Huojentava kirjoittaminen luota että ratkaisu löytyy

Montako hyvinvointiseminaaria tai -kurssia olet käynyt? Montako self-help-kirjaa olet hankkinut tai hakenut kirjastosta (ja montako niistä olet oikeasti lukenut)? Odotatko, että asiantuntijat osaisivat kertoa sinulle, miten elämäsi solmut ratkaistaan? Luotatko siihen, että joku jossakin tietää kyllä vastaukset?

Tiesitkö, että markkinointioppien mukaan tehokkain tapa vaikuttaa ihmisiin on luoda vaikutelma, että joku muu ratkaisee ongelmat heidän puolestaan, mieluiten joku luotettavaksi koettu asiantuntija. Meihin ihmisiin, sinuun ja minuun, on kuin koodattuna vimmainen halu antaa vastuu omasta elämästä jollekulle toiselle.

Se näkyy myös tämän blogin lukutilastoissa. Suosituimpia kirjoituksia ovat olleet Miksi ystävä ei vastaa?, Kaksi kaverusta: syyllistäminen ja syyllistyminen sekä Kirja, joka muuttaa elämäsi!. Yhteistä näille kolmelle kirjoitukselle on tiedostamaton pyrkimys siirtää vastuu pois itsestä.

Eläintutkija, käyttäytymistieteilijä ja tietokirjailija Desmond Morris kuvailee ilmiötä kirjassaan Hellyyden anatomia ihmisen alitajuiseksi haluksi palata takaisin turvalliseen lapsuuteen, jolloin joku toinen, turvallinen aikuinen huolehti meidän tarpeistamme.

Kaihdamme siis epävarmuutta ja ettsimme turvallista vaihtoehtoa muun muassa erilaisten asiantuntijoiden palveluksista. Psykologi Vesa Nevalainen on kirjannut omaan blogiinsa toteamuksen: ”Vaihdoin siihen energiahoitoon, kun ei sillä psykologilla ollut minulle mitään kunnollisia neuvoja”. Hän toteaa, että epävarmuutta tarjoava ja siihen kannustava psykologi koetaan helposti huonoksi psykologiksi.

Ihminen janoaa valmiita vastauksia ja ohjeita. Haluamme, että joku muu kertoo, mitä tehdä. Mistä löytyisi se sellainen turvallinen ja kaikkitietävä asiantuntija, joka tietää ja tuntee parhaiten juuri sinun tarpeesi?

Tuntuu turvallisemmalta varata aika pukeutumisneuvojalle tai värianalyysiin ja luottaa asiantuntijaksi koetun ihmisen sanaan kuin katsoa itseään peiliin ja miettiä, onko minun hyvä olla tässä vaatteessa.

Ammattilaiset voivat auttaa sinua uskaltautumaan tekemään uudenlaisia valintoja, joita et ehkä oma-aloitteisesti olisi tullut tehneeksi. Kuitenkin se olet juuri sinä itse, joka niitä vaatteita kantaa. Ratkaisevinta on se, millaiselta sinusta itsestäsi tuntuu. Sinä itse olet paras asiantuntija kertomaan, millaisissa väreissä kulloinkin koet olosi miellyttäväksi ja kotoisaksi. Se väri pukee sinua kulloinkin parhaiten.

Ystäväni on ravitsemustieteen ammattilainen. Hän kohtaa työssään tilanteita, jossa asiakas toteaa, että kyllä hän tietää, mistä terveellinen ravinto koostuu, mutta hän syö toisin yrittäessään ratkaista jotakin muuta elämänsä ongelmaa.

Ravitsemustieteen asiantuntijuudesta ei silloin ylipaino-ongelmassa ole apua, mutta turvallinen kohtaaminen auttoi asiakasta itse huomaamaan, että ylipainon syyt ovat muualla kuin ravitsemustiedon puutteessa.

Onpa jopa tilanteita, jolloin ylipaino suojaa ihmistä joiltakin henkisiltä uhkilta, jolloin laihtuminen voi vain pahentaa ihmisen olotilaa. Voi siis olla niin, että ulkopuolelta ilmiselvältä näyttävä ratkaisu voi viedä ojasta allikkoon.

Luota elämäsi parhaaseen asiantuntijaan

Asiantuntija voi auttaa antamalla neuvoja. Paraskaan ulkopuolinen asiantuntija ei kuitenkaan milloinkaan voi tuntea koko elämäsi sisältöä ja kaikkia sen varrelle mahtuneita tapahtumia. Hän ei siis voi pohjimmiltaan tietää, mikä on juuri sinun parhaaksesi.

Vain sinä itse tiedät, mistä kaikista palasista elämäsi kokonaisuus muodostuu. Siksi vain sinä itse tiedät, mikä asiantuntijan neuvo viime kädessä on sinun parhaaksesi. Uskot tai et, mutta olet itse oman elämäsi paras asiantuntija. Luota siihen kaveriin.

Viime kädessä sinä itse myös päätät, miten ja mitä neuvoja noudatat. Pelkistä hyviksi kokemistasi neuvoistakaan ei ole apua, jos et itse niitä vie käytäntöön. Jos olet epävarma, kokeile! Vasta sitten voit oikeasti tietää, mikä toimii, mikä ei.

Koulutetuin ja kokenein asiantuntija ei aina ole takuu parhaasta lopputuloksesta. Oppimiseen, kehittymiseen ja kasvamiseen et välttämättä edes tarvitse huippuasiantuntijaa. Usein pelkkä aito kohdatuksi tuleminen ja kannatteleva vuorovaikutus riittää.

Huojentava kirjoittaminen luota luota luota

Aktiivisen melontaharrastuksen aikoina opin kaikkein eniten kouluttajalta, jolla oli tuntemistani kouluttajista vähiten muodollista koulutusta. Opin häneltä eniten, koska hänellä oli aito halu auttaa minua. Hän ei kouluttanut saadakseen esitellä omia taitojaan. Hän koulutti, koska halusi minun parastani. Hän luotti, että oppisin kyllä, silloinkin kun en edes itse uskonut siihen. Hänen asenteensa ratkaisi oppimiseni.

Tämä kouluttaja sai oloni tuntumaan turvalliselta. Hän ei ylenkatsonut tai tuominnut taitojani. Uskalsin mennä omalle epämukavuusalueelleni. Sain tutkia rauhassa tunnetta, milloin vesi kantaa ja miten siitä saa otteen. Hän antoi vinkkejä, mutta sain kokeilla omaan tahtiini, etsiä, yrittää ja epäonnistua, kunnes löysin oman tapani, jolla lopulta onnistuin.

Onnistumisen ilo oli meille yhteinen. Hän iloitsi minun onnistumisestani ja siitä, että oli saanut olla siinä apuna, mutta hänellä ei ollut tarvetta ottaa onnistumisestani kunniaa itselleen.

Kun tuntuu, että elämässäsi jokin asia on pahasti solmussa ja haluat löytää siihen ratkaisun:

  1. Keskustele sellaisen ystävän kanssa, joka osaa kuunnella tuomitsematta. Kun kerrot asiasta toiselle, mielesi jo jäsentelee asiaa. Sanotaan, että monen asian oppii vasta sitten, kun sitä opettaa jollekulle toiselle.
  2. Jos luulet, että todella jokin tarvitsemasi tieto puuttuu, hae apua asiantuntijalta. Hän saattaa kyetä auttamaan uuden näkökulman löytymisessä, mutta luota, että olet itse oman elämäsi paras asiantuntija, joka tietää, mikä neuvo on juuri sinun parhaaksesi ja muista, että viime kädessä vain noudatettu neuvo voi auttaa.
  3.  Anna kynän kertoa. Kirjoita tuokio itsellesi sen hetken ajatuksista ja tuntemuksista. Kritiikittä. Keitä kuppi teetä ja lue sen jälkeen rauhassa kirjoittamasi. Ympyröi tekstistä mielestäsi merkittävin ajatus. Hyvin tavallista huojentavan kirjoittamisen kursseilla on, että osallistuja toteaa olevansa yllättynyt, mitä tuli kirjoittaneeksi ja huomaa sitten ilahtuneena löytäneensä jonkin johtolangan mieltä vaivanneeseen asiaan.
  4. Luota siihen, että sinulla on jo kaikki tieto ja ratkaisut, mutta et vain juuri nyt kykene niitä näkemään. Luota, luota, luota!

Muuten, sain tällä viikolla viestin jonkin aikaa työttömänä olleelta ystävältäni. Hän istui seminaarissa, josta totesi, ettei siellä puhuttu oikeastaan mitään, mistä hän ei ennestään tietäisi.

Hetken kuluttua sain uuden viestin. Hän riemuitsi oivaltaneensa, ettei hän tarvitse enää lukuisia seminaareja ja henkisen kasvun tilaisuuksia, sillä hänhän ON oman alansa koulutettu ammattilainen, jolla on sekä monipuolista täydennyskoulutusta, työkokemusta että paljon elämänkokemusta.

Hänen omassa mielessään oli tapahtunut iso muutos. Hän löysi itselleen luottamuksen, ettei ratkaisu löydy ulkopuolelta, vaan hänellä on jo kaikki tarvittava. Olen vilpittömän onnellinen hänen puolestaan.

PS. Tätä kirjoittaessa sain maistaa omaa lääkettäni. Harvoin on kirjoittamiseni ollut niin takussa ja mutkalla kuin tänään, mutta toistelin itselleni (komennellessani itseäni toistamiseen olemaan kurkkimatta some-päivityksiä kesken kirjoittamisen), että kirjoita, kirjoita, kirjoita ja luota, että teksti löytää lopulta muotonsa. Niin kävi. Tässä se on.

PS. Jaa myös ystävälle, joka tästä tekstistä olisi iloa!


Kommentoi toki!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: