsesi ja muiden ihmisten hyväksi.

Mieti samalla, mitä muuta voisit tehdä toisin. Silloin huolehdit siitä, että sinulla riittää ilonaiheita myös jatkossa.

Tee yksi pieni muutos kerrallaan

Ilmastonmuutoksen hillitseminen edellyttää suuria toimenpiteitä monella taholla. Vaikka asiat ovat suuria, kokonaisuudet syy-seuraussuhteineen vaikeita, ilmastonmuutos ahdistaa ja tunnet voimattomuutta, älä anna sen siitä huolimatta lamauttaa itseäsi.

Et koskaan pysty täydelliseen suoritukseen hiilijalanjälkesi pienentämiseksi. Se ei kuitenkaan ole peruste olla tekemättä mitään. Voit aina tehdä vähän. Pienikin muutos vähän kerrallaan on parempi kuin ei koskaan mitään. Se riittää.

Monta pientä peräkkäistä muutosta, joista muistaa iloita, antaa enemmän kuin yksi iso muutosrysäytys, jota ei ehkä koskaan tule.

Luota siihen, että jokainen valinta, jonka teet on hyvä, kun teet sen parhaalla senhetkisellä tiedolla, joka sinulla on. Voit tehdä enemmän sitä mukaa, kun tietosi karttuu.

Suhtaudu myönteisesti ilmastonmuutosuutisiin

Teot hiilijalanjäljen pienentämiseksi ja puhtaamman elinympäristön puolesta eivät ole ikäviä velvollisuuksia, joista syntyy vain lisää kuluja. Ne ovat viime kädessä jokaisen tekoja oman itsensä parhaaksi.

Mieti tilannetta, jossa olisit tottunut elämään piittaamatta hampaittesi terveydestä. Saat tietää, että jos et ryhdy hoitamaan purukalustoasi, odotettavissa on vakavia ongelmia suusi terveyden kanssa.

Suhtautuisitko uuteen tietoon ja ehdotettuun elämäntapamuutokseen ikävänä asiana? Olisiko se vain kurja uusi arkirutiini, joka aiheuttaa rahanmenoa hammasharjan ja -tahnan ostamisen vuoksi? Olisiko ehdotettu elämänmuutos velvollisuus, josta mieluummin vaivihkaa laistat ja kuvittelet, että ehkä mitään ikävää ei tapahdukaan, vaikka jatkat entiseen malliin. Kenties joku ratkaisee hammasongelman tulevaisuudessa keksimällä sinulle sopivan hoidon?

Vai ottaisitko tiedon hammashygieniasta huolehtimisen tärkeydestä kiitollisuudella vastaan? Tekisit muutoksen elintavoissasi, jotta varmistat, että vältyt tulevaisuudessa suun aiheuttamilta terveysongelmilta?

Myös ilmastonmuutoksesta ja muovijäteongelmasta kertoviin uutisiin voi suhtautua kiitollisuudella. On pohjimmiltaan hyvä asia saada tietää, että nykyinen tapa elää ja kuluttaa ei ole kestävä eikä hyväksi sinulle eikä kenellekään muulle.

Vai olisitko tyytyväisempi, jos saisit olla tietämättä ja jatkaisit samaan tapaan kuin ennen ikävin seurauksin?

Pidä ilmastonmuutosta hillitseviä valintoja elämässäsi myönteisenä asiana. Ne ovat verrattavissa mihin tahansa muihin elämäntapamuutoksiin, vaikka vaikutukset näkyvätkin hitaammin ja myös muiden ihmisten valinnat vaikuttavat sinun elämääsi.

Kun tiedostat, että teet jotakin hyvää itsellesi ja sillä on vaikutusta myös muiden ihmisten elämään, eivät ilmastonmuutoksen hyväksi tehdyt pienet päivittäiset valinnat olekaan enää pelkkää ikävää vanhoista tavoista luopumista.

Entä, jos omat tekoni eivät kuitenkaan riitä…

Jos joskus tulevaisuudessa olet sen edessä, että omat tekosi eivät riittäneet ilmastonmuutoksen torjumiseen, jäivätkö ponnistelusi silloin turhaksi?

Eivät jääneet. Silloin voit hyvällä omallatunnolla sanoa, että sinä yritit ja sinä teit parhaasi ja oman osuutesi, vaikka se ei riittänytkään. Huonommin olisi, jos joudut katsomaan itseäsi peiliin tilanteessa, jossa tiedät, että olisit voinut vaikuttaa asioihin, mutta et viitsinyt tai odotit, että joku muu tekisi sen puolestasi.

Ilmastonmuutoksen on sysännyt liikkeelle miljoonien ihmisten päivittäiset, pienet teot; ei yksi tai muutama iso tapahtumasarja jossakin muualla.

Jos kielteinen muutos on lähtenyt liikkeelle vähitellen miljoonien yksittäisten ihmisten pienillä valinnoilla, muutos parempaan syntyy samalla tavalla: miljoonien yksittäisten ihmisten toisenlaisilla valinnoilla. Jokaisella on ilmastonmuutoksen torjumisessa oma tehtävä ja osavastuu. Et ole yksin.

Aiheesta lisää

PS. Jaa myös ystävälle, jonka ilmastonmuutos- ja mikromuoviuutisten ahdistusta haluat helpottaa ja kutsua mukaan yhteisen hyvän talkoisiin.


Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: